Αρχική ΓΕΥΣΗ Πικάντικα πιτάκια με λαχανικά (samosas)

Πικάντικα πιτάκια με λαχανικά (samosas)

1

Πικάντικα πιτάκια με λαχανικά (samosas). Η ινδική κουζίνα αντικατοπτρίζει τις πολλές διαφορετικές παραδόσεις αυτής της τεράστιας χώρας, που θα μπορούσε να είναι μία ήπειρος από μόνη της.

Για αυτό σήμερα σας έχω μια συνταγή για πικάντικα πιτάκια με λαχανικά που θα την λατρέψετε.

Θα χρειαστούμε

για τη ζύμη:

  • 3 φλ.τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. ξερό θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 3/4 φλ.τσ. νερό

    για τη γέμιση:
  • 700 γρ. πατάτες
  • 1/2 φλ.τσ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 καρότο τριμμένο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα τσίλι τριμμένη
  • 1 κ.γ. σπόρους κόλιαντρου σπασμένους
  • 1 κ.γ. σπόρους κίμινου, σπασμένους
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 1/3 κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Για να φτιάξουμε τη ζύμη, ανακατεύουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι με το λάδι, το θυμάρι και το αλάτι και προσθέτουμε το μισό νερό, κρύο.
  • Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη μαλακιά, που δεν κολλάει (περίπου 3′-4′), προσθέτοντας όσο νερό ακόμα χρειάζεται. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί 30′.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε καλά και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στεγνώσουν και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  • Βράζουμε λίγο και τον αρακά.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε όλα τα μπαχαρικά να σοταριστούν σε χαμηλή φωτιά μερικά δευτερόλεπτα, μέχρι να μυρίσουν.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε ν’ ανακατεύουμε 2′-3′, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  • Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες, το καρότο, την πιπερίτσα και το σκόρδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε 4′-5′, ανακατεύοντας το μείγμα προσεκτικά.
  • Το μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το λεμόνι και δουλεύουμε το μείγμα με κουτάλι, ώστε να πολτοποιηθεί ελαφρά, αφήνοντας ολόκληρα μερικά κομματάκια λαχανικών.
  • Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε σε φύλλο αρκετά λεπτό, με σχήμα κυκλικό, διαμέτρου περίπου 15 εκ. Κόβουμε κάθε κύκλο στη μέση. Αλείφουμε το τελείωμα του μισοφέγγαρου με λίγο αβγό και σχηματίζουμε ένα χωνάκι.  Βάζουμε μέσα λίγη γέμιση.
  • Αλείφουμε την άκρη με χτυπημένο αβγό και την κλείνουμε σφιχτά. Αφού φτιάξουμε τα σαμόζας τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τ’ αφήνουμε να σταθούν 15′-20′.
  • Κατόπιν τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό σπορέλαιο γιά 4′-5′, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα σερβίρουμε με κάποιο τσάτνεϋ ή με ντιπ από γιαούρτι, με λίγο αλάτι και ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • (σημ. αν θέλουμε ν’ αποφύγουμε το τηγάνι, τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180ο, για 30′-40′ Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια γέμιση για τρίγωνα πιτάκια με φύλλο κρούστας).

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
και να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη

Φραπεδιά το γλυκό

1


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗathinorama.gr
Προηγούμενο άρθροOrient Express: Ο μύθος ξαναζωντανεύει
Επόμενο άρθροΜητέρα πετάει μαχαίρια στα παιδιά της και το πλήθος διασκεδάζει. Το σοκαριστικό βίντεο από τη δεκαετία του ’50 με το «παράξενο» παιχνίδι