Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Νίκος Ποριώτης: «Η τέχνη πρέπει να είναι απέναντι σε όλα όσα έχει...

Νίκος Ποριώτης: «Η τέχνη πρέπει να είναι απέναντι σε όλα όσα έχει γκρεμίσει η δομή της κοινωνίας μας»

νπ

Ο ηθοποιός Νίκος Ποριώτης, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Koita-magazine.

Iκανότατος και ταλαντούχος ηθοποιός με αγάπη και μεράκι για την τέχνη του. Μετρά επιτυχίες στο θεατρικό σανίδι και την τηλεόραση, ενώ γράφει και κείμενα.

«Δε θα μείνω πολύ» μας ξαναλέει φέτος μέσα από μια μαύρη κωμωδία που έγραψε και σημείωσε τεράστια επιτυχία. Όπως φαίνεται, αυτό το θεατρικό έργο ήρθε για να μείνει, αφού στις 20 Απριλίου η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο ανανεωμένο και πολλά υποσχόμενο  Akroasis Theatre Bar  κι αυτή τη φορά τα σκηνοθετικά ηνία έχει πάρει ο νέος ταλαντούχος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Κυριακού. Στο πλευρό του Νίκου Ποριώτη, επί σκηνής η ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Μπιλάλη! 

«Δε θα μείνω πολύ». Μία κωμωδία με διαχρονικότητα και χιούμορ. Που εναποθέτετε την επιτυχία της και ποιο ήταν το έναυσμα για να ανέβει ξανά στη σκηνή;

Η επιτυχία μιας παράστασης, εξαρτάται κυρίως από την αποδοχή που έχει από το κοινό. Άλλωστε κάθε προσπάθεια των δημιουργών της έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο, να αρέσει στο κοινό που θα την παρακολουθήσει. Από την άλλη αυτό είναι και μια παγίδα για τον δημιουργό. Το κίνητρο δημιουργώ κάτι και το παρουσιάζω με σκοπό να αρέσει σε όλους, δεν είναι χρήσιμο, ούτε εφικτό. Αυτό που πραγματικά με ενδιαφέρει σε κάθε μου δουλειά, είναι πρωτίστως να εκφράσω αυτά για τα οποία είχα την ανάγκη να τα μοιραστώ με το κοινό και να τα επικοινωνήσω με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να βρουν ανταπόκριση, σε όλους όσοι μπορεί να ταυτιστούν. Έτσι η κάθε δουλειά, αποκτά το δικό της κοινό, κάτι που η παράστασή μας το έχει ήδη καταφέρει. Το έναυσμα για την εκ νέου παρουσίαση του, ήταν κυρίως να δείξουμε μια καινούρια, πιο φρέσκια και ανανεωμένη του εκδοχή, που ελπίζουμε να αρέσει σε αυτούς που θα την δουν αλλά και σε αυτούς που την έχουν δει ήδη.

29855466_10216389566595315_2116079554_n

Τι καινούργιο θα δουν οι θεατές μέσα από αυτό το έργο και ποια τα στοιχεία εκείνα που το καθιστούν επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Το καινούριο σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή του, είναι το διαφορετικό τέλος, που αυτήν την φορά έχει έναν τόνο αισιοδοξίας και λύτρωσης για τον ήρωα του αλλά και για τον θεατή. Επίσης η νέα σκηνοθετική προσέγγιση του Κωνσταντίνου Κυριακού, ήταν καταλυτική. Τα στοιχεία που το καθιστούν διαχρονικό είναι ότι δεν βασίζεται σε θέματα ή γεγονότα  της επικαιρότητας που έρχονται και παρέρχονται, αλλά σε πιο προσωπικά, ανθρώπινα συναισθήματα και καταστάσεις, που λίγο ή πολύ όλοι μας αντιμετωπίζουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας. Συνήθως είναι αυτά που μας παιδεύουν και μας βασανίζουν, ανάλογα με το  πόσο εμείς οι ίδιοι τους το επιτρέπουμε. Θέματα όπως, η κάθε είδους εξάρτηση, η μοναξιά, η αποτυχία(επαγγελματική ή προσωπική), αφορούν σε πολύ κόσμο και ίσως για αυτόν τον λόγο το έργο αντέχει στον χρόνο και το διατηρούν πάντα επίκαιρο.

Ποιος ο ρόλος που υποδύεστε εσείς στην παράσταση και πως θα τον χαρακτηρίζατε;

Υποδύομαι τον Μιχάλη Καμαρινό, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Άνθρωπος καλλιεργημένος, έντιμος, με αξίες, ταλέντο και καλλιτεχνικές ευαισθησίες, που εκφράζονται μέσα από τις ιδιότητες του ηθοποιού-συγγραφέα. Συγχρόνως όμως είναι ένας αυτοκαταστροφικός, δύσκολος και δύστροπος άνθρωπος που έχει ηττηθεί στην μάχη με τους προσωπικούς του δαίμονες. Όταν δε δεχθεί την απρόσμενη επίσκεψη της Δέσποινας Παστής, ρόλο που υποδύεται εξαιρετικά η Κατερίνα Μπιλάλη, αυτή η συνάντηση δύο εντελώς  διαφορετικών κόσμων, θα είναι εκρηκτική και θα τον κάνει να ξεπεράσει τα όριά του.

29855769_10216389568035351_58725036_n

Ποια η θέση της μαύρης κωμωδίας σαν είδος, στο θεατρικό προσκήνιο και ποιες οι δυσκολίες για εσάς τους ηθοποιούς;

Ένα είδος από τα αγαπημένα μου, γιατί σου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσεις για πράγματα σημαντικά και σοβαρά, τις περισσότερες φορές στενάχωρα και να τα προσεγγίσεις με έναν αστείο τρόπο, που ίσως είναι πιο ανώδυνος, αφήνοντάς μας μια γλυκόπικρη γεύση. Αυτή η αντίθεση και η εναλλαγή των συναισθημάτων, με γοητεύει και την προτιμώ. Η δυσκολία του ηθοποιού είναι να βρει την ισορροπία τους.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με το νέο καλλιτεχνικό στέκι Akroasis Theatre & Bar;

Αμέσως μόλις γνώρισα την Βασιλεία Δημηνίδου, κατάλαβα ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο με καλλιτεχνικές ευαισθησίες και αναζητήσεις, με τον οποίο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε εξαιρετικά. Όταν δε είδα και τον πολύ όμορφα ανακαινισμένο χώρο που δημιούργησε, τότε σιγουρεύτηκα ότι ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική και την ατμόσφαιρα του έργου.

Έτσι η απόφαση μου να παρουσιάσουμε την παράστασή μας στο Akroasis Theatre & Bar , πρόεκυψε αβίαστα.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής;

Όταν συνειδητοποίησα ότι η επιθυμία μου είναι να καταφέρω στην ζωή μου να εργάζομαι και όχι να δουλεύω. Και επειδή αυτό επιτυγχάνεται μόνο αν κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς και σε γεμίζει, σε συνδυασμό με την ψωνάρα που είχα, το αποφάσισα.

11057345_10204735669614404_4218591833260709939_n

Ηθοποιός για εσάς, σημαίνει……

Ξέρω μόνο τι πρέπει να σημαίνει… Αλήθεια.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της τέχνης στην εποχή μας και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης της;

Αυτός που πάντα πρέπει να έχει. Η κάθε είδους τέχνη πρέπει να είναι σε εγρήγορση, να επεμβαίνει, να παίρνει θέση και κυρίως να είναι παρακινητική για προσωπικά ”ξυπνήματα” και ανατάσεις. Πρέπει να είναι απέναντι σε όλα όσα έχει γκρεμίσει η δομή της κοινωνίας μας.

Έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο πρέπει να αντιστέκεται, να προτείνει και να δείχνει νέους δρόμους και διεξόδους στο κοινό. Η τέχνη εξελίσσεται συνεχώς και δεν έχει όρια. Αυτή είναι και η μαγεία της.

Κωμωδία ή δράμα η μεγαλύτερη σας αγάπη ως ηθοποιός;

Κωμωδία δαγκωτό.

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, με τι επάγγελμα θα θέλατε να ασχοληθείτε;

ΡΟΚ ΣΤΑΡ.

Θανάση σε ευχαριστώ για αυτήν την έστω ”εξ αποστάσεως” και μέσω mail συζήτηση και σου εύχομαι τα καλύτερα σε αυτά που θέλεις να κάνεις. Καλή συνέχεια, Νίκος.

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

«Δε θα μείνω πολύ»: Η μαύρη κωμωδία του Νίκου Ποριώτη που ήρθε για να μείνει!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΈνα “οδοιπορικό” στη φύση, σε άγνωστους γαλαξίες, στον γνώριμο-άγνωρο κόσμο της ανθρώπινης ψυχής – «Τα 5 στοιχεία» ταξίδεψαν στη Σύρο
Επόμενο άρθροΖωή Παπαδοπούλου : ”Το λαϊκό τραγούδι είναι η βάση της Ελλάδας και δεν θα λείψει ποτέ”