Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ΄΄Η Καρδερίνα΄΄ της DONNA TARTT

΄΄Η Καρδερίνα΄΄ της DONNA TARTT

Συγγραφικές περιπτώσεις σαν της Αμερικανίδας Donna Tartt είναι σπάνιες.

Και είναι σπάνιες γιατί, προσωπικά,δεν ξέρω άλλον σύγχρονο συγγραφέα πού το ένα βιβλίο του από το άλλο να απέχει 10 χρόνια. Αυτό και μόνο δημιουργούσε το προφίλ μιας πραγματικής συγγραφέως που δε γράφει απλώς για να γράψει, γράφει για να υπάρχει.

Η Tartt γράφει γιατί αυτό “ξεπηδά ελεύθερα μέσα από την ψυχή της”, όπως λέει ο Τσέχωφ στον “Γλάρο”. Μέχρι στιγμής έχει γράψει τρία μυθιστορήματα που θα τα παρουσιάσουμε και τα τρία από αυτήν εδώ την στήλη,γιατί αξίζουν να μιλήσουμε για αυτά΄΄Η μυστική ιστορία΄΄ ήταν το πρώτο, ΄΄Ο μικρός φίλος΄΄ το δεύτερο ,και η ΄΄Καρδερίνα΄΄ το τελευταίο που βραβεύτηκε με το σημαντικότερο Αμερικάνικο βραβείο λογοτεχνίας,το βραβείο Pulitzer το 2014.

Θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση των βιβλίων της με την ΄΄Καρδερίνα΄΄,γιατί πέρα από την επικαιρότητά του,είναι και ένα μυθιστόρημα ωριμότητας. Όπως έγραψε ο Αλέξανδρος Ντερπούλης για το συγκεκριμένο βιβλίο ΄΄ Μέσα από τα μάτια του μικρού Θίο (ηλικία που προτιμά σε όλα της τα βιβλία), ξεδιπλώνεται μια ιστορία τόσο συναρπαστική που υπήρχαν φορές που αναρωτιόσουν για το μέγεθος της φαντασίας και των γνώσεων της συγγραφέως. Ανέδειξε μια Αμερική που παρ όλο το ζοφερό κλίμα και τις δυσκολίες επιβίωσης ενός μοναχικού παιδιού, δεν ήθελες να σταματήσεις να διαβάζεις.

Ομολογώ πως το περασμένο καλοκαίρι που διάβασα το βιβλίο, αν και δεν ήμουν στην καλύτερη διάθεση και ο πρωταγωνιστής τους βιβλίου με έκανε να νιώθω ακόμα πιο άσχημα, συνέχιζα να το διαβάζω, γιατί σε όλες τις προσπάθειές του ελλόχευε η αισιοδοξία και η θέληση για ζωή.

Μεγάλο κατόρθωμα να το πετύχει ένας συγγραφέας. Ήδη από την αρχή του βιβλίου, αν και πολύ απλή χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις και γεγονότα που έρχονται αμέσως μετά, μου θύμισε την “Κυρία Νταλλαγουέη” της Βιρτζίνια Γουλφ, που αν και ξεκινούσε λιτά και καθημερινά, είχε ψηφιστεί η καλύτερη αρχή βιβλίου παγκοσμίως.

Δεν θέλω να αναφερθώ στην υπόθεση του βιβλίου, δεν θα είχε και νόημα. Πρόκειται όμως για ένα “μεγάλο” βιβλίο, της πιο σημαντικής συγγραφέως αυτή τη στιγμή στην Αμερική. Υπήρχαν φορές που η πλοκή και η εξέλιξη της ιστορίας μου θύμιζε άλλα μεγάλα κλασικά βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας όπως το “Δαβίδ Κόπερφιλντ¨ ή το ‘Τομ Σογέρ”. Ήταν εκπληκτικό πώς μπόρεσε η συγγραφέας να διαχειριστεί μια τόσο απλή αλλά και περίπλοκη συνάμα ιστορία, με τη σωρεία των πληροφοριών για εξειδικευμένα πράγματα και καταστάσεις, μέσα από εκπληκτικά και συγχρόνως γοητευτικά (σκληρά) γεγονότα, εμπλουτισμένα όμως με άμετρο συναίσθημα που δεν υπερκάλυπτε τη δράση, αφήνοντας όμως να φανεί στο τέλος το πραγματικό θέμα του βιβλίου χωρίς να πιέζει τον αναγνώστη να το ξέρει οπωσδήποτε από την αρχή. Τελειώνοντας όμως την ανάγνωση όλα επανέρχονται στη μνήμη, καλοδιατηρημένα και απολύτως δικαιολογήσιμα.

Όλα αυτά ισχύουν και με το παραπάνω.Στην εποχή του fast food που ζούμε,ακόμα και στην λογοτεχνία,δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις το γεγονός ότι ένας ή μία συγγραφέας,αφιερώνει δέκα χρόνια από την ζωή του,για να παραδώσει στον αναγνώστη ένα όσο γίνεται πιο καλογραμμένο βιβλίο..Παρά τον όγκο του-είναι περίπου 1000 σελίδες-διαβάζεται καθηλωτικά. Δεν σε αφήνει να πλήξεις ούτε σε μία σελίδα.Είναι μεγάλη λογοτεχνία,γραμμένη με τα πιο απλά λόγια.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ

Συγγραφέας: Tartt Donna
Εκδότης: Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
ISBN: 9789601428062
Σειρά βιβλίου: Ξένη Λογοτεχνία
Αριθμός Σελίδων: 992
Εξώφυλλο: Μαλακό εξώφυλλο
Διαστάσεις: 21χ14
Γλώσσα Γραφής: ελληνικά
Γλώσσα Πρωτοτύπου: Αγγλικά
Έτος Έκδοσης: 2014
HKarderinaEx_Layout 1

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Γυναίκα από το ΖΑΓΚΡΕΜΠ΄΄ του PHILIP KERR
Επόμενο άρθροΤου Κουτρούλη ο γάμος! Βάζουν στο Power of Love την πρώην του Δώρου!