Αρχική ΘΕΑΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ Review: Το τίμημα για την απόκρυψη της αλήθειας… – «Εσύ, έχεις το...

Review: Το τίμημα για την απόκρυψη της αλήθειας… – «Εσύ, έχεις το θάρρος να μάθεις την αλήθεια;»

Το θεατρικό κουτί κουρδίζεται στους ήχους του μυστηρίου, του φρικαλέου διηγήματος που τρομάζει όποιο παιδί αστειεύεται και περιπαίζει με το ελαττωματικό παιχνίδι του «φίλου» του. 

Κάποιοι θα παίξουν. Όταν το παιδί μεγαλώνει, αγριεύει και πάλλεται επιθετικά ο ψυχισμός του, τότε είναι που διεισδύει στ’ άδυτα μιας αλλιώτικης όψης του παιχνιδιού, εκείνου που θα επιδείξει τον δυναμισμό, το θάρρος, τη ρώμη και την τόλμη του, όμως, σε αυτό το σκοτεινό σημείο, όπου τίποτα δεν μοιάζει αγνό, το παιδί θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο να μάθει την αλήθεια, κι όταν κάποιος μαθαίνει την αλήθεια, τίποτα δεν μένει αμετάβλητο στο προσκήνιο.

Ένα έργο που ακολουθεί τον απαραβίαστο κανόνα του «πέπλου», στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μουσαμαδένιες κουρτίνες, που υποκρύπτουν, αλλά και προοιωνίζουν την τροπή που θα πάρει αυτή η ζοφερή «παραβολή» του κακού. Σφάλμα ή κακία περιβάλει τον άνθρωπο; Αυτό είναι μια απορία που την εγείρει αυτή η θεατρική παράσταση.

theatre_209761_107676953

Ουδείς αναμάρτητος, όμως, υπάρχει κι ένα τίμημα στην αφέλεια και την επιπολαιότητα των  άλογων ανθρώπων, που στην έξαρση της διασκέδασης θα παραβιάσουν όποιον ηθικό φραγμό. Δεν υπάρχει ορόσημο, όλοι παίζουν, ο ηττημένος… είναι νεκρός.

Στο θρίλερ δωματίου “Θάρρος ή Αλήθεια;” σκιαγραφόνται με πολύ γλαφυρό τρόπο οι πτυχές μιας νεολαίας, που ονειρεύεται, παρασύρεται, αποζητά την γρήγορη και νωχελική ευτυχία, κι αυτό εις βάρος άλλων ανθρώπων. Τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα πάρτι αποφοίτησης; Πέρα από σεξ, ναρκωτικά, αδιάκοπο χορό, διασκέδαση με όποιον τρόπο, κι ένα «αθώο» παιχνίδι «Θάρρους ή Αλήθειας»; «Σε ένα πάρτι μπορούν να συμβούν τα πάντα…», όπως είπε και ο ήρωας Πέτρος, στην άφιξή του στο πάρτι της χρονιάς. Έτσι, σημεία κατατεθέν, που είναι τα αίτια του κακού που θα επακολουθήσει, είναι τα στιγμιότυπα αυτής της «γιορτής»: κάποιος χορηγεί ναρκωτικά στον Ανέστη, έναν νέο άτολμο, «διαφορετικό» από τους υπόλοιπους, αντικοινωνικό και αποθαρρυμένο… η Εύα, μια γυναίκα αισθησιακή, προκλητική και άτρωτη, που νόμιζε πως είναι, θα κάνει έρωτα με το αγόρι της τον Φίλλιπο, υπάρχει, όμως, ένα κενό σε αυτό το στιγμιότυπο, το οποίο φέρει τη μεγάλη αποκάλυψη του μυστηρίου… μια εξομολόγηση και, στην αναζωπύρωση των καταστάσεων, ο Ανέστης θα δεχτεί μια ψυχολογική και σωματική επίθεση… Πέφτει η αυλαία της πρώτης πράξης και στο δεύτερο απόσπασμα, σιγά σιγά, αποτραβιέται ο μουσαμάς και τους ήρωες ξεγυμνώνει η αλήθεια.

28954426_1641074549311047_7764576901883711843_o

Το δεύτερο κεφάλαιο της παράστασης, το οποίο αποτελείται από πληθώρα ενοτήτων, εκτυλίσσεται στο απομακρυσμένο σπίτι του Ανέστη, στο Λαγονήσι. Ο Ανέστης, έναν χρόνο μετά το «συμβάν» εκείνο, στέλνει πρόσκληση γενεθλίων στους παλιούς και «αγαπημένους» του φίλους, όμως, κανείς δεν προβλέπει αυτό που θα συμβεί. Εκεί θα τους περιμένει ο αδελφός του Ανέστη, ο Στράτος, ο οποίος είναι χειρουργός άρτι αφιχθείς από τον πόλεμο στη Συρία, είναι εκείνος που θα προκαλέσει το παιχνίδι «Θάρρος ή Αλήθεια».

Από την ταινία «Truth or Dare» του Robert Heath, βασίστηκαν ο Παύλος και η Chris Pierro, διατηρώντας τον κορμό, μεταλλάσσοντας, όμως, τους ήρωες, εμβάλλοντας σε αυτούς έναν σκοπό κι ένα νόημα της ύπαρξής τους σε αυτό το έργο. Ο κάθε ήρωας κατέχει κι ένα σύμβολο, φέρει στο πρόσωπό του χαραγμένο ένα μήνυμα, πολλά μηνύματα, που μόνο μέσα από το «βίωμα» των πιο ανεξέλεγκτων καταστάσεων μπορούν να το  εμφυσήσουν στον θεατή. Έγραψαν νοερά το σενάριο, ο Παύλος και η Chris,  με φαντασία, με τεχνική, με βάση στα έντονα και σημαντικότερα σημεία. Οι ατάκες, τα ανέκδοτα, η σοφία που προέκυπτε από την κάθε σκηνή, τοποθετήθηκαν με θεατρική και ψηφιδωτή τεχνική. Σκηνοθέτησαν το έργο, σε μια εναλλαγή στο καθήκον τους αυτό, με ενατένιση, πρότρεψαν την κίνηση, τη δράση, την αντίδραση, το ύφος του ειπωμένου λόγου. Χάραξαν κατευθυντήριες γραμμές για τον κάθε ηθοποιό, ο οποίος ακολουθώντας τες, κατάφερε να κουμπώσει την υπόθεση με το δικό του κομμάτι.

30424998_1669274136491088_7660514242068317003_o

Οι ηθοποιοί, αυτοί που δίνουν ζωντανή υπόσταση στους ήρωες, εγκλιματίζονται στην υπόθεση, εγκολπώνουν αυτό που βρίσκεται στο εσώτερο του ήρωα και από εκείνο το σημείο κι έπειτα, δρουν έχοντας μυηθεί τη ψυχοσύνθεση του ήρωά τους. Οι σχέσεις μεταξύ τους, είτε είναι ερωτικές, είτε φιλικές, γίνονται ξεκάθαρες στον θεατή, όπως και το υπόβαθρό του καθενός ξεχωριστά. Οι  Αντώνης Βούλτσος – Δαμουλάκης, Βαγγέλης Ζάπας, Γιώργος Κοσκορέλλος, Βίκη Μαϊδάνογλου, Βασίλης Μαστρογιάννης, Χρήστος Μπαλτάς, Παύλος Πιέρρος, Έφη Σισμανίδου μετέφεραν την Τέχνη τους στο θεατρικό σανίδι με ζήλο, φαντασία, δημιουργικό πνεύμα και προσήλωση στο βαθύτερο νόημα.

Η αλήθεια είναι, αν υπάρχει αλήθεια, πως αν κάποιος κληθεί να δώσει μια ερμηνεία γι’ αυτό το έργο, ας μην σταθεί μονάχα στην επιφάνεια, αλλά ας μεταβεί στον πυρήνα, στη σφαίρα αυτού του εγχειρήματος, που διαθέτει πολλά επιχειρήματα για τα οποία εμφανίζεται στο θεατρικό προσκήνιο: μορφωτικά, παιδευτικά, πολιτικά, η οικονομική κρίση, η πεποίθηση πως όποιος έχει τη δόξα και το χρήμα έχει την ευτυχία και το δικαίωμα να παραβιάζει κάθε ήθος και αρχή, η βία, τους ανθρώπους που καταδικάζουν το διαφορετικό, τα όνειρα των νέων που καταστρέφονται, ανηθικότητα και απανθρωπιά, έπαρση, εκδίκηση, φαίνεσθε και αποκτήνωση.

ΘΑΡΡΟΣ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.jpg5

Ο Πέτρος, ο Φίλλιπος, η Εύα, η Κρυσταλλία, ο Στράτος, ο κοσμήτορας Μάρκος και ο Dj Spy θα χορέψουν, θα πιούν, θα «φτιαχτούν» από τα ναρκωτικά που τους προμηθεύει ο Πέτρος και… θα παίξουν ένα παιχνίδι, το «Θάρρος ή Αλήθεια». Ποιος έστειλε την κάρτα «Θάρρος ή Αλήθεια πουστράκι;»; , όποιος δεν γνωρίζει ή δεν αποκριθεί σε αυτό το ερώτημα, μπορεί και να αποβεί νεκρός από αυτό το παιχνίδι. «Εσύ, έχει το θάρρος να μάθεις την αλήθεια;»

10838033_1641068355978333_6582406522110809490_o

Συντελεστές:

Κείμενο – σκηνοθεσία: Παύλος & Chris Πιέρρο 
Σκηνικά: Γιωργίνα Γερμανού 
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Μητροβγένης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης 
Κίνηση: Ηλίας Μπαγιώργος 
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας 
Δημιουργία τρέιλερ – μοντάζ: Χρήστος Δρούτσας
Συμπληρωματικά πλάνα: Αλέξανδρος Κάντορος
Βοηθός παραγωγής: Θανάσης Διονυσόπουλος
Βοηθός σκηνογράφου: Κάτια Κουμαριανού 
Μακιγιάζ: Άρτεμις Βαλτάντζη
Γραφιστική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Μπούρας – Μπαϊμάκος 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αντώνης Βούλτσος – Δαμουλάκης 
Βαγγέλης Ζάπας, Γιώργος Κοσκορέλλος, Βίκη Μαϊδάνογλου, Βασίλης Μαστρογιάννης, Χρήστος Μπαλτάς, Παύλος Πιέρρος, Έφη Σισμανίδου

Διάρκεια: 90’ χωρίς διάλειμμα

Ημέρές και ώρες παραστάσεων

Γενική είσοδος 12€ | Μειωμένο 10€ | 8 € ανέργων, κατόχων καρτών ΣΕΗ | Προπώληση από το ταμείο του θεάτρου: 9€

Θέατρο Αλκμήνη,

Αλκμήνης 8, Πετράλωνα


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο«Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι» – Αθηνά Μελή
Επόμενο άρθροΑυτός είναι ο παράδεισος της Ελένης – Δείτε την παρουσιάστρια στο σπίτι της στην Άνδρο (ΦΩΤΟ)
error: Content is protected !!