Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Πώς να γίνετε καλύτεροι φωτογράφοι!

Πώς να γίνετε καλύτεροι φωτογράφοι!

Ώρα να μάθουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής μας!

Η ψηφιακή φωτογραφική μάς έχει λύσει τα χέρια. Γι’ αυτό και γίναμε κομματάκι «τεμπέληδες»…

Πράγματι, ποτέ δεν ήταν ευκολότερο να απαθανατίζουμε τα στιγμιότυπα της ζωής μας. Γι’ αυτό ενδεχομένως έχουμε αφεθεί στην ευκολία!Νομίζουμε ότι η super-duper μηχανή μας τα κάνει όλα μόνη της κι εμείς περιοριζόμαστε απλώς στο να πατήσουμε το κουμπάκι…

Σταμάτα λοιπόν να στοχεύεις και να «πυροβολείς» αδιακρίτως, κομπάζοντας για το τι μπορεί να κάνει η φανταχτερή ψηφιακή σου, και ξεκίνα να μετατρέπεις τις στιγμές σου στις φωτογραφίες που θες!Μπορείς να γίνεις άμεσα πολύ καλύτερος φωτογράφος: αν ακολουθήσεις κάποιους βασικούς κανόνες τεχνικής και αισθητικής, θα βελτιώσεις την απόδοσή σου και θα γίνεις περιζήτητος στο… Facebook.

Δεν εννοούμε βέβαια ότι όποιος θέλει να βγάλει μια σειρά φωτογραφιών στις διακοπές του οφείλει να ξέρει τι είναι το f-stop ή να είναι εξοικειωμένος με το έργο του Helmut Newton ή του William Eggleston.

Απλώς, μιας και η μηχανή σου κάνει πλέον όλη τη δύσκολη τεχνική δουλειά, το μόνο που μένει για σένα είναι το εύκολο -και δημιουργικό- κομμάτι: μια γενική γνώση για το καδράρισμα, τον φωτισμό και τι να προσέξεις θα κάνει πολύ πιο ευχάριστη τη φωτογράφιση και θα μπορείς επιτέλους να περηφανεύεσαι για τις ωραίες φωτογραφίες σου…

Δες την ψηφιακή σου σαν οπτικό ημερολόγιο

Αποτύπωσε δηλαδή θέματα που σε ενδιαφέρουν και ανθρώπους που αγαπάς. Μόνο έτσι θα «ξεκλειδώσεις» το μεράκι σου. Η φωτογραφική σου είναι η μαρτυρία και η μνήμη σου…

Δώσε στα θέματά σου αυθορμητισμό

Θυμάσαι την Candid Camera; Ε, αυτό! Δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από φωτογραφίες ανθρώπων που ποζάρουν στημένοι ή στέκονται απόλυτα στοιχισμένοι περιμένοντας το «κλικ». Αποτύπωσε φωτογραφίες «ειλικρινείς», όταν οι φίλοι σου δεν καταλαβαίνουν ότι τους τραβάς. Μόνο έτσι θα καταγράψεις ενδιαφέρουσες, αστείες και -κυρίως- αληθινές στιγμές…

Σκέψου πριν τραβήξεις

Στις περισσότερες φωτογραφίες έχεις την άνεση του χρόνου να φτιάξεις το κάδρο σου. Κάν’ το λοιπόν! Μη βάζεις το θέμα σου στο κέντρο του κάδρου: αν πρόκειται για πορτρέτο, δώσε «αέρα» στο κάδρο από την πλευρά που κοιτάει το πρόσωπο (εννοείται ότι το πρόσωπο δεν πρέπει να είναι ανφάς). Αν πρόκειται για τοπίο, πρόσεξε ο ορίζοντας να μην τέμνει το κάδρο στη μέση. Επιπλέον, δημιούργησε «επίπεδα» στη φωτογραφία, για να την κάνεις πιο ενδιαφέρουσα. Αν μάλιστα παίξεις και με το νετ-φλου (π.χ. νετ το πρώτο επίπεδο, φλου το φόντο), έχεις αρχίσει να καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, το λέμε και κανόνες αισθητικής…

«Γέμισε» το κάδρο σου

Πρόκειται για βασικό κανόνα αισθητικής που όλοι οι φωτογράφοι πίνουν νερό στο όνομά του. Μιας και ο λόγος γίνεται για καθημερινές φωτογραφίες, είναι απείρως πιο ενδιαφέρον να βλέπεις το θέμα σε πρώτο πλάνο και όχι κάπου εκεί στο βάθος! «Σφίξε» λοιπόν το κάδρο γύρω από το θέμα σου. Είναι προτιμότερο να βλέπεις τα καταγάλανα μάτια του πιτσιρικά παρά ολόκληρη την κούνια που κάθεται…

Όταν φωτογραφίζεις παιδιά, κατέβα στο ύψος των ματιών τους

Αν τα τραβάς από το δικό σου οπτικό πεδίο, η γωνία λήψης πάντα θα τα «συμπιέζει», κάνοντάς τα να φαίνονται σαν μικροσκοπικοί άνθρωποι!

Να βάλεις φλας ή να μη βάλεις;

Ιδού η απορία. Δεν τραβάει η μηχανή σου τις φωτογραφίες, εσύ το κάνεις. Μάθε λοιπόν να κοντρολάρεις το φλας για διαφορετικά αισθητικά εφέ:

Βάλε φλας για να δώσεις στη φωτογραφία έναν σκληρό φωτισμό, κάνοντάς τη «νευρική» και απότομη.                                                                                                         Βγάλε το φλας για πιο απαλό και φυσικό τόνο στη φωτογραφία. Όταν το φυσικό φως επαρκεί, αποτύπωσε πορτρέτα και τοπία χωρίς φλας για πιο «ξεκούραστο» αποτέλεσμα.      Λειτουργία χαμηλού φωτισμού (low-light): όταν το ηλιακό φως είναι ασθενές, χρησιμοποίησέ τη -αντί για φλας- για να δώσεις στη φωτογραφία μια ατμοσφαιρική νότα, με «ρομαντικό» απογευματινό φωτισμό και απόκοσμη λάμψη.

Άλλαξε γωνία λήψης

Μη στέκεσαι ακριβώς απέναντι από το θέμα σου. Βρες μια πιο ενδιαφέρουσα γωνία να το φωτογραφίσεις, ιδιαίτερα αν πρόκειται για τουριστική ατραξιόν που έχει αποτυπωθεί άπειρες φορές. Είναι αλήθεια ωστόσο ότι απ’ όπου κι αν τραβήξεις τον Πύργο του Eiffel θα μοιάζει πάντα με cart-postal, κάνε οπότε πιο ενδιαφέρουσα τη φωτογραφία προσθέτοντας στο κάδρο την κομψή Παριζιάνα που τυχαίνει να περνάει εκείνη τη στιγμή. Ή οτιδήποτε θα δώσει στη φωτογραφία σου ένα πιο προσωπικό βλέμμα…

Βούτα στη δράση

Όπως έλεγε και ο θρυλικός φωτορεπόρτερ Robert Capa, αν η φωτογραφία σου δεν είναι καλή, τότε δεν είσαι αρκετά κοντά στο θέμα. Άσε το zoom λοιπόν στην ησυχία του: θα καταστρέψει ούτως ή άλλως τη φωτογραφία σου «κολλώντας» το θέμα στο φόντο. Πρέπει να συμμετέχεις στη δράση, όχι να την παρατηρείς παθητικά από απόσταση…

Δες τη ασπρόμαυρα

Το ασπρόμαυρο δίνει στη φωτογραφία μια αίσθηση διαχρονικότητας και προσθέτει το απαραίτητο καλλιτεχνικό touch. Επιπλέον, καλύπτει πολλές ατέλειες της λήψης και κάνει το δέρμα και τα ρούχα των ανθρώπων να φαίνονται αψεγάδιαστα. Κάποιες φορές μπορεί να αποδειχτεί μια πολύ βολική επιλογή, που πρέπει να ανακαλύψεις…

Θες να είσαι στη φωτογραφία σου;

Μην τραβάς «αυτο-προσωπογραφίες» στρέφοντας τη μηχανή πάνω σου: το μπράτσο σου θα είναι μονίμως μέσα στο κάδρο και η γωνία λήψης η πλέον παράξενη, σαν αυτά τα ανατριχιαστικά profile pictures του Facebook! Ζήτησε από κάποιον να σε φωτογραφίσει ή -εκμεταλλεύσου τις δυνατότητες της ψηφιακής σου και- χρησιμοποίησε τη λειτουργία timer.

Σβήσε, σβήσε, σβήσε, κράτα, σβήσε

Ο χρυσός κανόνας για να γίνεις καλύτερος φωτογράφος. Δεν είναι όλες οι φωτογραφίες σου καλές: στην πραγματικότητα, θα είναι 1 στις 100! Οπότε οι 99… περιττεύουν. Έχε ωστόσο υπόψη σου ότι υπάρχουν και «ευτυχή» ατυχήματα και λάθη στις φωτογραφίες που τις κάνουν ιδιαίτερες. Μάθε να τα αναγνωρίζεις -λίγη ιδιόμορφη θολούρα ή ένα περίεργο φωτιστικό εφέ- και σώσ’ τες από το trash bin…

Τράβα αβέρτα

Δικαίωσε το pocket-size μέγεθος της ψηφιακής σου και έχε τη πάντα μαζί σου. Ποτέ δεν ξέρεις πότε θα σου παρουσιαστεί το φωτογραφικό γεγονός. Κανείς δεν μετάνιωσε για τις φωτογραφίες που τράβηξε, παρά μόνο για κείνες που έχασε. Και για να εξασκήσεις την αισθητική σου, πρέπει το viewfinder να γίνει προέκταση του ματιού σου..

 http://www.newsbeast.gr/


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤα πιο συνηθισμένα φωτογραφικά λάθη και πως να τα αποφύγετε
Επόμενο άρθρο«Ψηφίδες Κρητικής Ιστορίας»: Το περίγραμμα της Κρήτης στην Ιστορική Χαρτογραφία