Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ Ευτυχισμένο και συγκινητικό στιγμιότυπο της Ζωής Τηγανούρια στον κατάμεστο Ιανό – Δέκα...

Ευτυχισμένο και συγκινητικό στιγμιότυπο της Ζωής Τηγανούρια στον κατάμεστο Ιανό – Δέκα χρόνια συνθετικής καλλιτεχνικής πορείας (Video)

Ένα παιδί ανεβαίνει το ανοδικό σκαλοπάτι της ζωής του. Είναι ένα κορίτσι, που από ένα πέπλο θωρεί τους γονείς του να χορεύουν ένα τελευταίο ταγκό, το περίφημο (δική της σύνθεση και παραγωγή) “Last Tango by Zoe“.

Σε κάθε σκαλοπάτι χρωματίζεται μια εικόνα: ο χορός του ερωτευμένου ζευγαριού, ο πατέρας του κοριτσιού να χάνεται με μια βαλίτσα στον ορίζοντα με «προορισμό» τα ξένα, κι ύστερα να βιώνει τη βαρυσήμαντη γνωριμία με το  ακορντεόν, αφού πριν έχει δοκιμάσει το πιάνο, το  βιολί… μεγάλες της αγάπες κι αυτές…

Η Ζωή Τηγανούρια, συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν, στο ξεδίπλωμα αυτού του μουσικού «αφηγήματος», ακουμπά με τα δάχτυλά της τις νότες, αφήνει μελωδίες να ξεχυθούν, να εναρμονιστούν με τις όποιες εικόνες, με τους ήχους, με τα χρώματα του ασπρόμαυρου και του πολύχρωμου που εναλλάσσονται στο video clip και τότε, διαποτίζεται από ακατάπαυστα, ατέρμονα συναισθήματα.

Δέκα χρόνια και λίγο παραπάνω συμπλήρωσε η Ζωή Τηγανούρια, από τότε που αντίκρισε έναν μοναδικό κόσμο έκφρασης, πλάι στο ακορντεόν και τις συνθέσεις της, σε μια  μοναχική πορεία, στο δύσκολο δρόμο της μουσικής.

14 DK2_7012
Φωτ.: Δημήτρης Καρβουντζής

Στον κατάμεστο Ιανό, που ξεχείλισε, την περασμένη Δευτέρα 23 Απριλίου, από αγαπημένους φίλους της, συναδέλφους της, θαυμαστές της, και διακεκριμένες προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο, τον χώρο των ΜΜΕ, μέχρι και τον χώρο της διπλωματίας (όπως ο πρέσβης της Αργεντινής Juan Jose Arcuri), η καλλιτέχνις παρουσίασε το νέο της  βιντεο κλίπ “Last Tango by Zoe” και γιόρτασε τα δέκα χρόνια συνθετικής καλλιτεχνικής πορείας, ενώ στο πλάι της μίλησαν γι’ αυτήν βαρυσήμαντες προσωπικότητες:

4
Φωτ.: Δημήτρης Καρβουντζής

Η δημοσιογράφος Ελένη Χρονά με το ειδησιογραφικό της δαιμόνιο, αποκάλυψε μία είδηση που η Ζωή ήθελε να κρατήσει κρυφή: Η Ελληνίδα συνθέτις Ζωή Τηγανούρια έχει γράψει μουσική και για ταινία του Hollywood που θα κυκλοφορήσει το 2019…“. Το παρατεταμένο χειροκρότημα από το ενθουσιώδες κοινό να διήρκησε τόσο, που δεν άφηνε τη δημοσιογράφο να συνεχίσει. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο της Ζωής στο εξωτερικό και στις πολυάριθμες βραβεύσεις της από πολιτιστικούς, ακαδημαϊκούς και κοινωνικού χαρακτήρα φορείς. Παράλληλα, στον προτζέκτορα,  έπαιζε βίντεο που έδειχνε στιγμές από συναυλίες της Ζωής στο εξωτερικό και βραβεύσεις της.

Ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος συγκίνησε με την αναφορά του στην αγάπη της Ζωής για τη μουσική, το πλούσιο έργο και τη συνεισφορά της στην ελληνική μουσική μας παράδοση. Διάβασε ένα κείμενο με λόγια της Ζωής από παλιά συνέντευξη στα “Νέα” με τίτλο “Η δική μου Σαμοθράκη“, στην οποία περιγράφει τη γενέτειρά της, μέσα από τη παιδική της ματιά. Τη στιγμή εκείνη βλέπαμε στον προτζέκτορα πλάνα από αυτό το μικρό κορίτσι στη Σαμοθράκη, να παίζει αρμόνιο σε “μπάλο” στα πρώτα του βήματα -όντας 10 ετών- μαζί με τον πατέρα της στο βιολί και τον αείμνηστο παππού της στο λαούτο,  με τα βλέμματα όλα να στρέφονται στη μητέρα της Ζωής, η οποία δάκρυσε συγκινημένη

Η ηθοποιός Παναγιώτα Βλαντή εστίασε στην μητέρα, σύζυγο, δραστήρια επιχειρηματία και καλλιτέχνη Ζωή Τηγανούρια, στην πλούσια δισκογραφική της δουλειά αυτά τα 10 χρόνια στην Ελληνική μουσική σκηνή, με αναφορά στα σπουδαία έργα της, όπως το soundtrack  του σήριαλ Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο, αλλά και σε παραστάσεις της που εξυμνούν τη γυναίκα όπως “Μια Βεντάλια από Γυναίκες“, παρομοιάζοντάς τη με «ηρωίδα του Λόρκα». Διάβασε  αποσπάσματα από συνεντεύξεις της Ζωής, τα οποία αναφέρονται στην αγάπη της καλλιτέχνιδος στη μουσική από μικρό παιδί,  που την οδήγησαν στο να ξεκινήσει ακορντεόν στα 21 της χρόνια και να αρχίζει να σκαρώνει ταυτόχρονα μελωδίες, που ξεχείλιζαν   η μία μετά την άλλη, κτίζοντας με γερές βάσεις τη δική της ιστορία ως συνθέτρια, και διώχνοντας  μακριά όλες τις καλλιτεχνικές ανασφάλειές της.

Η Ζωή με τη μητέρα της
Φωτ.: Δημήτρης Καρβουντζής Η Ζωή με τη μητέρα της

Ο δημοσιογράφος Νίκος Θρασυβούλου εστίασε στις πάρα πολλές συνεργασίες της Ζωής με έλληνες ερμηνευτές που είπαν τραγούδια της, αλλά επισήμανε και την προσωπική του αγάπη για το ακορντεόν και τον λόγο που τον έφερε κοντά στην καλλιτέχνη πολλά χρόνια πριν. Τέλος ο κ. Θρασυβούλου μίλησε για την ειλικρινή αγάπη της Ζωής -απαλλαγμένη από συμφέροντα- προς τα νέα ταλαντούχα παιδιά. Με την ψυχή της, τους δίνει τα τραγούδια της, χωρίς τσιγκουνιά και χωρίς εκπτώσεις και τους κάνει τις παραγωγές τους μαζί με τον άντρα της Στέλιο Γενεράλη, μέσα από την εταιρία της Zoe Music. Πολλούς από αυτούς τους καλλιτέχνες τους απολαύσαμε  στην εκδήλωση, ερμηνεύοντας τα υπέροχα κομμάτια της.

31513883_632791400392096_1793040664443748352_n
Σκηνοθέτης Μάνος Αντωνίου & Ελένη Χρονά & Ζωή Τηγανούρια

Ο ηθοποιός και ένας  από τους δυο σκηνοθέτες του video Clip, Μάνος Αντωνίου, μίλησε για όλους τους συντελεστές του βίντεο, αλλά και για τη παράσταση που έστησε με επιτυχία η καλλιτέχνις, με τίτλο «Έτσι είναι η Ζωή». Μια μουσικοθεατρική παράσταση, που σκηνοθετεί ο ίδιος, εμπλουτισμένη, φέτος, με κείμενα της Μαριάνας Κυριακάκη και με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών. Η παράσταση θ’ ανέβει τον Οκτώβριο σε γνωστή μουσικοθεατρική σκηνή της Αθήνας. Αναφέρθηκε επίσης στον ντόμπρο χαρακτήρα, στον επαγγελματισμό και στην υπευθυνότητα της καλλιτέχνιδος, στοιχεία που τον έκαναν να συνεργαστεί μαζί της.

31531438_632783043726265_5499203270268157952_n
Φωτ.: Δημήτρης Καρβουντζής

Στο τέλος της εκδήλωσης, η Ζωή Τηγανούρια, με μια εκπληκτική ορχήστρα, παρουσίασαν κάποια από τα  δημιουργήματά της, με τους φίλους της ερμηνευτές που τα ερμηνεύουν στην  προσωπική τους δισκογραφία. Ενδιαφέρον παρουσίασε η στιγμή που ακούσαμε το πανέμορφο παραδοσιακό κομμάτι που έγραψε μελοποιώντας τους  στίχους του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως  Τραιανουπόλεως & Σαμοθράκης κκ. Άνθιμου, όπου ξαφνικά ο Ιανός γέμισε από χορευτές, σαν τον παλιό καλό καιρό, όλοι πιασμένοι χέρι χέρι…

Πολύ όμορφη ήταν και η στιγμή που από το παραδοσιακό «Σαμοθράκης βήμα» με την εξαιρετική φωνή του Κώστα Τηγάνη, μεταπήδησε στο ρεμπέτικο με τον υπέροχο ρεμπέτη Αγάθωνα να ερμηνεύει εκπληκτικά το «Καρδιά παραπονιάρα», τραγούδι που έγραψε ειδικά για τη φωνή του, όπως μας αποκάλυψε…  Θαυμάσαμε όλοι και καταχειροκροτήσαμε μαζί με τη Ζωή, την εκπληκτική μέτζο σοπράνο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ελένη Βουδουράκη, η οποία ανακοίνωσε τη δική της κυκλοφορία δυο υπέροχων τραγουδιών της Ζωής. Το ένα μάλιστα το ακούσαμε και μας ταξίδεψε… Την απολαύσαμε και στα vocals, στο πανέμορφο ’’Last  Tango by Zoe’’. Μια “κόρη γλυκιά’’ (έτσι την προσφώνησε η Ζωή) βγήκε και τραγούδησε το ομότιτλο -πολύ όμορφο τραγούδι- και δεν ήταν άλλη από την Υακίνθη Λάγιου. Όλοι οι νέοι ερμηνευτές  είχαν ο καθένας  ξεχωριστή ομορφιά και το δικό του υπέροχο τραγούδι, σε μουσική της Ζωής πάντα.

31487881_632783067059596_3833849299179929600_n
Φωτ.: Δημήτρης Καρβουντζής Παναγιώτα Βλαντή & Γιάννης Βούρος & Ζωή Τηγανούρια

Επιτρέψτε μου να δώσω τις δικές μου εντυπώσεις…  Λαϊκή μεστή φωνή ο Λάμπρος Βασιλείου, ο οποίος  ανακοινώσε την κυκλοφορία της νέας του παραγωγής  με τίτλο «Ο ταξιδευτής που έμεινε μόνος» την επόμενη μέρα ακριβώς. «Δεν ξέρω γιατί σ’ αγάπω τόσο» είπε η Ζωή και προσκάλεσε την όμορφη ταλαντούχα ανιψιά, τη Πελαγία,  που ανακοινώσε την κυκλοφορία της μέσα στο Μάιο. Η Πολυτίμη με τη δυναμική φωνή της, που ερμήνευσε δυο τραγούδια: το δικό της «Όνειρα κομμάτια», αλλά και το πολυαγαπημένο «Δύο χείλη κατακόκκινα» από το Δεληγιάννειο παρθεναγωγείο. Ο Εξαιρετικός ερμηνευτής, αλλά και τραγουδοποιός, που γράφει όμορφα τραγούδια -όπως μας είπε η Ζωή- Στάθης Γκαντζούρας, μας τραγούδησε ένα εξαιρετικό γιορτινό τραγούδι το «Ζήτω». Ο επίσης εξαιρετικός ερμηνευτής και τραγουδοποιός Νίκος Βολάκος, με τον οποίο, όπως μάθαμε, γράψανε, μαζί με τη Ζωή, τη μουσική στα κομμάτια της επερχόμενης δισκογραφικής του δουλειάς μας ερμήνευσε τη «προδοσία». Σπάνια έχω βρεθεί σε μια πλούσια με ποικιλία ακουσμάτων-εναρμονισμένη, άρτια εκδήλωση… Συμμετείχαν οι μουσικοί: Γιάννης Ταυλάς (κιθάρες), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (φλάουτο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Γιώργος Πολίτης (μπάσο), Στέλιος Γενεράλης(κρουστά).

31460959_632787853725784_4102053161953394688_n
πρέσβης της Αργεντινής Juan Jose Arcuri

Στο τέλος η Ζωή ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν και δε ξέχασε να κάνει αναφορά: στην Άντζυ Νομικού χαρακτηρίζοντας την, ψυχή της διοργάνωσς της εκδήλωσης και ασφαλώς στον άντρα της Στέλιο Γενεράλη, λέγοντας ότι εκείνη ανάβει τη σπίθα σε όλες τις παραγωγές και εκείνος φροντίζει να την μετατρέπει σε  φλόγα με σκληρή δουλειά των δυο τους.

Και αφού με συνεπήρε η εκδήλωση στον Ιανό και ένοιωσα την ανάγκη να τη μοιραστώ μαζί σας,  για όσους δεν ήσασταν εκεί να την απολαύσετε από κοντά, επανέρχομαι στη συνέντευξη που μου έδωσε η Ζωή Τηγανούρια:

Όσην ώρα μιλούσαμε, σε μια καφετέρια στην Καλλιθέα, παρατηρούσα με πόσο πάθος, ζήλο και ακατάπαυστο ενθουσιασμό μιλούσε για την Τέχνη της, για τις συνθέσεις της, το ακορντεόν, για τα παιδικά της χρόνια εκείνα στη γενέτειρά της τη Σαμοθράκη, για τα όνειρα της έφηβης, της ενήλικης Ζωής, που ποτέ δεν σταματούν, δεν βλέπουν τον ορίζοντα, παρά μονάχα τον άπλετο ωκεανό, για τον άντρα της και την κόρη της που είναι η δύναμη της -όπως μου είπε χαρακτηριστικά- και η ομορφιά στη ζωή της.

Αναφύομαι στην εξιστόρηση της μουσικής της πορείας…

Συγχέεται, κατά κάποιον τρόπο, η ιστορία του μικρού κοριτσιού, στο βιντεοκλίπ, με τη δική σας ζωή πλάι στη μουσική;

Το βιντεοκλίπ περιγράφει εμένα με μια ιστορία όχι αληθινή, απαραίτητα, αλλά που υπάρχουν όμως στοιχεία της δικής μου ζωής. Η αγάπη μου για το βιολί, για τη μουσική…

Ποια και πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική;

Μικρή ήθελα να μάθω βιολί. Έπαιρνα το βιολί του πατέρα μου, είχα δοκιμάσει δυο-τρείς σκοπούς σε αυτό λίγο το ‘’Βαγγελιώ κυρά Βαγγελιώ’’ λίγο το ‘’Σαμιώτισσα Σαμιώτισσα’’. Ο πατέρας μου, δεν μου είχε αγοράσει μικρό βιολί τότε, προφανώς ήταν ακριβό και οι γονείς μου δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Ένα μικρό παιδικό παιχνίδι  πιανάκι με έκανε να βγάλω τους πρώτους μου σκοπούς  με το δεξί μου  χέρι. Βλέποντάς με να εξελίσσομε σε αυτό, , μού αγόρασαν οι γονείς  ένα μικρό αρμόνιο, για να κάνω τα πρώτα μου βήματα. Λίγο μετά, στην εφηβεία μου, αγόρασαν το ιστορικό δίσκαλο με πενταλιέρα Hammond,  που το έχω ακόμα στο νησί, τότε ήταν που άρχισα να παίρνω πιο σοβαρά τη μουσική και ήξερα μέσα μου ότι θέλω να ασχοληθώ με αυτή σε όλη μου τη ζωή.

Τι αποζητούσατε από αυτή την Τέχνη στο ξεκίνημά σας;

Το κίνητρό μου και ο λόγος με τον οποίο ήρθα στην Αθήνα, από το πουθενά, με τον αδελφό μου μόνο για στήριγμα, μπαίνοντας κατευθείαν στα βαθιά της μουσικής, μιας και αμέσως ξεκίνησα να δουλεύω ως μουσικός, δεν είχα στο μυαλό μου να γίνω διάσημη, ο στόχος μου ήταν καθαρά για να μάθω μουσική, να προοδεύσω. Είχα μια φλόγα που δε τη σταματούσε κανένα εμπόδιο.  Με θλίβει που βλέπω νέα παιδιά, που χωρίς να κοπιάσουνε, θέλουνε απλά να γίνουνε διάσημα με μια τηλεοπτική εμφάνιση σε ένα τηλε-σόου με μεγάλη ακροαματικότητα , έχοντας λάθος  πρότυπα, αυτός είναι ένας λάθος δρόμος για να εκκινεί κανείς. Μουσικός είσαι όταν αγαπάς και πρεσβεύεις αυτό που κάνεις, όταν είσαι υπηρέτης της Τέχνης. Δουλεύω πολύ σκληρά, από εκεί και πέρα η ζωή προχωράει, και όλο αυτό  δυναμώνει, και απλώνει τις οι ρίζες του όλο και πιο βαθιά.

Τι συμβολίζει το ακορντεόν;

Την απελευθέρωση. Αν με ρωτούσες ποιο είναι το αγαπημένο μου όργανο, θα σου έλεγα το βιολί, τις συνθέσεις τις γράφω στο πιάνο. Αλλά το ακορντεόν είναι αυτό που με βοήθησε να νιώσω μουσικός, το λατρεύω, αναπνέει μαζί μου, αγγίζει τη ψυχή μου.

Στη μουσική σας διαδρομή, έχετε χαράξει πάνω από είκοσι προσωπικά άλμπουμ, υπάρχει μια σύνθεσή σας, που να έχει μια συναισθηματική ιδιαιτερότητα;

Έχουν πολλά κομμάτια μου ιδιαίτερη σημασία. Ένα κομμάτι που λατρεύω είναι το «Sweet life», ένα ορχηστρικό κομμάτι από τη προσωπική μου δισκογραφία γιατί έχει μπει και σε πολλές αξιόλογες συλλογές. Ένα άλλο κομμάτι μου που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο είναι το «Δυο χείλη κατακόκκινα», που το ερμήνευσε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σε στίχους Χάρη Ρώμα, το «Μονοπάτια», που τραγουδά η Αρετή  Κετιμέ και ο Μιχάλης Τζουγανάκης σε στίχους Σταμάτη Μεσημέρη, το ορχηστρικό μου επίσης ‘’Νostalgia’’ που εκτός από τη προσωπική μου δισκογραφία έχει μπει σε παγκόσμιες συλλογές όπως   BuddhaBar και  Harem ‘s Secret . Όχι τυχαία έκανα video clip στο «Last tango by Zoe»,  διότι είναι και αυτό αγαπημένο μου πολύ. Μέσα στις 300 συνθέσεις μου που δισκογραφήθηκαν  και πάνω από 500 που έχω ακόμα στο συρτάρι ακυκλοφόρητες, δεν είναι και εύκολο να κάνω διακρίσεις.  Υπάρχουν ωστόσο  κάποια  τραγούδια μου που ‘’με έχουν πληγώσει’’ διότι είχαν κακή τύχη σε στίχο ενορχήστρωση  και ερμηνεία… αλλά για αυτές δεν θα αναφερθώ ονομαστικά για ευνόητους λόγους…

Είστε ένα πρότυπο για τους νέους που τώρα προπορεύονται στον κόσμο της μουσικής; Έχετε πρωτοτυπήσει παίζοντας όρθια ακορντεόν και ξέρω ότι σας έχουν μιμηθεί…

Πράγματι τα πρώτα χρόνια που ξεκίνησα το έκανα αυθόρμητα, έπαιξα όρθια ακορντεόν. Φάνηκε αργότερα, όταν πολλοί συνάδελφοί μου (κυρίως κορίτσια) άρχισαν να το κάνουν  μόδα, «πέρασε» στον κόσμο. Και μάλιστα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Από την άλλη, έχω αδυναμία στα νέα παιδιά, σε νέους ταλαντούχους ανθρώπους, που ανοίγουν τώρα τα φτερά τους. Έχω πολλή όρεξη να τους βοηθήσω, λέγοντάς τους τις εμπειρίες μου, εξηγώντας τους ποιες είναι οι παγίδες που έχει ο χώρος μας, για να τις αποφύγουν, πόσο εύκολο είναι να πέσεις σε παγίδα αν τη δεις ως ευκαιρία. Και το κυριότερο, δίνοντάς τους τα τραγούδια μου με αγάπη και χωρίς να κάνω εκπτώσεις στη ποιότητα και στο τελικό αποτέλεσμα. Αντιμετωπίζω τους νέους καλλιτέχνες που συνεργάζομαι  σαν αναγνωρισμένους, διότι έτσι ξέρω ότι τους δίνω δύναμη και φτερά για να πετάξουν.

Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, μπορεί ένα παιδί να βιοποριστεί στη μουσική;

Δύσκολο, όμως η Τέχνη γενικότερα, όχι μόνο η μουσική, είναι η ελπίδα μας. Νομίζω ότι η Τέχνη είναι αυτή που μας  βοηθάει να βγούμε από τις δύσκολες καταστάσεις, που βιώσαμε, βιώνουμε και που θα συνεχίσουμε για μερικά χρόνια να βιώνουμε. Η Τέχνη είναι αυτή που γαληνεύει τις ψυχές των ανθρώπων, είναι αυτή που ομορφαίνει τις ζωές μας. Από την άλλη, όποιος κυνηγά τη δουλειά, δεν βαριέται και έχει το χάρισμα και δεν είναι ψωνισμένος, αργά η γρήγορα, θα αναγνωριστεί το ταλέντο του και η δουλειά του.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΦοιτητικό Σουφλέ
Επόμενο άρθροAvengers: Infinity War – Κριτική ΧΩΡΙΣ Spoilers