Αρχική TRAVEL Εξορμήσεις Έχετε ακούσει τον θρύλο για το Βουλισμένο Αλώνι στην παλιά εθνική Ρεθύμνου-Ηρακλείου;

Έχετε ακούσει τον θρύλο για το Βουλισμένο Αλώνι στην παλιά εθνική Ρεθύμνου-Ηρακλείου;

57817766

Μερικά χιλιόμετρα έξω από το Ηράκλειο, στον δρόμο που συνδέει την πόλη με το Ρέθυμνο, ένα φαινόμενο της φύσης έχει αναδειχθεί σε τοπικό αξιοθέατο.

Το ονομαζόμενο «βουλισμένο αλώνι» αποτελεί ένα μυστηριώδες σημείο όπου η τεράστια καθίζηση του εδάφους δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε από τους επιστήμονες. 

Το φαινόμενο της καθίζησης του εδάφους είναι σύνηθες με διαστάσεις 15-40 μέτρα και μέγιστο βάθος 10. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση το βάθος φθάνει τα 50 μέτρα και η η διάσταση του κενού τα 90! Ανεξήγητο γεγονός για το οποίοι οι κάτοικοι της γύρω περιοχής έσπευσαν να βρουν μία εξήγηση, συνδέοντας το με τον Προφήτη Ηλία.

Σταδιακά λοιπόν διαδόθηκε ο θρύλος του κρητικού γεωργού που τόλμησε να εργαστεί στο συγκεκριμένο αλώνι ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία παρά την αντίθετη γνώμη της συζύγου του. Βλέπεται η εξαιρετική καλοκαιρινή σοδειά τον έβαλε σε ανησυχίες και θέλησε να μαζέψει του καρπούς πριν τους καταστρέψει μια ξαφνική κακοκαιρία.

λήψη (1)

Έτσι, το ζευγάρι μαζί με την κατά τον θρύλο πανέμορφη κόρη του, πήγαν στο χωράφι νωρίς το πρωί και χωρίς καθυστερήσεις ξεκίνησαν να δουλεύουν. Η νεαρή κοπέλα τραγουδούσε ανέμελα «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ’ άχερα δικά ντωνε.» Μέσα σε μια στιγμή όμως φύσηξε έντονος άνεμος και άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Η γη τραντάχτηκε και πριν η οικογένεια προλάβει να αντιδράσει και να απομακρυνθεί από το αλώνι, το έδαφος υποχώρησε και τους «κατάπιε»…

λήψη (2)

Ο άγιος τιμώρησε εκείνους που τον προσέβαλαν και ο θρύλος εκείνης της ημέρας έφθασε μέχρι την εποχή μας όπου αρκετοί υποστηρίζουν πως κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου που είναι η γιορτή του Προφήτη Ηλία, από το βουλισμένο αλώνι ακούγονται τριξίματα και η φωνή της κοπέλας να λέει: «Γύρω γεια τωνε κι όλα τ΄ άχερα δικά ντωνε.»

Αλήθεια ή μύθος, δεν μπορεί να γνωρίζει απόλυτα κανείς. Πάντως σε κάθε περίπτωση είναι ένα αξιοθέατο στη διαδρομή από το Ηράκλειο προς το Ρέθυμνο και συχνό πεδίο συνάντησης για αναρριχητές!

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Μαύρη άμμος, σπηλιές και χρωματιστά νερά στην πιο ψαγμένη παραλία της Κρήτης! (Photos)

Χρυσή: Η ελληνική Χαβάη υπάρχει και θα σε κάνει να τρίβεις τα μάτια σου

λήψη (4)


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑπό την ”Θλίψη” των Asfix στον ”χρησμό των αθανάτων”
Επόμενο άρθροΣπιτικό Τυρί Κρέμα Ricotta (Ανθότυρο) με 4 ευρώ