Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Κωνσταντίνος Πασσάς: «Το θέατρο για μένα είναι οξυγόνο»

Κωνσταντίνος Πασσάς: «Το θέατρο για μένα είναι οξυγόνο»

unnamed (3)

Ο ταλαντούχος και πληθωρικός ηθοποιός, Κωνσταντίνος Πασσάς φιλοξενείται στο Koita-magazine.

Είναι από τους ηθοποιούς που με το χαρισματικό του ταλέντο, την αυθεντικότητά του αλλά και την αγάπη του στην τέχνη, κερδίζει το σεβασμό και την αγάπη του κοινού.

Από τις 2 Μαϊου ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου 104, μαζί με τους Ιωσήφ Ιωσηφίδη και Αλέξανδρο Τούντα, πρωταγωνιστώντας στην παράσταση «Διγενής Ακρίτας στα όρια» σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Σοφίας Καραγιάννη. 

unnamed (4)

«Διγενής Ακρίτας στα όρια». Πες μου δύο λόγια για το έργο που παρουσιάζεται στο Θέατρο 104.

Τρεις «ραψωδοί» ζωντανεύουν  τον  Διγενή Ακρίτα, το  ηρωικό ποίημα που είναι και το πρώτο γραπτό μνημείο  της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Πολεμάνε, ερωτεύονται,  αναμετριούνται με δράκους και θηρία, χορεύουν, τραγουδάνε, παίζουν με το θάνατο και ζουν την κάθε μέρα τους τόσο έντονα σαν να είναι η τελευταία  μιας μακρόχρονης ζωής. Υπάρχει όμως ένα όριο και για αυτούς που αψηφούν τη στιγμή του τέλους. Ένα όριο που μας εξομοιώνει όλους. Μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτό;                

Ποιος είναι ο ρόλος που υποδύεσαι στην παράσταση και πώς θα τον χαρακτήριζες;

Υποδύομαι έναν από τους τρεις ραψωδούς-αφηγητές του έπους, ο οποίος με τη σειρά του υποδύεται αρκετούς ρόλους ανάμεσα σε αυτούς την Ευδοκία, την γυναίκα δηλαδή του Διγενή, την Βάγια της , τον Φιλοππαππού, αρχηγό των ληστών, καθώς και την μητέρα, τον  θείο, τον πεθερό και τον πρωτοστράτορα του Διγενή. Τέλος ζώα και πτηνά που έχουν εξέχουσα σημασία στο έργο. Συνεπώς πρόκειται για μία σκυταλοδρομία ρόλων τόσο διαφορετικών και τόσο βέβαια συμπληρωματικών στο συγκεκριμένο πλαίσιο της παράστασης.

unnamed

Γιατί αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος αυτή την παράσταση;

Γιατί αυτό το  ξεχωριστό λογοτεχνικό έργο ανεβαίνει σπάνια στη θεατρική σκηνή. Επίσης,  για τον πλούτο των εικόνων, των μηνυμάτων και για το θρίαμβο της ζωής απέναντι στο θάνατο, μιας ζωής γεμάτης περιπέτεια, μάχες, έρωτα όπου οι ήρωες είχαν σημαντική θέση  και λείπουν τόσο πολύ από την εποχή μας.

Πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο γραπτό μνημείο της νεοελληνικής λογοτεχνίας να μεταφερθεί στην θεατρική σκηνή;

Είναι πάρα πολύ δύσκολο και πόσο μάλλον όταν ο θίασος αποτελείται από τρεις άνδρες ηθοποιούς, όπου με πολύ λιτά μέσα και με βαρύτητα μόνο στην υποκριτική και τη σωματικότητα, δημιουργείται αυτό το σύμπαν που μόνο σε  μία μεγάλη υπερπαραγωγή θα μπορούσε να υπάρχει.

Τι είναι αυτό που σε διδάσκει εσένα προσωπικά το έργο αυτό;

Να μη φοβάμαι και να ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία.

unnamed (2)

Ποιο ήταν το έναυσμα που ώθησε τον Κωνσταντίνο να ασχοληθεί με την υποκριτική;

Σε ηλικία 5 χρόνων μόλις εξέφρασα την ανάγκη να γίνω ηθοποιός. Αυτή η επιθυμία μου καθώς μεγάλωνα επεξεργαζόταν μέσα μου και  προφανώς  κατέληξα ότι μπορώ να εκφραστώ μέσα από αυτή την  τέχνη και να υποδύομαι τις ζωές άλλων ανθρώπων, σε άλλες εποχές  και να έρχομαι σε επαφή με σημαντικά κείμενα και συγγραφείς.                                        

Το θέατρο για εσένα τι είναι και κατά πόσο επηρεάζει τη ζωή σου;

Το θέατρο για μένα είναι οξυγόνο.  Είναι πηγή χαράς, παιχνιδιού, δημιουργίας, έκφρασης αλλά πολλές φορές ή κάποιες στιγμές και δυσκολιών, στεναχώριας. πίεσης, προβληματισμού.  Με κάνει καλύτερο άνθρωπο, με ωριμάζει, με εξελίσσει και με φέρνει σε καλύτερη επαφή με τον εαυτό μου και τους άλλους.

Προφανώς το οικογενειακό μου περιβάλλον, η προσωπική κλίση προς την καλλιτεχνία και αν το πούμε και ψυχαναλυτικά η ανάγκη να κερδίσω τους γύρω μου και να βρω αγάπη και αποδοχή. Αλλά κυρίως η μαγεία που ασκεί αυτή η τέχνη.

unnamed (3)

Είσαι  ένας ηθοποιός που πολλοί σε γνωρίζουν και μέσα από τα βίντεο σου, όπου υποδύεσαι με εξαιρετική επιτυχία την τηλεοπτική Ντένη Μαρκορά των αξέχαστων ‘’Δύο Ξένων’’. Πώς προέκυψε αυτή η σκέψη και τι σου λέει συνήθως ο κόσμος;

Είχα πάντα μία ευκολία στην κωμωδία και στη μιμήσεις. Όταν ξεκίνησε στο Comedy Club της Λουκίας Ρικάκη υποδηλώνουν τη μητέρα μου με τη φωνή της Ντένης Μαρκορά.  Στην πορεία προέκυψαν και τα βιντεάκια αυτά, πολλά χρόνια αργότερα, στην προσπάθεια να δείξω τα κείμενά μου γιατί για μένα το πιο σημαντικό είναι και τα πιο πολλά σχόλια τα θετικά πέρα από τη μίμηση, είναι ο τρόπος που γράφω.  Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν τα βιντεάκια αυτά, με σκοπό να καυτηριάσω την επικαιρότητα (κοινωνική, πολιτική, τηλεοπτική) και αυτό που εισπράττω από τον κόσμο είναι μεγάλη αποδοχή, μεγάλη χαρά και ότι αντιλαμβάνονται το χιούμορ μου και την ποιότητα και την αισθητική που υπάρχει. Παρ’ όλο που χρησιμοποιώ ένα πολύ εμπορικό μέσο όπως είναι τα social media  και YouTube αλλά αυτό αποτέλεσε και  έναν λόγο για να έχω πολλές προτάσεις.

Τι σκέψεις κάνει ο Κωνσταντίνος στην  Ελλάδα του 2018 και ποια η δική σου άμυνα;

Πολλές φορές σκέφτομαι τι είμαι σε μία χώρα όπου με εκνευρίζει η έλλειψη συνέπειας, πειθαρχίας, αξιοκρατίας και αισθάνομαι αρκετές φορές ότι δεν ανήκω εδώ και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω.  Να προσπαθήσω να αλλάξω το μηχανισμό μιας ολόκληρης  χώρας ή να φύγω από τη χώρα;

Παρόλα αυτά παραμένω στην Ελλάδα, κάνω θέατρο, κάνω ότι μπορώ γράφοντας, παίζοντας, σκηνοθετώντας και η άμυνά μου είναι η ενασχόληση με την τέχνη, το χιούμορ, οι καλοί  μου φίλοι και οι μικρές όμορφες στιγμές της ζωής.

unnamed (1)

    Αν δεν ήσουν ηθοποιός, ποιο επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις;

Χορευτής ή κλόουν έλεγα παλιότερα. Τώρα θα έλεγα ψυχαναλυτής ψυχοθεραπευτής.

Υπάρχουν απωθημένα στη ζωή σου;

Προσπαθώ να μην τα βλέπω σαν απωθημένα αλλά σαν όνειρα, σχέδια και στόχους που θα ήθελα στο μέλλον να κατακτήσω. Το απωθημένο έχει μία αρνητική χροιά για μένα.

Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Όταν δεν παίζω θέατρο, βλέπω πολύ θέατρο-σινεμά, βγαίνω με φίλους για φαγητό, κάνω συζητήσεις,  ταξίδια και διαβάζω.

 Επόμενα επαγγελματικά σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Θα πρωταγωνιστήσω σε μία πολύ ιδιαίτερη ταινία που δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά πράγματα όπως και ότι συζητάω κάτι θεατρικό. ”Ένα παιδί μετράει τα άστρα” του Μ.Λουντέμη στο θέατρο Ακροπόλ. Λεπτομέρειες προσεχώς…

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη με Κυριακή  9.15  έως τις 27 Μαΐου

Χώρος: Θέατρο 104. Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) 

Τηλ : 210 3455020

http://www.104.gr/ – www.faceb ook.com/theatre104/


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΟ πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή σου είναι η γιαγιά σου. Τη θυμάσαι;
Επόμενο άρθροΑπίστευτο κι όμως αληθινό: Αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση σε παραλία! (Video)