Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γιώργος Βάλαρης : ” Την αποδοχή του κόσμου ήδη την εισπράττουμε, με...

Γιώργος Βάλαρης : ” Την αποδοχή του κόσμου ήδη την εισπράττουμε, με μια εντυπωσιακή προπώληση “

Ο Γιώργος Βάλαρης είναι ένας δημιουργός που ανασαίνει για το θέατρο, με χαμηλούς τόνους, με προσπάθειες μαχητή και απέραντη αγάπη για την τέχνη υπηρετεί εδώ και χρόνια το θέατρο.

Ξεκίνησε ως ηθοποιός , μετά όμως από αρκετές συνεργασίες στην πορεία κατάλαβε πως αυτό που αγαπά περισσότερο και τον εκφράζει, είναι η συγγραφή κι η σκηνοθεσία.

Έπειτα από πολλές δουλειές στο ενεργητικό της καριέρας του, έρχεται να φέρει φέτος τον χειμώνα ένα «μεγαθήριο» όπως λέει και ο ίδιος, στην θεατρική σκηνή του ιστορικού Βroadway.
Με ένα μεγάλο καστ ηθοποιών και μια ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης μας ταξιδεύει στην εποχή του Γιάννη Δαλιανίδη, με το έργο «Γοργόνες και Μάγκες». Αν και μιλάει σπάνια σε συνεντεύξεις, μας αφιέρωσε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του και μας άνοιξε τις «πόρτες» για το Broadway !

Αισθάνομαι ότι μετά από μια πολύχρονη πορεία είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το φορτίο που έχω στους ώμους μου. Είναι ένα έργο που αγαπώ και που έχω δουλέψει πολύ!

Γοργόνες και Μάγκες λοιπόν Γιώργο μου, μια συγκινητική αναβίωση στο ιστορικό Broadway, και αναμένετε πλήθος κόσμου να κατακλύσει το θέατρο. Είσαι προετοιμασμένος για την μεγαλύτερη σου επιτυχία;     

                                                 
Αυτό που οι καλλιτέχνες θέλουν είναι δικαίωση και το αποτέλεσμα τους να είναι αποδεκτό από τον κόσμο. Βέβαια είναι σημαντικό να δικαιώσουμε και τους συνεργάτες μας που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά φυσικά πρώτα είναι ο κόσμος. Αισθάνομαι ότι μετά από μια πολύχρονη πορεία είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω το φορτίο που έχω στους ώμους μου. Είναι ένα έργο που αγαπώ και που έχω δουλέψει πολύ!

Έχεις μαζέψει σε μια θεατρική παράσταση, τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου. Μια συνταγή που από την αρχή μυρίζει επιτυχία. Όμως και το βάρος της ευθύνης τεράστιο. Νιώθεις άγχος; Πως αντιμετωπίζεις ψυχικά κάτι τόσο μεγάλο για την ελληνική θεατρική σκηνή;

Πάντα η σωστή διανομή είναι συστατικό επιτυχίας και το ζητούμενο για κάθε σκηνοθέτη. Αισθάνομαι τυχερός που με εμπιστεύτηκαν αυτοί οι συντελεστές και καλλιτέχνες. Μέσα από τις πρόβες που έχουμε κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, νιώθω πως θα δικαιωθούμε και είναι πάρα πολύ χαρούμενος γι’ αυτό που συμβαίνει, δηλαδή δεν είναι μόνο το βάρος μεγάλο, είναι και η χαρά μεγάλη κι αυτό σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις με γοργούς ρυθμούς προς το ποθητό αποτέλεσμα.

Έχει έρθει στα χέρια μας το απίστευτο φωτογραφικό υλικό της παράστασης από την Ύδρα. Πως ήταν το κλίμα εκεί; Ο κόσμος πως σας αντιμετώπισε; Έχεις να μου πεις κάποιο περιστατικό που θα μείνει σαν την πιο γλυκιά ανάμνηση στα κιτάπια των εμπειριών σου;

Ο κόσμος στην Ύδρα μας αντιμετώπισε με μεγάλη αγάπη, είχαμε ιδιαίτερη υποστήριξη από τον δήμαρχο Ύδρας, τον οποίο και ευχαριστώ προσωπικά. Ήταν πολύ ευχάριστο γιατί ξεκινήσαμε ουσιαστικά την πιο παραγωγική κοινή μας διαδρομή πριν τις πρόβες. Μας έδεσε περισσότερο το ότι πατήσαμε στα εδάφη που γυρίστηκε η ταινία. Ήταν το πιο ωραίο έναυσμα για να συνεχίσουμε δυναμικά. Δεν είχαμε απρόοπτα, αλλά ήταν πολύ όμορφο το ότι οι κάτοικοι του νησιού μας φέρανε μια ψησταριά και ψήσαμε ψάρια και χταπόδια όλοι μαζί σαν μια παρέα, αυτό θα μου μείνει! Γιατί ζήσαμε για λίγο όπως σε εκείνη την εποχή της ταινίας, απλοϊκά, νησιώτικα και με έναν άλλο ενθουσιασμό εποχής. Όχι, με το βάρος της δικής μας εποχής!

Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία για εμένα όπου αφιερώθηκα και που συνεχίζω να αφιερώνομαι ψύχεται και σώματι.

Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι ότι πιο επιτυχημένο έχει η νύχτα εδώ και χρόνια. Καλλιτέχνης που ο κόσμος αγαπάει και έχει σαν το δικό του παιδί. Έχω δει από κοντά την αγάπη του κόσμου στα καμαρίνια του. Έχεις συνειδητοποιήσει τον πανικό που θα προκληθεί; Γιατί δεν είναι μόνο ο Γιάννης, είναι και όλο το καστ αγαπητό, και ένας Βογιατζής που η συμμετοχή του έχει αρχίσει να συζητείται έντονα.

Είναι μεγάλη μου τιμή που συνεργάζομαι με τον Γιάννη Πλούταρχο στο τραγουδιστικό κομμάτι και φυσικά με τον Γιάννη Βογιατζή που μετά από πενήντα χρόνια θα ξαναπαίξει τον ίδιο ρόλο. Νομίζω πως αυτό είναι παγκόσμιο γεγονός! Είναι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες που φέρουν το βάρος τους και τη σφραγίδα τους και που έρχονται με αυτήν την βαρύτητα να σφραγίσουν αυτή τη δουλειά και το δικό μου καλλιτεχνικό έργο. Όσο για την αποδοχή του κόσμου ήδη την εισπράττουμε, με μια εντυπωσιακή προπώληση που έχουμε ξεκινήσει κι από την ticketsair και από τα Public αλλά κι από όσα sites μας υποστηρίζουν. Ήδη δεχόμαστε λοιπόν μια «επίθεση» αγάπης και αυτό μας κάνει ακόμα πιο δυνατούς και έτοιμους να ανοίξουμε τα φτερά μας.

Το Broadway φοράει τα καλά του. Ανακαίνιση λοιπόν σε ένα από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας, με μια ιστορία βαθιά, με θεατρικές παραστάσεις που θα μείνουν αξέχαστες στους παλιούς λάτρεις των θεάτρων και σταθμοί στα βιογραφικά των ηθοποιών. Πόσο καλά τα έχεις στήσει όλα; Πόσο καιρό μελετούσες μια τόσο μεγάλη κίνηση;

Πολύ καιρό! Πάνω από ένα χρόνο δούλεψα για να οργανώσω αυτό το σχέδιο, μάλιστα τους τελευταίους έξι μήνες ακόμη πιο εντατικά. Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία για εμένα όπου αφιερώθηκα και που συνεχίζω να αφιερώνομαι ψύχεται και σώματι. Γιατί έχουμε να κάνουμε με μεγάλους συντελεστές , έως ιστορικής σημασίας, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και φυσικά το όνομα του αείμνηστου Γιάννη Δαλιανίδη που για εμένα είναι πρότυπο και που θέλω να τιμήσω πρώτο απ’ όλους! Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Γιάννη Δαλιανίδη κι αυτό μου δίνει περισσότερη δύναμη.

Τι κλίμα επικρατεί στα παρασκήνια; Πόσο αγχωμένοι είναι οι καλλιτέχνες;

Επειδή δουλεύουμε πολύ έχουμε αυτήν την αγωνία για το αν θα καλύψουμε όλες τις απαιτήσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλη αγάπη και δεν το λέω τυπικά, έχουμε ένα κλίμα μεγάλης σύμπνιας και αφιέρωσης στην παράσταση. Γι’ αυτό και τους ευχαριστώ όλους !

Πόσο απολαμβάνεις το ρόλο σου; Τι μαθαίνεις και τι εισπράττεις μέσα από αυτόν;

Είμαι σε μια τρέλα που ακόμα δεν έχω συνειδητοποιήσει τον ρόλο μου. Έτσι κι αλλιώς ο ρόλος είναι κάτι που παίρνει σάρκα και οστά με την συμμετοχή του κόσμου επί σκηνής. Προσπαθώ να ανταποκριθώ σε όλους αυτούς τους ρόλους που έχω , της σκηνοθεσίας, της διασκευής, της συμπαραγωγής και του ρόλου. Είναι πολύ δύσκολο και βασικά προκλητικό, αλλά έχω συνηθίσει τις προκλήσεις . Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι τώρα στην επαγγελματική μου πορεία κι είμαι σίγουρος πως θα ανταποκριθώ και στο κομμάτι του ρόλου μου , διότι η υποκριτική είναι μια αγάπη από την οποία και ξεκίνησα. Είχα χρόνια αποχής ως ηθοποιός από το θέατρο αλλά με αυτόν τον ρόλο που αγαπώ , ανυπομονώ να ανέβω στη σκηνή ! Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά!

Τι διαφορετικό έχει αυτή η παράσταση σε σχέση με όλες τις άλλες που έχεις σκηνοθετήσει; Τι θα κρατήσεις στο τέλος της σεζόν από αυτή;

Είναι η πρόκληση ότι κάνω μια πολύ γνωστή ταινία, την οποία καλούμε να φέρω στο θέατρο και να κάνω τον κόσμο να λατρέψει και το θεατρικό όπως λάτρεψε την ταινία. Οφείλω να την σεβαστώ, είναι η πιο μεγάλη παραγωγή που έχω κάνει μέχρι τώρα , μην ξεχνάμε πώς θα είναι μια από τις τέσσερις μεγαλύτερες παραγωγές του χειμώνα. Επίσης το ότι καλούμε να βρεθώ σε έναν τόσο ιστορικό χώρο, οπότε υπάρχει και αυτό το ρίσκο. Υπάρχει λοιπόν χαρά αλλά και άγχος για να ανταπεξέλθω σε όλα αυτά και στο οικονομικό κομμάτι ώστε να είμαι εντάξει απέναντι και στους συνεργάτες μου για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά , αν και όπως έχω ξαναπεί το θέατρο για εμένα είναι μια ρουλέτα που ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει. Αλλά πάντα πιστεύω πως οι μεγαλύτερες προσπάθειες ανταμείβονται από τον κόσμο. Ο κόσμος ζητάει μεγάλα θεάματα που θα του προσφέρουν γέλιο, χαρά, ανεμελιά γιατί όλοι αναπολούμε την Ελλάδα του παρελθόντος που όλοι αγαπάμε!

Έχεις φανταστεί την ημέρα της πρεμιέρας;

Όχι ακόμα! Κάποιες σκέψεις περνάνε μόνο. Σίγουρα θα ‘ναι τρελή αγωνία, αλλά και μεγάλη ανάσα! Είναι μεγαθήριο αυτή η παράσταση.

Θέλω να κλείσουμε την συνέντευξη μας αυτή δίνοντας μια ευχή στο καστ, και μια ευχή στον κόσμο που περιμένει να δει τους Γοργόνες και Μάγκες…..

Η ευχή μου είναι να δικαιώσουμε τον κόσμο και εμείς να δικαιωθούμε μέσα από αγάπη και χαρά!

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Βάλαρη για την όμορφη κουβέντα κι ευχόμαστε με τη σειρά μας καλή επιτυχία !!!

Επιμέλεια συνέντευξης: Άννυ Δημητρίου


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜε κατάνυξη – Ντίνος Χριστιανόπουλος
Επόμενο άρθρο“Παραμύθια με την Ξένια” από την Ξένια Καλογεροπούλου