Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ GR80s: Μπήκαμε στη χρονομηχανή της Τεχνόπολης στο Γκάζι

GR80s: Μπήκαμε στη χρονομηχανή της Τεχνόπολης στο Γκάζι

Μήπως είστε κι εσείς από εκείνους που έχουν όμορφες, νοσταλγικές αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’80;

Νιώθετε ότι θα θέλατε έστω και για λίγο να ξαναγυρίσετε σε μια εποχή ίσως λίγο πιο αθώα, λίγο πιο ανέμελη και λίγο πιο ελεύθερη όπως τη βιώσατε είτε ως παιδιά είτε ως ενήλικοι;

Η χρονομηχανή που έχει στηθεί στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Μαρτίου 2017 ταξιδεύει τους επισκέπτες της πίσω στα 80s με σκοπό να τους θυμίσει πολλά από όσα βρίσκονται κρυμμένα στη μνήμη τους.

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε κι εμείς εκεί, για να παρατηρήσουμε από κοντά μια συλλογή που μετρά περισσότερα από 4.000 είδη από την πολιτική, πολιτιστική, τεχνολογική και καθημερινή ζωή της εποχής.

Ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας με πλαστικά σημαιάκια από προεκλογικές συγκεντρώσεις, ψηφοδέλτια, αλλά και φλιτζάνια του καφέ με κομματικά σύμβολα. Υπάρχουν ακόμα δραχμές σε κέρματα και χαρτονομίσματα, μάρκες τσιγάρων, βιντεοκασέτες, εφημερίδες και βιβλία (Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Κώστας Ταχτσής, Γιάννης Ξανθούλης κ.α).

Σίγουρα την περιέργειά μας τράβηξε η συλλογή με τα αντικείμενα των παιδικών μας χρόνων: view master, πράσινες μελόντικες, κατασκευές από Playmobil, μπλε σχολικές ποδιές και σχολικά εγχειρίδια, τσάντες, κασετίνες, ακόμα και γομολάστιχες ή χρωματιστά παγούρια.

Υπάρχει ακόμα ένα ολόκληρο κοντέινερ με ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπου ο καθένας μπορεί ελεύθερα να (ξανα)δοκιμάσει και να (ξανα)θυμηθεί τις ικανότητές του στα Arcade Games.

Είδαμε επίσης παλαιά μοντέλα αναλογικών σταθερών τηλεφώνων, συν το γνωστό «κόκκινο τηλέφωνο» των περιπτέρων με το κέρμα των 10 δραχμών.

Ο κάτω όροφος ενός από τα περίπτερα είναι διαμορφωμένος σαν ντισκοτέκ, με αντίστοιχη μουσική, ενδύματα και φυσικά τις απαραίτητες ασημί δισκόμπαλες.

Τέλος, ειδική κατηγορία αποτελεί η πιστή ανακατασκευή των δωματίων ενός σπιτιού: το σαλόνι με την ασπρόμαυρη τηλεόραση, οι μεταλλικές στρογγυλές καρέκλες με τα μαξιλαράκια στο μπαλκόνι, τα λαμπατέρ, οι αφίσες στα παιδικά δωμάτια – από τον Boy George και τον David-Bowie μέχρι τις τηλεοπτικές σειρές Dukes και Μαγκάιβερ και τα περιοδικά Μανίνα και Κατερίνα.

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΕίδαμε την πολυβραβευμένη και υποψήφια για 8 Oscar ταινία “Moonlight”
Επόμενο άρθροΕίδαμε την ταινία “Νερούδα”
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.