Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Απεικόνιση: Ο “πόλεμος” μέσα από τα μάτια Ελλήνων γελοιογράφων

Απεικόνιση: Ο “πόλεμος” μέσα από τα μάτια Ελλήνων γελοιογράφων

20180516_110052

Πόλεμος, αίμα, βομβαρδισμός, Μέση Ανατολή, Αμερική, Ρωσία, Κίνα, πώς θα μπορούσε ν’ απεικονιστεί αυτή η τραγωδία σε ένα σκίτσο, σε μια γελοιογραφία; Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο Πούτιν και ο Ντόναλντ Τράμπ βρίσκονται με έναν εκρηκτικό μηχανισμό στην παλάμη του χεριού τους και απειλούν έναν ολόκληρο πλανήτη.

Αυτά τα ρεαλιστικά και πικρά στοιχεία σκιαγραφούνται στην έκθεση σκίτσου War S.A, από την Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, που πραγματοποιείται στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στο Σύνταγμα.

Το War S.A είναι μια έκθεση που απεικονίζει τη σκέψη του ανθρώπου πως ό, τι βρίσκεται πέρα από τον ορίζοντα της δικής μας «γαλήνιας» και ειρηνικής γης, δεν μας επηρεάζει.

20180517_223051
Φωτ.: Άντζελα Υζεϊράι

Όλα τα σκίτσα της έκθεσης, τα οποία εμπνεύστηκαν μια ομάδα ικανών σκιτσογράφων, πραγματεύονται τον πόλεμο, τον ανθρώπινο πόνο, όταν του ανθρώπου-έρμαιο στα χέρια των αδηφάγων, του θερίζουν την οικογένεια, όταν τον ξεριζώνουν από την χώρα του, όταν κάποιες «ανώτερες δυνάμεις» καθορίζουν τη ζωή και τον θάνατο, τη δυστυχία και την ευτυχία του. Πολλά μηνύματα περιστρέφονται γύρω από αυτή την έκθεση, η οποία είναι πληθωρική και με πολλά νοήματα, σκληρά και που επικεντρώνονται στην απανθρωπιά, αλλά και στην ασυνειδησία των ανθρώπων.

Η ετήσια έκθεση σκίτσου πραγματοποιείται από το 2016. Στην φετινή έκθεση επιλέχθηκε το θέμα του «Πολέμου», με βλέμμα στραμμένο στη Μέση ανατολή, στις χώρες που “ματώνουν” και από αυτό το αίμα τρέφονται τα ηγετικά «κοράκια». Οι βόμβες, ο πόλεμος, οι κτηνωδίες πρέπει να πάψουν να είναι επίκαιρα θέματα, ή θέματα που δίνουν έμπνευση. Αυτή η έκθεση μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Το 2017 το θέμα της έκθεσης ήταν το προσφυγικό. Κατανοεί κανείς πως, κάθε χρόνο, τα θέματα που επιλέγουν οι σκιτσογράφοι είναι όλο και πιο καίρια.

 

20180516_110052
Φωτ.: Άντζελα Υζεϊράι

Το εξώφυλλο του λευκώματος της έκθεσης, το οποίο απεικονίζει ένα κανόνι, αφιερώθηκε στον Βαγγέλη Παυλίδη, τον σκιτσογράφο από την Ρόδο, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από τη ζωή πριν έναν μήνα.

Μια έκθεση, που από τις  εκφράσεις των επισκεπτών, μπορούσες να καταλάβεις την επιρροή μεγάλης κλίμακας που είχε στις συνειδήσεις και στις ψυχές τους. Πληθώρα σκίτσων, που όποιο κι αν επέλεγες, σε καταρράκωνε, και σου εξομολογούσε μια αλήθεια που ήδη ήξερες, την ξέχασες ή απλά την σκέπασες με το σκοτάδι της καθημερινότητας και τις αποστασιοποίησης.

Ο Παναγιώτης Μήλας είναι πολιτικός γελοιογράφος και έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Αυγή», «Ριζοσπάστης», «Έθνος», ενώ έχει εκτελέσει χρέη αρχισυντάκτη στην εφημερίδα «Νηματεμπορική». Συναντώντας τον στην έκθεση μου μίλησε για τα σκίτσα του, αλλά και την πηγή της έμπνευσής του:

Παναγιώτης Μήλας: Το σύνθημα σε ένα από τα σκίτσα μου είναι «Ακόμα κι αν μαραθούν τα λουλούδια, η άνοιξη θα έρθει» και η ομορφιά είναι στην ειρήνη, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον Γαλλικό Μάη του 1968 (πολιτική και κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Γαλλία). Οι άλλοι συνάδελφοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μάχιμοι, εννοώ δουλεύουν στις καθημερινές εφημερίδες, ασχολούνται χρόνια τώρα με το θέμα. Οι ηγέτες των χωρών μας δίνουνε τροφή γι’ αυτά τα πικρά σκίτσα: Σκίτσα με αίμα, σκίτσα με θάνατο.

20180516_111816
Άντζελα Υζεϊράι

Υπάρχουν και κάποια αισιόδοξα σκίτσα

Υπάρχουν και κάποια αισιόδοξα σκίτσα,  γιατί ο σκοπός μας δεν είναι να μαυρίσουμε τη ψυχή του ανθρώπου. Επιδιώκουμε να περάσουμε κι ένα αισιόδοξο μήνυμα, όπως αυτό που λέει «Η άνοιξη θα έρθει», ενώ από κάτω έχει μαχαίρια και αίμα.

20180516_111823
Φωτ.: Άντζελα Υζεϊράι

Ένας επισκέπτης μου εξέφρασε τη γνώμη και τα συναισθήματά του για την έκθεση:

Είναι μια πολύ όμορφη έκθεση, η οποία μας δίνει στοιχεία για τη σημερινή κοινωνία, μια κοινωνία που την έχουνε ζώσει οι πόλεμοι,  δίχως ειρήνη. Μας οδηγεί σε μια αλήθεια που όλοι μέσα μας τη γνωρίζουμε, και η έκθεση αυτή το βγάζει στην επιφάνεια.

Οπότε ισχύει πως μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις;

Και όχι μόνο…

Την πραγματοποίηση της φετινής έκθεσης στήριξαν οι Βουλή των Ελλήνων, Περιφέρεια Αττικής, ΣΤΑΣΥ. Α.Ε. και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

20180516_105609

20180516_110214


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠεντανόστιμη κρέμα φράουλας χωρίς γάλα και αυγά
Επόμενο άρθροΞεπέρασε και την Μάμα… Μόλις Δείτε την Πανέμορφη Κόρη της Εβελίνας Παπούλια θα σας Πέσει το Σαγόνι.