Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Λαύριο και Σούνιο: μια βόλτα στη φύση και την ιστορία

Λαύριο και Σούνιο: μια βόλτα στη φύση και την ιστορία

λαυριο 10

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νομού Αττικής βρίσκεται το Λαύριο, ένας τόπος με μακρά ιστορία και αρκετά μνημεία, γνωστός από τους παλαιούς χρόνους για τα μεταλλεία του και κυρίως για την εξόρυξη ασημιού από όπου κατασκευάζονταν τα νομίσματα, καθώς και για τα λιγότερο ή περισσότερο σπάνια ορυκτά του.

Κοντά στα τέλη Μαΐου, η ζέστη είναι ήδη σχεδόν ενοχλητική παρά το δροσερό αεράκι που έρχεται από το λιμάνι. Είναι μια πόλη με ήσυχους ρυθμούς, ψηλούς φοίνικες, πάμπολλα μέρη για καφέ και φαγητό και νεοκλασσικά κτήρια αφημένα στην τύχη τους.

λαυριο 11              λαυριο 9

λαυριο 8                 λαυριο 12

Απέναντι ακριβώς, αντικρίζουμε τη Μακρόνησο, τον γνωστό τόπο εξορίας, φυλάκισης και βασανιστηρίων όσων αρνούνταν να αποκηρύξουν τον κομμουνισμό κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου. Κάπου στο λιμάνι του Λαυρίου, ένα λευκό άγαλμα που απεικονίζει μια γυναικεία μορφή, έχει το βλέμμα γεμάτο λαχτάρα στραμμένο προς το μαρτυρικό νησί: είναι η μάνα, η αδελφή, η σύζυγος, η μνηστή του κρατούμενου που περιμένει να γυρίσει…

λαυριο 3              λαυριο 7

Το θέατρο Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα, ενώ ξεχωριστό χαρακτηριστικό αποτελεί το ιδιαίτερο σχήμα του: δεν είναι κυκλικό αλλά ελλειψοειδές και έχει ορθογώνια ορχήστρα.

Στην Ψαραγορά του Λαυρίου, το μεζεδοπωλείο – εστιατόριο «Όλγα» (Ερμού 31) θα σας αφήσει με τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις: δοκιμάσαμε ψητές σαρδέλες με λαδολέμονο και μαϊντανό, θράψαλα (καλο)ψημένα στα κάρβουνα και μαρίδες τηγανιτές, όλα σε γενναιόδωρες ποσότητες και εμφανισιακά προσεγμένα. Όμορφη έκπληξη η χρωματιστή καβουροσαλάτα, σερβιρισμένη σε ποτήρι και εμπλουτισμένη με μαρούλι, πατάτες βραστές, πιπεριές, κάπαρη και άνηθο.

λαυριο 1 (1)              λαυριο 2 λαυριο 5              λαυριο 6

Στην επιστροφή, στη διαδρομή από την παραλιακή οδό Αθηνών – Σουνίου και μέσα από μέρη γεμάτα φύση και όμορφες παραλίες (Παλαιά Φώκαια, Μαύρο Λιθάρι, Χάρακας, Σαρωνίδα, Λαγονήσι) θυμηθείτε να κάνετε μια στάση στο Σούνιο, το νοτιότερο σημείο της Αττικής και σε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα που κρύβονται ανάμεσα στα απομεινάρια του ναού που είναι αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα. Ο ναός με τη σημαντική γεωγραφική θέση και τη θέα στο Αιγαίο πέλαγος είναι Δωρικού ρυθμού και αποτελούσε φρούριο της αρχαίας πόλης των Αθηνών.

Δημοσιογραφική κάλυψη και φωτογραφίες: Σωτηρία Κακαγιά

11081196_10153199050256252_3332179757579397459_n             11081251_10153199071061252_8298902387261241641_n


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤρεις ιστορίες καθημερινής «δυστυχίας»
Επόμενο άρθροΜπισκότα καρυδιού γεμιστά με πραλίνα
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.