Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΜΟΣ Το μυστηριώδες χταπόδι που κάνει σεξ με τρόπο ξεχωριστό

Το μυστηριώδες χταπόδι που κάνει σεξ με τρόπο ξεχωριστό

9630482877221431623

Τα χταπόδια δύσκολα μπορούν να μελετηθούν και από πολλούς ερευνητές έχουν χαρακτηριστεί ως μυστηριώδη.

Μια νέα έρευνα, ωστόσο, φέρνει στο φως κάποιες διαφορετικές συμπεριφορές ενός συγκεκριμένου είδους χταποδιού, το οποίο… δίνει φιλιά και αγκαλιές στην “αγαπημένη” του, κατά τη σεξουαλική πράξη.

Ειδικότερα, το εν λόγω χταπόδι, το οποίο αναφέρεται ως μεγάλο ριγέ χταπόδι του Ειρηνικού, έχει διαφορετική κυνηγετική συμπεριφορά συγκριτικά με άλλα χταπόδια, ενώ ο τρόπος που προσεγγίζει τη σύντροφό του διαφέρει σε σχέση με άλλα είδη χταποδιών

Το μυστήριο χταπόδι του Ειρηνικού

Αυτό το χταπόδι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες, από τον βιολόγο Arcadio Rodaniche, χωρίς όμως ο ίδιος να μπορέσει να προχωρήσει σε μια πλήρη μελέτη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα είδος χταποδιού που δεν έχει περιγραφεί επίσημα και δεν έχει επιστημονική ονομασία.

9630482872926464327

Ο Rodaniche, πάντως, μέσα από την μελέτη του είχε παρατηρήσει τις διαφορετικές συμπεριφορές αυτού του χταποδιού στην άγρια φύση, όπως για παράδειγμα, ότι σε αντίθεση με άλλα χταπόδια, τα οποία συναντούν μέλη του αντίθετου φύλου μόνο για να αναπαραχθούν, ζει σε ομάδες έως και 40 οχταποδιών, με αρσενικά και θηλυκά.

Τώρα, μία νέα μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Berkeley, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Plos One, μας δίνει νέα στοιχεία, για την κυνηγετική, κοινωνική και σεξουαλική συμπεριφορά του μεγάλου ριγέ χταποδιού του Ειρηνικού.

Αυτό το χταπόδι προτιμά τις αγκαλιές και τα φιλιά

Γενικότερα, τα περισσότερα θηλυκά χταπόδια είναι ιδιαίτερα επιθετικά με τα αρσενικά και η σεξουαλική επαφή πολλές φορές ακολουθείται από κανιβαλικές πράξεις, με τα θηλυκά να πνίγουν τα αρσενικά μετά την επαφή και να τα τρώνε. Για αυτόν τον λόγο, τα αρσενικά χταπόδια είναι πολύ προσεκτικά κατά την επαφή, προσπαθώντας να κρατήσουν τις κατάλληλες αποστάσεις.

Στην περίπτωση όμως των ριγέ χταποδιών του Ειρηνικού, τα πράγματα αλλάζουν. Τα αρσενικά χταπόδια προσεγγίζουν τα θηλυκά χταπόδια, τα οποία είναι φιλικά και καθόλου επιθετικά προς τους συντρόφους τους. Κατά τη διάρκεια της επαφής -η οποία εξακολουθεί να είναι άγρια στα μάτια του παρατηρητή- το ζευγάρι μένει κολλημένο το ένα πάνω στο άλλο, πρόσωπο με πρόσωπο, και μοιάζει να δίνει φιλιά και αγκαλιές το ένα στο άλλο.

Μετά τη σεξουαλική πράξη οι δρόμοι τους δεν χωρίζουν, αλλά συνεχίζουν να είναι μαζί, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το αρσενικό χταπόδι, όπως είθισται στα άλλα είδη. Μάλιστα, ζευγάρια έχουν παρατηρηθεί να τρώνε παρέα.

9630482877221431623

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν, πάντως, ότι τα εν λόγω χταπόδια δεν παρουσιάζουν κανιβαλιστικές τάσεις μετά την επαφή. Μόνο ότι αυτό δεν ισχύει πάντα, στην περίπτωσή τους. “Τα χταπόδια έχουν τη φήμη ότι είναι σεξουαλικοί κανίβαλοι. Το γεγονός ότι αυτό το είδος μπορεί να έχει μη θανατηφόρες επαφές δείχνει πόσα λίγα γνωρίζουμε για τα χταπόδια”, σημειώνει, σχετικά, η Christine Huffard από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Monterey Bay Aquarium.

Διαφορετική συμπεριφορά στο κυνήγι

Επιπλέον, τα ριγέ χταπόδια του Ειρηνικού παρουσιάζουν ακόμη μια διαφορά συγκριτικά με άλλα χταπόδια. Ο τρόπος που πιάνουν τη λεία τους είναι μάλλον πιο ξεκούραστος και απλός.

Τα περισσότερα είδη χταποδιών χρησιμοποιούν όλα τους τα πλοκάμια για να πιάσουν τη λεία. Τα ριγέ χταπόδια του Ειρηνικού όμως, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούν μόνο ένα. Για παράδειγμα, όταν το θήραμα είναι γαρίδα:

“Έχει πολύ συγκεκριμένο τρόπο που πλησιάζει συγκεκριμένα είδη θηράματος. Φαίνεται να γνωρίζει τη διαφορά και να πράττει με τις γαρίδες αναλόγως”, προσθέτει η Christine Huffard.

Για το τέλος, συμπληρώνει: “Έχουν γίνει πολύ λίγες μελέτες συμπεριφοράς. Αλλά οι μελέτες μας δείχνουν ότι οι συμπεριφορές των χταποδιών είναι πολύ πιο περίπλοκες από ό,τι πιστεύεται”.

Το μόνο πρόβλημα με τη μελέτη γύρω από το μεγάλο ριγέ χταπόδι του Ειρηνικού είναι η απουσία δειγμάτων του είδους. Μετά την ανακάλυψή του, στις αρχές των 90’s, από τον Arcadio Rodaniche, η επόμενη “συνάντησή” μας μαζί τους ήταν το 2012, όταν ο βιολόγος Richard Ross κατάφερε να συλλέξει κάποια δείγματα.

Ωστόσο, ο πληθυσμός που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες μειώνεται, καθώς αδυνατούν να παράσχουν τις κατάλληλες συνθήκες, για να μεγαλώσουν τα μικρά των χταποδιών, στην αιχμαλωσία…

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

9630482877221431623


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗpathfinder.gr
Προηγούμενο άρθρο“Μετά από το ΠΑΡΑ 5 έμεινα χωρίς δουλειά,χρήματα & φίλους. Έπαθα κατάθλιψη”
Επόμενο άρθροΠήγαν στην Κρήτη για διακοπές και κέρδισαν 100.000 ευρώ