Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ Διαβάσαμε: “Ψίθυροι του βαρδάρη” της Σοφίας Βόικου

Διαβάσαμε: “Ψίθυροι του βαρδάρη” της Σοφίας Βόικου

remote.jpg (1)

Ο καιροσκόπος Μεχμέτ εφέντης που ερωτεύεται με πάθος, η καλόψυχη πόρνη Ζοζεφίν, η πονεμένη Αναστασία, ο ρομαντικός Ιμπραήμ, η αδάμαστη Σοφία, ο δόλιος Τζανέττος…

Οι διηγήσεις της γιαγιάς Σοφίας, λίγο πριν δει την τελευταία της ανατολή που θα την οδηγήσει και πάλι κοντά τους σε μια άλλη διάσταση, μας μεταφέρουν στην πολυεθνική Θεσσαλονίκη του 1917, στη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε την πόλη, στην κυβέρνηση Βενιζέλου, στη δικτατορία Πάγκαλου, στην ανταλλαγή των πληθυσμών.

Μέσα σε όλα αυτά, στις σκοτεινές υπόγειες σήραγγες κινείται ένα άλλο, μοναχικό, απροσδιόριστο πλάσμα, η τυφλή τσιγγάνα Εσρά, που δίνει στην ατμόσφαιρα του βιβλίου ένα μεταφυσικό χρώμα: είναι η ίδια η παντοτινή καρδιά της πόλης, που στα βάθη των αιώνων γεύτηκε αμέτρητες κραυγές, δάκρυα, θυσίες και αίμα.

Η συγγραφέας, χρησιμοποιώντας γλώσσα που ρέει και είναι γεμάτη λεπτομέρειες, δεν παύει να μας υπενθυμίζει τακτικά τις βαρβαρότητες του πολέμου: η ατίμωση των γυναικών από τους στρατιώτες, οι μαζικές σφαγές αθώων, οι βιαιότητες δεν διαλύουν μόνο τα θύματα, αλλά παρακμάζουν κάθε ψήγμα ηθικής και διαστρεβλώνουν την ψυχολογία των «νικητών».

Πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι, πέρα από τους φτιαχτούς συμβατικούς διαχωρισμούς. Η κακία και η δολιότητα, η ανθρωπιά και η αθωότητα είναι χαρακτηριστικά που δεν ανήκουν αποκλειστικά στους Έλληνες, στους Τούρκους ή στους Εβραίους.

Ένα έργο με πληθώρα κοινωνικών προεκτάσεων και ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία, φήμες και θρύλους της εποχής άγνωστα σε πολλούς. Το βασικό θέμα θα δώσει σε αρκετούς την εντύπωση του τετριμμένου – ο έρωτας δεν νικιέται από διαφορετικές τάξεις και θρησκείες – ωστόσο είναι δοσμένο με προσοχή και αντικατοπτρίζει το πολύπλοκο της ανθρώπινης φύσης. Ταυτόχρονα, οι αποκαλύψεις γίνονται με εσκεμμένα αργό ρυθμό.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο «Σε όσους σεργιάνισαν, πόνεσαν κι αγάπησαν στους δρόμους της Σαλονίκης…».

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Sophia Antipolis της Νίκαιας, στη Γαλλία, στον τομέα της Επικοινωνίας και του Πολιτισμού των χωρών της Μεσογείου. Σπούδασε επίσης Ιστορία της Τέχνης στην École du Louvre στη Γαλλία. Έχει διδάξει Θεωρία της Επικοινωνίας και Ιστορία της Τέχνης στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ για χρόνια διατηρούσε μόνιμη στήλη για τα εικαστικά δρώμενα σε διάφορα πολιτιστικά περιοδικά της Θεσσαλονίκης. Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση βιβλίων και έχει γράψει δύο παραμύθια για παιδιά, ενώ από το 1997 δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον χώρο της διαφήμισης και επικοινωνίας. Έχοντας περάσει από τη θέση της κειμενογράφου, και καταλήγοντας διευθύντρια δημιουργικού, πολλές διαφημιστικές καμπάνιες φέρουν την υπογραφή της. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΗΜΑΔΙ, ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ, ΠΙΚΡΟ ΓΛΥΚΟ ΛΕΜΟΝΙ, ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ και ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΟΥ ΒΑΡΔΑΡΗ.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΔιαβάσαμε: “Κάποτε στη Σαλονίκη” της Μεταξίας Κράλλη
Επόμενο άρθροΝτία: Ένα πανέμορφο νησί βόρεια της Κρήτης! (Βίντεο και φωτογραφίες)
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.