Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα tattoo artist στην Αμερική της βικτωριανής εποχής

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα tattoo artist στην Αμερική της βικτωριανής εποχής

afti-einai-i-proti-gynaika-tattoo-artist-stin-ameriki-tis-viktorianis-epoxis_1529493969.col-8

Η Μοντ Ουάγκερ κατάφερε να επιλέγουν οι ίδιες οι γυναίκες, πως θέλουν να κοσμούν το σώμα τους, αφήνοντας στην άκρη τα όποια κοινωνικά στερεότυπα.

Η Μοντ Ουάγκερ γεννήθηκε στο Κάνσας της Αμερικής κατά τη βικτωριανή εποχή. Σε μία εποχή, όπου οι γυναίκες έπρεπε να είναι σεμνές, να ντύνονται καθωσπρέπει και να μην προκαλούν με την εικόνα τους. Τα τατουάζ επομένως ήταν κάτι το “απαγορευτικό” για τις ίδιες και η συγκεκριμένη τέχνη απευθυνόταν μόνο σε μία μικρή μερίδα ανδρών. Παρόλα αυτά, τίποτα δε στάθηκε εμπόδιο μπροστά στην αγάπη της για τη δερματοστιξία. Η ίδια απέδειξε ότι τα τατουάζ δεν ήταν κάτι για το οποίο οι γυναίκες θα έπρεπε να ντρέπονται και να κατακρίνονται.

Η Μοντ εργάστηκε για πολλά χρόνια ως ακροβάτης σε διεθνείς περιοδεύοντες θιάσους. Την αποκαλούσαν το «κορίτσι λάστιχο» που γύριζε όλο τον κόσμο σε διάφορες παραστάσεις. To 1904 στο Σάιντ Λούις του Μιζούρι, η νεαρή ακροβάτης γνώρισε τον Γκας Ουάγκερ, τον γνωστό για εκείνα τα χρόνια «κοσμογυρισμένο τατουατζή». O Γκας Ουάγκερ είχε ταξιδέψει σε πολλά μέρη της γης και ήταν ο τελευταίος δερματοστίκτης που έκανε τατουάζ μόνο με τα χέρια του, χωρίς τη χρήση της ειδικής ηλεκτρικής μηχανής για τα σχέδια.

Η συνάντηση αυτή με τον Γκας Ουάγκερ υπήρξε σταθμός για την ίδια τη Μοντ και τη μετέπειτα πορεία της. Ο Γκας έμαθε στη νεαρή ακροβάτη τα πάντα γύρω από τη συγκεκριμένη τέχνη και της δίδαξε το χειροκίνητο τρόπο, που εκείνος χρησιμοποιούσε με μεγάλη επιτυχία. H μέθοδος του απαιτούσε τη χρήση μιας κοφτερής βελόνας, μελάνι, ώρες προσεκτικής δουλειάς και τεράστια αποθέματα υπομονής.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι δυο τους έγιναν το ιδανικό επαγγελματικό δίδυμο, που έδωσε άλλη διάσταση στα τατουάζ. Τα σχέδια τους αγαπήθηκαν από τους φαν εκείνης της εποχής, καθώς όλα τους τα τατουάζ γίνονταν μόνο με τη πίεση του δαχτύλου τους. Τελικά, ο «κοσμογυρισμένος τατουατζής» κατάφερε, όχι μόνο να δίδαξε στο “κορίτσι λάστιχο” τη δερματοστιξία, αλλά “φιλοτέχνησε” και ολόκληρο το κορμί της με τατουάζ, από το λαιμό μέχρι τα κάτω άκρα της.

Και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα τατουάζ δειλά δειλά να κοσμούν κάποια μέρη του γυναικείου σώματος. Στην αρχή βέβαια, θεωρούνταν αποκρουστικά για την εμφάνιση τους και οι γυναίκες σχολιάζονταν αρνητικά γι΄ αυτό. Ας μην ξεχνάμε, ότι το τατουάζ υπήρξε για το ανδρικό φύλο ένα σύμβολο που έβλεπε κανείς κυρίως σε επαναστάτες και ανθρώπους του υπόκοσμου, ενώ για τις γυναίκες από την άλλη ήταν συνώνυμο της ανηθικότητας. Με την πάροδο του χρόνου τα δεδομένα άλλαξαν, με αποτέλεσμα να γίνουν δημοφιλή σε μεγάλη μερίδα ανθρώπων.

Έτσι λοιπόν, η Μοντ Ουάγκερ από ακροβάτης, κατέληξε να γίνει η πρώτη γυναίκα tattoo artist στην ιστορία, που έμαθε να σχεδιάζει μόνη της με το χέρι τατουάζ. Πριν από εκείνη, υπήρξαν βέβαια αρκετές γυναίκες με τατουάζ στο σώμα τους σε άλλες όμως ηπείρους. Εξάλλου, η δερματοστιξία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε γυναίκες ιθαγενών πληθυσμών από το 1576. Η Μοντ Ουάγκερ κατάφερε να επιλέγουν οι ίδιες οι γυναίκες, πως θέλουν να κοσμούν το σώμα τους, αφήνοντας στην άκρη τα κοινωνικά στερεότυπα της εποχής.

Δείτε το αναλυτικό βίντεο:

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμα: 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΟΝΕΙΣ: Λευκό ΒΑΝ βουτάει παιδιά από τη μέση του δρόμου – Παγίδα ένα Play Station!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗwomantoc
Προηγούμενο άρθροΔιακοπές στο μοναδικό χωριό της νότιας Κρήτης που θυμίζει Κυκλάδες και δεν υπάρχουν αυτοκίνητα
Επόμενο άρθροΤη νύχτα που η Χούντα συνέλαβε τη Τζένη Καρέζη μέσα στο θέατρο. Η παράσταση που σημάδεψε την Ελλάδα