Αρχική ΖΩΔΙΑ Το ζώδιο του Σκορπιού

Το ζώδιο του Σκορπιού

scorpio-147586

Ευτυχισμένοι είναι μόνο οι ηλίθιοι, έλεγε η ΜαλβίναΑκραία τοποθέτηση; Υπερβολή;

Όπως και να ‘χει, η παραπάνω ρήση είναι για τους Σκορπιούς κάτι παραπάνω από απλή γνώμη – είναι η υπέρτατη αλήθεια. Ευτυχία μπορεί να υπάρξει μόνο με την άγνοια κι ένας Σκορπιός δεν θέλει με τίποτα να κατηγορηθεί για αδαής ή αιθεροβάμονας. Είναι ένα απόλυτα λογικό ζώδιο, μόνο που η λογική αυτή δεν είναι η μαθηματική, αλλά η λογική του ενστίκτου που δεν είναι μετρήσιμη στα εργαστήρια. Γι’ αυτό και οι Σκορπιοί φαντάζουν παράλογοι σε όλους τους υπόλοιπους.

«Οτιδήποτε έχει αρχή, έχει και τέλος, Νίο», έλεγε η Προφήτης στο τελευταίο μέρος της τριλογίας του Μάτριξ, κι αυτή είναι η βαθιά ριζωμένη γνώση με την οποία είναι αναγκασμένοι οι Σκορπιοί να συνυπάρξουν. Αν πιστεύει κανείς σε οτιδήποτε άλλο, είναι τουλάχιστον αφελής και σημαίνει ότι αρνείται να δει κατάματα την πραγματικότητα.

Τα πράγματα είναι απλά και πολύ σκληρά. Γεννιέσαι, μεγαλώνεις, πεθαίνεις. Δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο μπορείς να στηριχτείς σε αυτή τη ζωή, δεν υπάρχει τίποτα αιώνιο και που να αντέχει στο διηνεκές και τη στιγμή που θα πιστέψει κανείς σ’ αυτόν το μύθο, θα ανοίξει η γη κάτω από τα πόδια του.

Κυνισμός; Ναι. Μη νομίζετε, όμως, ότι έτσι γεννήθηκαν οι Σκορπιοί. Είναι κι αυτοί άνθρωποι σαν όλους τους υπόλοιπους. Η διαφορά είναι ότι η ζωή φρόντισε να τους δώσει ένα-δύο σοβαρά χτυπήματα και, ως ζώδιο του νερού, με τονισμένο το συναισθηματικό στοιχείο, το έφεραν βαρέως. Άτυχη οικογενειακή ζωή; Απανωτές ερωτικές απογοητεύσεις; Προδοσία από αγαπημένα πρόσωπα ή ακόμα και θάνατοι αυτών;

Ό,τι και να τους συνέβη, τους μετέδωσε μια απαισιοδοξία και μια αίσθηση ότι είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Όχι, δεν είναι οι Σκορπιοί οι ευνοημένοι της Θεάς Τύχης και, σε καμιά περίπτωση, δεν είναι άτομα που ξεχειλίζουν από ευτυχία. Τα πάντα τα αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά, πιο σοβαρά ίσως απ’ ό,τι θα ‘πρεπε ορισμένες φορές. Οι αισιόδοξοι και οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι για τους Σκορπιούς στη χειρότερη περίπτωση ανόητοι και στην καλύτερη αδιόρθωτα ρομαντικοί. Χάπι εντ δεν έχει η ζωή, μόνο το Χόλιγουντ.

Το μάθημα της εκδίκησης

Κάπου μέσα τους, βέβαια, ζηλεύουν αυτήν την επιφανειακή ευτυχία. Δεν θα ενδώσουν σ’ αυτήν ποτέ γιατί δεν έχει ουσία, αλλά πολύ θα ήθελαν έστω για μια στιγμή να ζούσαν κι αυτοί μια ζωή όπου η μία κρίση δεν διαδέχεται την άλλη, όπου δεν είναι όλα ένας αγώνας, αλλά έρχονται και ορισμένα πράγματα ως μάννα εξ ουρανού, όπου, τέλος πάντων, υπάρχει ελπίδα και πίστη στο μέλλον.

Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ζώδιο του νερού και λατρεύουν τη συναισθηματική εγγύτητα, θέλουν να περιβάλλονται από αγάπη και τους στοιχίζει πολύ η αποξένωση κι η απομόνωση. Στο βάθος είναι πολύ γλυκά και τρυφερά πλάσματα, που συμπονούν και συμπάσχουν με το συνάνθρωπό τους.

«Μα, δεν λένε πως είναι εκδικητικοί;» θα ρωτούσε όποιος έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με την αστρολογία. Ναι, είναι. Προσέξτε, όμως: δεν σε πειράζουν ποτέ αν δεν τους πειράξεις. Και ως συναισθηματικό ζώδιο γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πόσο υποφέρεις από την εκδίκησή τους. Άλλωστε, φρόντισαν πρώτα αυτοί να σε χτυπήσουν στην αχίλλειο πτέρνα σου. Αυτός είναι και ο λόγος που ανταποδίδουν το χτύπημα, καθώς πιστεύουν πως μόνο αν υποφέρεις θα μάθεις.

Η εκδίκηση είναι για τους Σκορπιούς ένα μάθημα που προσφέρουν δωρεάν στους άλλους για τη ζωή. Αισθάνονται την ιερή υποχρέωση να σου δείξουν πόσα απίδια βάνει ο σάκος, γιατί θεωρούν εγκληματικό να σε αφήσουν να περιφέρεσαι μέσα στην άγνοια για τις συνέπειες των πράξεών σου. Κι επειδή δεν είναι τύποι του «στρέφω και το άλλο μάγουλο», αλλά του «οδόντα αντί οδόντος», θα σε πονέσουν τόσο όσο σου χρειάζεται για να βάλεις μυαλό. Ο Θεός στον οποίο προσεύχονται είναι της Παλαιάς Διαθήκης, όχι της Καινής.

Ο θάνατος σου πάει πολύ

Η εμμονή με το σεξ και το θάνατο είναι άλλα δύο πολύ έντονα χαρακτηριστικά τους, που είτε έλκουν τους άλλους σαν μαγνήτες είτε τους κάνουν να τρέχουν μακριά πανικόβλητοι. Με το θάνατο είδαμε γιατί έχουν αυτή την εμμονή, καθώς είναι το μόνο ζώδιο που του δίνει τη θέση που του αξίζει. Όλοι οι υπόλοιποι μπορεί να τον αντιλαμβανόμαστε νοητικά και να γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η κατάληξη κάθε ζωντανού πλάσματος, στην καθημερινή ζωή μας όμως συμπεριφερόμαστε σαν αθάνατοι.

Αποφεύγουμε να συζητάμε γι’ αυτόν, συμπεριφερόμαστε σαν άχρονα και αιώνια πλάσματα και τον θυμόμαστε μόνο σε περιπτώσεις βαριάς αρρώστιας ή όταν τα γηρατειά μάς χτυπήσουν την πόρτα. Ο Σκορπιός, αντιθέτως, τον έχει πάντα δίπλα του ως οδηγό και τον υπολογίζει πάντα όταν έρχεται η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Σε καθημερινό επίπεδο συναντάμε πολλούς Σκορπιούς με μακάβριο χιούμορ και σκέψεις και με μια έντονη ενασχόληση με το θάνατο, είτε στο επιφανειακό επίπεδο της ανάγνωσης αστυνομικών μυθιστορημάτων είτε στο επίπεδο της εντρύφησης στις απόκρυφες επιστήμες.

Ψυχικό σεξ

Το σεξ τώρα είναι μια άλλη ιστορία. Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι οι Σκορπιοί δεν έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους πέρα απ’αυτό. Για τους Σκορπιούς, το σεξ δεν είναι απλώς μια βιολογική ανάγκη, όπως είναι για πολλούς Ταύρους, και για το λόγο αυτό μπορούν θαυμάσια να ζήσουν με μεγάλα διαστήματα αποχής.

Το σεξ για τους Σκορπιούς οφείλει να είναι βαθύ και ουσιαστικό, με την έννοια ότι πρέπει να είσαι δοσμένος σ’ αυτό ψυχή τε και σώματι και να αποδέχεσαι ότι κατά την ώρα της ερωτικής πράξης πρέπει να πέσουν οι μάσκες και να αποκαλύψεις τον πραγματικό σου εαυτό στον ερωτικό σου σύντροφο. Αν το αντιμετωπίζεις απλά ως ένα από τα καθήκοντά σου και στέκεσαι αποκλειστικά στην επιφανειακή ηδονή, καλά θα κάνεις να κρατηθείς μακριά από τους Σκορπιούς. Διαφορετικά, πολύ γρήγορα θα σου δείξουν την πόρτα.

Ταλέντα

Όλα τα παραπάνω μπορεί να τους έχουν δυσκολέψει τη ζωή, είναι όμως και υπεύθυνα για τα μεγάλα τους ταλέντα. Οι Σκορπιοί είναι ίσως οι κορυφαίοι συζητητές του ζωδιακού, κυρίως όταν δεν χρειάζεται να αποκαλύψουν προσωπικές λεπτομέρειες, καθώς αντιπαθούν τη δημόσια έκθεση. Ή, καλύτερα, εξομολόγοι. Μπορεί να μην έχουν την περιέργεια και τις γνώσεις ενός Διδύμου, τη σε βάθος ανάλυση της Παρθένου ή τη φιλοσοφική διάσταση που δίνει στα πράγματα ο Τοξότης, όμως είναι περισσότερο ικανοί από οποιονδήποτε άλλον να ρίξουν φως στο σκοτάδι.

Ακριβώς επειδή οι ίδιοι κοιτάνε καθημερινά το χάλι τους στον καθρέφτη και δεν αποστρέφουν το βλέμμα τους απ’ αυτόν, την ίδια ανάλυση που κάνουν στον εαυτό τους μπορούν να την κάνουν και στους άλλους. Και καθώς οι άνθρωποι είναι συγκοινωνούντα δοχεία και πέρα από τις επιφανειακές διαφορές υπάρχουν εκπληκτικές ομοιότητες, έπειτα από μια συζήτηση με έναν Σκορπιό αισθάνεσαι ψυχική ανάταση.

Νιώθεις ότι μπορείς να πεις πράγματα και να ξεγυμνωθείς ψυχικά σε τέτοιο βαθμό που εκπλήσσεσαι από τον εαυτό σου. Κι αυτό γιατί ο Σκορπιός δεν πρόκειται να σε κρίνει, να σε κοιτάξει περίεργα ή να σε κοροϊδέψει, αλλά θα ολοκληρώσει τη φράση σου πριν από σένα και θα σου ρίξει ένα από εκείνα τα περίφημα βλέμματα που δηλώνουν «Σε καταλαβαίνω απόλυτα». Δεν είναι τυχαία η έφεση που έχουν στην ψυχολογία και γενικότερα στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

Το άλλο τους μεγάλο ταλέντο, όσο και η κατάρα τους μαζί, είναι ότι θέλουν να ζήσουν τη ζωή τους με τσιτωμένα τα γκάζια. Όχι ότι το κάνουν όλοι αυτό. Δύο τύπους Σκορπιών συναντά κανείς. Αυτούς που είναι κάπως αποσυρμένοι από τη ζωή, ακριβώς γιατί τίποτα δεν έχει νόημα στην ουσία, καθώς τα πράγματα έχουν την κακή συνήθεια να ανατρέπονται τις πιο ακατάλληλες στιγμές και η τελευταία πράξη της ζωής είναι πάντα ο θάνατος, κι αυτούς που για τους ίδιους λόγους θέλουν να ζήσουν μια έντονη ζωή, ώστε αν δεν μπορούν να ξορκίσουν τη ματαιότητά της, τουλάχιστον να μπορούν να δηλώσουν ότι την έχουν ζήσει στο έπακρο.

Και οι δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες, ιδιαίτερα αν συμβιώνεις μαζί τους, γιατί με τους πρώτους δεν μπορείς να συνεννοηθείς και πρέπει να περιμένεις πότε οι ίδιοι θα αισθανθούν την ανάγκη να βγουν από το καβούκι τους και οι δεύτεροι μπορεί να γίνουν εξαιρετικά κουραστικοί με αυτήν την αέναη αναζήτηση συγκλονιστικών εμπειριών, επιδεικνύοντας μια εκνευριστική ανικανότητα να απολαύσουν έστω και προσωρινά την ομορφιά της ηρεμίας.

Η ώρα της απώλειας

Είναι κτητικοί και ζηλιάρηδες, αναμφίβολα. Είναι συνήθως εξαιρετικά πιστοί και αφοσιωμένοι στο σύντροφό τους, όταν βέβαια αυτός τους παρέχει την απαραίτητη συναισθηματική ένταση, και το ίδιο απαιτούν και από τον άλλον. Μα, τα πάμπολλα παραδείγματα των ερωτικά άστατων Σκορπιών; Αυτοί οι Σκορπιοί είτε δεν έχουν βρει ακόμα αυτό που θέλουν είτε η σχέση έχει πεθάνει μέσα τους, απλώς ξέχασαν να το ανακοινώσουν στο έτερόν τους ήμισυ.

Πάντως, κάθε παρέκκλιση από αυτό που οι Σκορπιοί ονομάζουν ολοκληρωμένη σχέση, ερμηνεύεται ως προδοσία. Οι ίδιοι δικαιολογούνται ότι έχουν δει πολλά τα μάτια τους και η εμπειρία τούς έχει διδάξει να είναι καχύποπτοι και επιφυλακτικοί με τους ανθρώπους κι ότι η χειρότερη πιθανότητα είναι αυτή που βγαίνει συνήθως αληθινή.

Αυτή όμως η συνήθειά τους να σκέφτονται πάντα το χειρότερο για τον άλλο και να βάζουν τους άλλους ανθρώπους να δικαιολογούν την κάθε τους σκέψη και πράξη καταστρέφει τις περισσότερες σχέσεις τους, ερωτικές και μη. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι Ταύροι κι ότι δεν ήρθαν σ’ αυτόν τον κόσμο για να μάθουν την κτήση, αλλά την απώλεια. Να μάθουν να μην κρατιούνται από τη ζωή, αλλά να χαλαρώνουν τα χαλινάρια και να καλλιεργήσουν την αρετή του αφήνεσθαι.

Η μάχη με τη σκιά

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά στους Σκορπιούς; Γιατί βρίσκονται σε εκείνη την κρίσιμη φάση στο ζωδιακό κύκλο όπου, για να προχωρήσει το άτομο μπροστά, πρέπει να έρθει αντιμέτωπο με τη σκιά του, δηλαδή με το προσωπικό του ασυνείδητο κατά τον Γιούνγκ. Όλα αυτά που ο καθένας μας θέλει να κρύψει, που ντρέπεται γι’ αυτά γιατί τα θεωρεί κατώτερα ή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτά, όλη η πρωτόγονη φύση του ανθρώπου που τον συνδέει άμεσα με το ζωικό βασίλειο, αλλά και όλες οι μη επαρκώς ανεπτυγμένες ιδιότητες του ατόμου πρέπει να βγουν στην επιφάνεια στο στάδιο του Σκορπιού και να τιθασευτούν.

Όχι όμως να αποκοπεί απ’ όλα αυτά, αλλά θα πρέπει να συμφιλιωθεί το άτομο με το σκιώδη εαυτό του, να τον αποδεχτεί, απλώς να μην τον αφήνει ανεξέλεγκτο να δρα αδιακρίτως. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση που οφείλει να πραγματοποιήσει ο Σκορπιός, γιατί μόνο όταν το άτομο γνωρίζει την πάσα αλήθεια για τον εαυτό του είναι πραγματικά έτοιμο να ακολουθήσει πιο κοινωνικές ατραπούς, από τον Τοξότη και μετά.

 

πηγή


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΦλέρυ Νταντωνάκη: Ο έρωτας είναι το πρώτο σκαλοπάτι, το δεύτερο είναι η τέχνη και το τρίτο είναι η θρησκεία.
Επόμενο άρθροΤο πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης (pic).