Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Μιχάλης Σαράντης: «Η τέχνη είναι πάντα μία διαφυγή του μυαλού, μια παρηγοριά...

Μιχάλης Σαράντης: «Η τέχνη είναι πάντα μία διαφυγή του μυαλού, μια παρηγοριά »

Aimilios_Chilakis_Manolis_Dounias_Antigoni_SITE_3-696×522

Ο Μιχάλης Σαράντης, ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς, σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koita-magazine.

Είναι ένας ηθοποιός με σπουδαίες συνεργασίες και ερμηνείες στο θεατρικό σανίδι. Κάθε του δουλειά είναι προσεγμένη και κάθε του ρόλος μελετημένος και ο ίδιος τόσο ακέραιος επί σκηνής.

Στο ενεργητικό του, πέρα από τις σπουδαίες συνεργασίες του, κατέχει και το Βραβείο Δημήτρης Χορν, που του έδωσε το έναυσμα να εξελιχθεί και να γίνει ακόμη καλύτερος αλλά και πιο σίγουρος για την επιλογή του να ασχοληθεί με την υποκριτική. Το πηγαίο του ταλέντο και το μεράκι του για το επάγγελμα του, τον κάνουν πιο δυνατό και στην ίδια του την ζωή.

Το φετινό καλοκαίρι υποδύεται τέσσερις διαφορετικούς ρόλους στην παράσταση  «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, την οποία συν-σκηνοθετούν ο Αιμίλιος Χειλάκης και ο Μανώλης Δούνιας.  Η νέα μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η πρωτότυπη μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν εκτός από τον ίδιο,  η Αθηνά Μαξίμου, και ο  Αιμίλιος Χειλάκης. 

34584068_1719631368122324_6952670175179046912_o

 

Ποιο ήταν το έναυσμα για  να συνεργαστείς  στην φετινή καλοκαιρινή παράσταση ”Αντιγόνη” των Χειλάκη-Δούνια;

Με τον Αιμίλιο Χειλάκη και την Αθηνά Μαξίμου γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και είχαμε την ανάγκη και την χαρά  να συνεργαστούμε καιρό πριν, απλά προέκυψε φέτος.

Οι δύο σκηνοθέτες ακολουθούν τα πρότυπα της αρχαίας τραγωδίας, όπου όλοι οι χαρακτήρες του δράματος μοιράζονται σε τρεις υποκριτές. Εσύ ποιους ρόλους υποδύεσαι στην παράσταση και πώς θα τους χαρακτήριζες;

Υποδύομαι την Ισμήνη, τον Σκοπό, τον Αίμονα και μαζί με την Αθηνά Μαξίμου προς το τέλος, υποδυόμαστε τον αγγελιαφόρο. Τα χαρακτηριστικά των ηρώων, λίγο πολύ, είναι γνωστά. Αυτό που συμβαίνει στη δική μας παράσταση, επειδή έχουμε να κάνουμε με παραπάνω από έναν ρόλους, είναι ότι μπαίνουμε καθαρά στο νόημα του έργου, χρησιμοποιώντας όλα τα εκφραστικά εργαλεία με σκοπό να γίνει σαφές το σήμα που στέλνουμε σε κάθε ρόλο. Το οποίο σήμα, εξυπηρετεί την ίδια την αφήγηση της ιστορίας. Παίζουμε ουσιαστικά, με το σώμα μας ενεργό και την ψυχή μας ενεργή, απλά με τους πολλαπλούς ρόλους που υποδυόμαστε, είμαστε όργανα παραστασιακά. Κύριο μέλημά μας, ήταν μέσα από την δυναμική του κειμένου και των ηρώων, να βγει η παράσταση.

Είναι πρόσκληση και χαρά να ασχολείσαι με τέτοια κείμενα και με τέτοια πρόσωπα-ήρωες, που δεν έχεις παρά να τους τιμήσεις μέσα από την παράσταση.

1_preview

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν την γραφή του Σοφοκλή επίκαιρη και σήμερα;

Δεν υπάρχει τίποτα επίκαιρο γενικότερα. Η έννοια αυτή με τρομάζει. Με ταράζει να νιώθω ότι είμαι άνθρωπος μόνο της εποχής μου. Όσα συμβαίνουν σήμερα γύρω μας, συνέβαιναν πάντα. Αυτά τα κείμενα σαν την ”Αντιγόνη”, είναι κλασικά, όχι επειδή είναι επίκαιρα αλλά γιατί είναι τεράστια κι ενέχουν  μέσα τους κάθε εποχή και κάθε προβληματισμό που μπορεί να προκύψει από τον ανθρώπινο συλλογισμό. Τα κείμενα αυτά είναι παντοτινά. Φυσικά και είναι επίκαιρο το να τα βάζεις με την εξουσία η οποία αυτή την περίοδο έχει καταποντίσει τα πάντα, αλλά αυτό συνέβαινε έτσι κι αλλιώς. Η προβληματική είναι η ίδια.

Το έργο αυτό τα περιέχει όλα. Τα πρόσωπά του είναι αιώνια. Τα δίπολα εκείνα, που πραγματεύεται το έργο απασχολούν συνεχώς τους ανθρώπους μέσα στην καθημερινότητα. Τα έργα αυτά κουβαλούν όλους τους αιώνες μέσα τους.

Τι θα απαντούσες στην ερώτηση, γιατί έγινες ηθοποιός;

Προέκυψε θα σου απαντήσω. Πήγε ένας φίλος μου σε μια δραματική σχολή και του είπα πως θα έρθω κι εγώ. Από έφηβος προσπαθούσα να αφουγκραστώ βήμα-βήμα τι μου συμβαίνει. Μπορεί να ελόχευε η επιθυμία του να ασχοληθώ με κάτι καλλιτεχνικό, αλλά ποτέ από παιδί δεν έλεγε ότι θέλω να γίνω ηθοποιός.

Mixalis-marilenaphotography_preview

Νιώθω τυχερός που πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι σε αυτόν τον δρόμο κάτι υπάρχει, μια πόρτα που κάτι θα μου δείξει. Κι ευτυχώς αυτή την πόρτα την άνοιξα, με διαμόρφωσε και την  διαμόρφωσα. Ήρθε με μία φυσικότητα η υποκριτική στη ζωή μου.

Κατά πόσο επηρεάζει το θέατρο την ζωή σου;

Είμαστε όλοι φορεμένοι με πολλές και διαφορετικές ιδιότητες. Προσπαθώ να έχω πάντα κατά νου ότι δεν είμαστε οι ιδιότητές μας. Ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μία ”μάχη” με τις ιδιότητες, αποδέχεσαι πως είσαι ένας άνθρωπος που κάνει μια δουλειά.

Δεν καθορίζει το θέατρο την ζωή μου, γιατί δεν το θεωρώ ως κάτι διαφορετικό από την ίδια μου την ζωή.

Η ζωή μου ενέχει μέσα και το θέατρο, όπως ενέχει τους φίλους μου, κλπ. Έκανα αυτή την επιλογή, προσπαθώ να την στηρίζω γιατί ζω από αυτήν.

1990_MIXALIS_SARANTIS_22062018_preview

Ποια τα συστατικά μιας καλής συνεργασίας για εσένα; Το έργο, ο σκηνοθέτης, τα χρήματα, οι συνάδελφοι, ο χώρος;

Όλα αυτά μαζί, σίγουρα συνθέτουν μία ιδανική συνεργασία. Κάθε συνεργασία είναι πολύ διαφορετική και σίγουρα εξαρτάται σε τι φάση είμαι κι εγώ, τι ανάγκη έχω και τι πρέπει να αφουγκραστώ από εμένα, για να δω πως θα το κάνω. Έχω κάποιους σταθερούς συνεργάτες, αλλά δεν δουλεύω μόνο με αυτούς. Έχω την τύχη να έχω συνεργαστεί και να συνεργάζομαι με πολύ σοβαρούς ανθρώπους που κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πάνω απ’όλα μετράει, ποια είναι η παρέα που μαζεύεται για να κάνει την ”σκανταλιά”. Ποιοι είμαστε δηλαδή. Το ιδανικό είναι οι άνθρωποι και μετά όλα τ’άλλα.

Ποιος θεωρείς ότι είναι ο ρόλος της τέχνης στην Ελλάδα του 2018;

Η τέχνη είναι πάντα μία διαφυγή του μυαλού, μια παρηγοριά. Είναι εδώ για να σου θυμίζει ότι είσαι θνητός κι αυτό είναι πολύ ωραίο. Είναι εδώ για να σε κάνει να έρθεις κοντά σε κάτι θεϊκό. Ουσιαστικά είναι η αφορμή για όλα και δεν είναι εύκολα να εκφραστεί με λόγια. Είναι μία ράμπα προς τον ουρανό η τέχνη.

Κλείνοντας κι αφού σ’ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις, τι περιμένουμε από εσένα στο εγγύς μέλλον;

Ξεκινάω σύντομα γυρίσματα για την ταινία ” Η αναζήτησης της Λώρα Ντουραντ” που θα συμπρωταγωνιστήσω με τον Μάκη Παπαδημητρίου, ενώ βγαίνει και η προηγούμενη ταινία που συμμετείχα ”Ο Απόστρατος”, σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή. Θεατρικά, θα είμαι στο Θέατρο Τέχνης, θα ανεβάσουμε τους ”Βρυκόλακες” του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με εμένα, την Ρένα Πιττακή, τον Ακύλα Καραζήση, την Ιωάννα Κολλιοπούλου και τον Κώστα Μπερικόπουλο.

 

H παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Αιμίλιου Χειλάκη και Μανώλη Δούνια της 11ης Ιουλίου στο Ηρώδειο είναι sold out! Για όσους δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν το εισιτήριό τους, προστίθεται μια ακόμη παράσταση στο Ηρώδειο στις 10 Ιουλίου στις 21:00. Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr.

Πληροφορίες για την παράσταση και το πρόγραμμα της περιοδείας εδώ.

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

Καταχειροκροτήθηκε η «Αντιγόνη» των Χειλάκη-Δούνια στο Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

 

 

 

 

 

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤα 2010 Γεννήθηκαν τα πιο Όμορφα Δίδυμα στον Κόσμο. Μόλις δείτε ΠΩΣ είναι Σήμερα, θα Τρίβετε τα Μάτια σας!
Επόμενο άρθροPower of Love: Ο Πάνος Ζάρλας εργαζόταν ως…