Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: “Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου”

Είδαμε: “Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου”

Poster_-1-

Πολωνία 1939. H Antonina Zabinska και ο σύζυγος της Jan  είναι ιδιοκτήτες του ζωολογικού κήπου της Βαρσοβίας. Η ίδια δεν λατρεύει απλώς τα ζώα: τους μιλάει γλυκά, τα καταλαβαίνει κι εκείνα φαίνεται να επικοινωνούν μαζί της.

Όταν ο πόλεμος πλησιάζει και οι Γερμανοί αρχίζουν να καταλαμβάνουν την πόλη, εκείνοι αποφασίζουν να παραμείνουν. Σύντομα, ζώα και άνθρωποι θα δοκιμάσουν την αδικία και την αγριότητα των Γερμανών κατακτητών. Σταδιακά, ο χώρος θα μετατραπεί σε «ανθρώπινο ζωολογικό κήπο», αφού θα αποτελέσει προσωρινό καταφύγιο και έξοδο διαφυγής για περίπου 300 Εβραίους.

Τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο, όταν ο αξιωματικός Λουτζ, δεδομένης της υπεροχής που του δίνουν πλέον τα καινούρια πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα,  αρχίζει να εξωτερικεύει σε ενοχλητικό βαθμό τα ερωτικά του συναισθήματα απέναντι στην Zabinska.

Το περιστατικό είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα.  Επίκεντρο οι θηριωδίες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, που είναι αλήθεια ότι όσες ταινίες – αφιερώματα κι αν γίνουν, υπάρχουν λεπτομέρειες που πάντα θα σοκάρουν.

Παρά την επιλογή της σκηνοθέτιδας Niki Caro να αφηγηθεί ένα ιδιαίτερα τετριμμένο θέμα, η ιστορία της επικεντρώνεται στη γυναικεία αποφασιστικότητα σε ταραγμένους καιρούς. Το ανθρώπινο δράμα δίνεται κυρίως με συγκαλυμμένο τρόπο, χωρίς διάθεση για ωμή, ντοκιμαντερίστικη απεικόνιση. Ωστόσο, δυνατές σκηνές όπως η κακοποίηση του κοριτσιού από δύο στρατιώτες, οι ταλαιπωρημένοι Εβραίοι και ο πυροβολισμός των ζώων διαθέτουν αρκετό συγκινησιακό βάρος που ανακινεί τα (αντιπολεμικά κυρίως) συναισθήματα του θεατή. Προσεγμένη η αναπαράσταση της εποχής, ενώ τα περισσότερα γυρίσματα αφορούν εξωτερικούς χώρους με πλάνα φωτεινά, γεγονός που δίνει έναν παραπάνω τόνο αισιοδοξίας σε όλο το φιλμ.

Πειστική κι ευαίσθητη η ερμηνεία της γοητευτικής κι εύθραυστης Jessica Chastain στον πρωταγωνιστικό ρόλο  – αν και δεδομένης της θεματολογίας μάλλον θα χρειαζόταν περισσότερο νεύρο που θα δικαιολογούσε πιο ρεαλιστικά τον δυναμισμό και το μεγάλο ρίσκο της Zabinska.

Σαφώς «Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου» δεν αποτελεί ένα βιογραφικό δράμα που θα παραμείνει ανεξίτηλο, αυτό όμως δεν μειώνει την προσπάθεια και το αποτέλεσμα μιας εν τέλει καλής ταινίας που προσθέτει γνώσεις για μια εποχή με πολλές κρυφές πτυχές αντιστασιακής δράσης.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΔιαβάσαμε: “Υπόσχεση αίματος” από τη σειρά βιβλίων Vampire Academy
Επόμενο άρθροΘανάσης Βασιλάκος : ”To τραγούδι είναι το οξυγόνο μου΄΄
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.