Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Βίβιαν Μέγιερ, μια μεγάλη έκπληξη στην ιστορία της φωτογραφίας!

Βίβιαν Μέγιερ, μια μεγάλη έκπληξη στην ιστορία της φωτογραφίας!

manos4

Βίβιαν Μέγιερ (1926-2009)

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1926, αλλά μεγάλωσε στη Γαλλία και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1951.

Ήταν γκουβερνάντα. Αυτόν τον  τίτλο γνώριζαν όλοι.. Αν και η ίδια, όταν τη ρωτούσαν τι κάνει, απαντούσε «είμαι κατάσκοπος».

Undated, Chicago, IL

Η Μέγιερ έπαιρνε τους δρόμους με μια φωτογραφική μηχανή Rolleiflex, και φωτογράφιζε με διακριτικότητα τα θέματά της. Που και που γύριζε την κάμερα και στον ίδιο της τον εαυτό, με τέτοιο τρόπο που σχεδόν πάντα παρέμενε στη σκιά. Η Βίβιαν σαφώς και γνώριζε ότι ήταν μία μεγάλη καλλιτέχνιδα, αλλά προφανώς αυτή την πλευρά του εαυτού της δεν την μοιραζόταν με τρίτους.

Ως το 2007, όταν η ‘ταυτότητά’ της βγήκε στο φως.. δύο χρόνια πριν τον θάνατό της, ένα κουτί γεμάτο αρνητικά βγήκε στο σφυρί σε μια τοπική δημοπρασία, απέναντι από το σπίτι του Τζον Μάλουφ, στο Σικάγο. Ο σκηνοθέτης και φωτογράφος αγόρασε τις φωτογραφίες έναντι του ποσού των 380 δολαρίων.

Οι φωτογραφίες ανήκαν στη Βίβιαν Μέγιερ, ήταν τραβηγμένες κατά δεκάδες εκατοντάδες και αποτελούσαν οι ίδιες ένα «ντοκιμαντέρ» της καθημερινής ζωής στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο των δεκαετιών ‘50-’60. Το 2009, ο Μάλουφ βρήκε τη νεκρολογία της σε μια εφημερίδα (η Μέγιερ είχε γλιστρήσει στον πάγο, τραυματίστηκε και απεβίωσε στις 21 Απριλίου 2009, σε ηλικία 83 ετών). Έτσι παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της, τη σκηνοθεσία του οποίου συνυπογράφει με τον Τσάρλι Σίσκελ.

Φωτογράφιζε αστικά τοπία και ανθρώπους όλων των αποχρώσεων δείχνοντς ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνίας. Για δες λοιπόν, μπορεί ανάμεσά μας να βρίσκονται πολλοί σπουδαίοι και ανεξερεύνητοι καλλιτέχνες..


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜικρή πόλη με γούστο δίνει 2.000 ευρώ σε όποιον θέλει να εγκατασταθεί εκεί.
Επόμενο άρθροΤο φάντασμα της σκάλας που φωτογραφήθηκε κατά λάθος στο Ναυτικό Μουσείο του Γκρίνουιτς.