Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Βγήκατε για τα ψώνια σας; Μην αφήνετε τα παιδιά σας στο αυτοκίνητο!

Βγήκατε για τα ψώνια σας; Μην αφήνετε τα παιδιά σας στο αυτοκίνητο!

shutterstock_116572486.limghandler

Γράφει ο Χρήστος Γιαννούκας, εκπαιδευτής Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής:

Αδιαμφισβήτητα, η περίοδος του καλοκαιριού θεωρείται ως η πιο αγαπημένη στην πλειοψηφία των ανθρώπων με κύριο μειονέκτημα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται, ειδικά, εντός ενός αυτοκινήτου.

Για τον μέσο άνθρωπο η αύξηση της θερμοκρασίας έστω και 5οC πάνω από το φυσιολογικό επιφέρει ένα αίσθημα δυσφορίας.

Στην περίπτωση, όμως, των μικρών παιδιών η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Τα παιδιά και ιδιαιτέρως τα μωρά ανεβάζουν πιο γρήγορα θερμοκρασία κατά 20-25% σε σχέση με έναν ενήλικα και δεν ιδρώνουν λόγω της αργής ανάπτυξης των ιδρωτοποιών αδένων.

Όταν θα αφήσουμε, λοιπόν, μόνο το παιδί στο αυτοκίνητο είτε επειδή θέλουμε να «πεταχτούμε» μέχρι το σούπερ μάρκετ είτε επειδή το ίδιο βρήκε το αμάξι μας ξεκλείδωτο και ήθελε να παίξει θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής: Αρχικά, λόγω της μη εφίδρωσης, που προαναφέραμε, αρχίζει να ζαλίζεται.

Αυτό θα προκαλέσει σύγχυση και κρίση, έπειτα έλλειψη προσανατολισμού και τέλος απώλεια των αισθήσεων του. Ενώ στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να έχει 30-35οC, στο αυτοκίνητο μπορεί να έχει 45-50οC, διαφορά αισθητή! Αρκούν, συνεπώς, 10 λεπτά για να ανέβει η θερμοκρασία στο σώμα του παιδιού, 15 λεπτά για να προκληθεί βλάβη στα νεφρά και τον εγκέφαλο του και 30 λεπτά για να πεθάνει.

Στις περιπτώσεις όπου οι γονείς άφησαν ή ακόμη χειρότερα ξέχασαν τα παιδιά τους η θερμοπληξία ήταν αναπόφευκτη σαν αποτέλεσμα. Ειδικά, αν το παιδάκι ήταν μωρό ,μεταξύ 5 έως 12 μηνών, όπου τα παιδικά καθίσματα προσλαμβάνουν περισσότερη θερμότητα λόγω υλικού κατασκευής.

Δεν υπάρχει ασφαλές χρονικό όριο! Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι και 10 λεπτά να αργήσω δεν υπάρχει πρόβλημα. Ως γονείς φέρουμε την ευθύνη αλλά και ως περαστικοί, η εικόνα ενός παιδιού μόνο του σε αυτοκίνητο, κυρίως κατά τις περιόδους καύσωνα, μας υποχρεώνει για την καταγγελία του περιστατικού.

Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Κρήτη- Ο Μανώλης έχει ανάγκη από αίμα – Έκκληση για αίμα με έκτακτη αιμοδοσία


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο11+1 Ελληνίδες που από Ασχημόπαπα έγιναν Κύκνοι. Η Τσιμτσιλή Αποδεικνύει πως Τελικά όλοι έχουν Ελπίδα!
Επόμενο άρθροFuzhou Garden το καλύτερο κινέζικο της Αθήνας