Αρχική ΘΕΑΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 5 θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Βράχων για όσους μείνουν αυτή την εβδομάδα...

5 θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Βράχων για όσους μείνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα!

collage

Αριστοφανικές κωμωδίες, δημοφιλείς τραγωδία και ένα σύγχρονο θεατρικό έργο του Θοδωρή Αθερίδη θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στο θέατρο Βράχων στο Βύρωνα.

Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα έργα που μπορείτε να απολαύσετε αυτή την εβδομάδα στο Θέατρο Βράχων!

 

Δευτέρα 16 Ιουλίου, Αριστοφάνη «ΑΧΑΡΝΗΣ»

ΑΧΑΡΝΗΣ-NEW-3
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Κώστας Τσιάνος
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Πρωταγωνιστούν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Τάκης Παπαματθαίου, Ιωάννης Παπαζήσης.
Παίζουν οι ηθοποιοί και μουσικοί (αλφαβητικά): Νίκος Βατικιώτης, Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Παναγιώτης Καμμένος, Παναγιώτης Κατσώλης, Κωνσταντίνος Κοράκης, Βαγγέλης Κυπαρίσσης, Ηρακλής Κωστάκης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Παύλος Παυλίδης, Μάριος Πετκίδης, Γρηγόρης Σταμούλης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Χάρης Φλέουρας, Χάρης Χιώτης.

Στα Λήναια του 425, στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, ο 19χρονος Αριστοφάνης παρουσίασε την κωμωδία του «ΑΧΑΡΝΗΣ» και απέσπασε για πρώτη φορά το βραβείο των κωμικών Αγώνων. Στόχος του να γελοιοποιήσει τον πόλεμο και τους πολεμοκάπηλους και να εκφράσει την λαχτάρα των ανθρώπων για ειρηνική ζωή.
Τοποθετεί την δράση του έργου, κυρίως στην αγροτική περιοχή της Αττικής, στις «Αχαρναίς», το σημερινό Μενίδι, για να δώσει Διονυσιακό χαρακτήρα στην κωμωδία, αφού στην ύπαιθρο τελούσαν ακόμη Διονυσιακές Λατρείες.
Ο Αριστοφάνης δεν ξεχνά πως η κωμωδία γεννήθηκε από λαϊκές λατρευτικές τελετές της γονιμότητας. Στους «ΑΧΑΡΝΗΣ» υπάρχουν αρκετές αναφορές στον Διόνυσο στα μεγάλα Διονύσια, στα Ανθεστήρια και κυρίως στα κατ’ αγρούς Διονύσια.
Σε μια σκηνή του έργου ο αγρότης Δικαιόπολις με την οικογένειά του τελούν πομπή του φαλλού και τον υμνούν με φαλλικό άσμα.
Υπάρχουν έξοχες κωμικές σκηνές που κρατούν από τα Μεγαρικά σκώμματα πολλές παρωδίες και με τον ερμητικό και ολοζώντανο χορό των καρβουνιάρηδων από το Μενίδι μας χαρίζει μια έξοχη κωμωδία σαν ένα ξέφρενο Διονυσιακό πανηγύρι.
Η παράστασή μας φιλοδοξεί να βρει τον δρόμο της μέσα από τις λαϊκές μας παραδόσεις που συγγενεύουν ολοφάνερα με το Διονυσιακό Πνεύμα που είναι διάχυτο στο έργο. Η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε στις 29 & 30 Ιουνίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ, Μειωμένο 15 ευρώ

 

Τρίτη 17 Ιουλίου, Θοδωρή Αθερίδη «ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ»

agria-dysi-atheridis-periodeia
Μια Κωμωδία Γεμάτη Γέλιο, Πάθος για τη Ζωή, τον Έρωτα & την Αγάπη για την Ελλάδα!
Σκηνοθεσία: Μπέσσυ Μάλφα
Παίζουν: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Μπέσυ Μάλφα, Τάσος Κονταράτος, Πηνελόπη Πλάκα.

Το έργο του Θοδωρή Αθερίδη, «ΑΓΡΙΑ ΔΥΣΗ» είναι μια κωμωδία – γουέστερν με φόντο την Κρήτη, γεμάτη γέλιο, πάθος για τη ζωή, τον έρωτα, την αγάπη και την Ελλάδα!
Μια δυναμική μάνα με τα δίδυμα παιδιά της, ένας ανεκπλήρωτος καουμπόικος έρωτας, ένα τρελό κυνήγι θησαυρού, ένα κρυμμένο διαμάντι που βγάζει στη φόρα κρυμμένα μυστικά, ανατροπές, ίντριγκες, γέλιο και πολλή μεγάλη τρυφερότητα… Και όλα αυτά σ’ ένα Κρητικό γουέστερν!
Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ. Μειωμένο 13 ευρώ

 

Τετάρτη 18 Ιουλίου Ευριπίδη «ΗΛΕΚΤΡΑ»

hlektrapapalifoura
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης, Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Νίκος Κουρής, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Γιάννης Νταλιάνης, Νίκος Αρβανίτης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Ελένη Ζαραφίδου, Δανάη Ευθυμιάδη, Παναγιώτης Εξαρχέας.

Η 5η Εποχή, συνεχίζοντας την δημιουργική παρουσία της στο χώρο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, προγραμματίζει για το καλοκαίρι του 2018 την τραγωδία του Ευριπίδη «ΗΛΕΚΤΡΑ».
Η «Ηλέκτρα», μια από τις σημαντικότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, αποτελεί μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης.
Αντλώντας το θέμα του από τον κύκλο της καταραμένης γενιάς των Ατρειδών, το έργο παρακολουθεί βήμα-βήμα την πορεία της Ηλέκτρας και του Ορέστη προς τη μητροκτονία. Όμως η ερμηνεία του μύθου που προκρίνει ο ποιητής αρνείται στην πράξη αυτή οποιαδήποτε δικαίωση, μετατρέποντας τη δική του «Ηλέκτρα» σε μια ανελέητη σπουδή πάνω στη διαβρωτική διαδικασία της εκτέλεσης ενός εγκλήματος: μετά την εκτέλεση του φόνου, τα δυο αδέλφια σωριάζονται κάτω από το βάρος της πράξης τους, μιας πράξης που δεν έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Ο ποιητής θα αποφανθεί στο τέλος, με το στόμα των Διόσκουρων, ότι ναι μεν η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, όμως ο Ορέστης δεν έπραξε δίκαια. Ο σοφός θεός των Δελφών χρησμοδότησε άσοφα.
Ο ιδιόμορφος τρόπος με τον οποίο ο Ευριπίδης διαχειρίζεται το γνωστό μύθο της μητροκτονίας, εισάγοντας μια σειρά από νεοτερισμούς και αφηγηματικές καινοτομίες, συνθέτει ένα σκληρό αλλά εξαιρετικά αναγνωρίσιμο στην εποχή μας αριστούργημα, ένα από τα αρτιότερα επιτεύγματα της παγκόσμιας δραματουργίας.
Την σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης, δημιουργός της 5ης Εποχής, έχοντας στο ενεργητικό του, επί σειρά ετών, υψηλού επιπέδου και αισθητικών απαιτήσεων παραγωγές, που περιόδευσαν με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.
Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί το έργο χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ΛΥΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ. Μια σύγχρονη ματιά πάνω στην σκηνική ανάγνωση της τραγωδίας, επιχειρώντας να εξελίξει την φόρμα που ξεκίνησε με τις δύο προηγούμενες τραγωδίες [ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ και ΑΝΤΙΓΟΝΗ].
Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ, Μειωμένο 13 ευρώ

Πέμπτη 19 Ιουλίου, Αισχύλου «ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ»

Cezaris_Grauzinis_Agamemnon_SITE_30_photo_Evi_Fylaktou
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζινις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν Μουσική-Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης
Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου.
Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης, Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου.
Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος, μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη και το παλάτι, φέρνοντας μαζί του ως αιχμάλωτη την Τρωαδίτισσα πριγκίπισσα, ιέρεια του Απόλλωνα, μάντισσα Κασσάνδρα. Η Κλυταιμνήστρα υποδέχεται τον σύζυγό της με στόμφο και τιμή, ωστόσο πολύ γρήγορα αποκαλύπτεται πως η ενθουσιώδης της υποδοχή, υποκρύπτει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης για το φόνο της κόρης τους, Ιφιγένειας, που ο Αγαμέμνονας θυσίασε στην Αυλίδα, για να ξεκινήσουν τα πλοία της εκστρατείας δέκα χρόνια πριν. Το κόκκινο χαλί που στρώνει για να τον δεχτεί οδηγεί σ’ ένα λουτρό αίματος όπου, με τη συνέργεια του εραστή της Αίγισθου, θα πνιγούν και ο ίδιος και η ερωμένη του.
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 17 ευρώ.

Τετάρτη 25 Ιουλίου, Ευριπίδη «ΙΩΝ»

cover_2394
Μετάφραση – Σκηνοθεσία – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Παίζουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δήμητρα Χατούπη / Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Τουλιάτος

Ο Ίων του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το θεό Απόλλωνα και να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.
Είναι η τραγωδία αυτή κωμική; Είναι η τραγωδία αυτή μια προπαγάνδα; Μια προσπάθεια του ποιητή να επινοήσει τη θεϊκή προέλευση της Ιωνικής φυλής και άρα των Αθηναίων, με σκοπό να δικαιολογηθεί η διεκδίκηση τους για την κυριαρχία του Αιγαίου; Στον Ίωνα αυτά που φαίνονται δεν είναι αυτά που είναι. Το πραγματικό δεν το βλέπεις, σου αποκαλύπτεται. H ορατότητα του αόρατου, η εμφάνιση των κρυμμένων, των απόκρυφων στοιχείων μέσα από το κείμενο (νυν οράς α χρή σε οράν, μοτίβο κοινό σε Οιδίποδα και Ίωνα) και τελικά η σύνθεση μιας σκηνικής ιστορίας, η οποία φέρνει στο φως αυτά τα οποία υπονοούνται, αποσιωπώνται και αποκρύπτονται, είναι το κεντρικό ζητούμενο αυτής της νέας εκδοχής για δυο πρόσωπα.

Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση 12 ευρώ, Ημέρα παράστασης 15, μειωμένο 12 ευρώ

 

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Πέτρος Λοχαΐτης. Ο ηθοποιός και συνεργάτης της Αλίκης Βουγιουκλάκη που σκοτώθηκε σε ηλικία 43 ετών.

 

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΜάνα Ξοδεύει 4 Ώρες Ημερησίως Για Να Κάνει Μπάνιο Την 9 Μηνών Κόρη Της Που Πάσχει Από Επικίνδυνη Δερματική Ασθένεια
Επόμενο άρθροΘυμάστε τον «Ναντίτο» από την Σειρά «Μαρία της Γειτονιάς»; Έχει γίνει ένας πανέμορφος άντρας!