Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Βάσια Παναγοπούλου: «Το θέατρο είναι η μόνη μας διέξοδος στο όνειρο τώρα...

Βάσια Παναγοπούλου: «Το θέατρο είναι η μόνη μας διέξοδος στο όνειρο τώρα που η τηλεόραση αρέσκεται σε ευτελή προϊόντα»

29541638_1865778310123082_20112202341370957_n

Η πάντα αεικίνητη Βάσια Παναγοπούλου σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Koita-magazine!

Μία ηθοποιός με πηγαίο ταλέντο, μία ιδιοκτήτρια ενός χώρου πολιτισμού με πείσμα, μία γυναίκα δυναμική! Έτσι θα περιγράφαμε με λίγα λόγια την Βάσια Παναγοπούλου.

Μετρά πολλές επιτυχίες στο θέατρο και την τηλεόραση, κρατά τις πιο δυνατές της συνεργασίες με ανθρώπους που καθόρισαν την καλλιτεχνική της πορεία, ενώ εδώ και κάποια χρόνια, βρίσκεται στο τιμόνι της ιδιοκτησίας του Θεάτρου Χυτήριο. Ένα λίκνο πολιτισμού στην καρδιά της Αθήνας, με πολύ επιτυχημένες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για μεγάλους και παιδιά. Πάντα με οδηγό την τέχνη κι αποτελώντας Σημείο Πολιτισμού.

28276503_1216740165095959_5892338584989525538_n

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι σας στον χώρο της υποκριτικής και πώς θα το περιγράφατε ως τώρα;

Το ταξίδι ξεκίνησε μαγικά, με επέλεξε ο Γιάννης Δαλιανίδης για μια σειρά στην τηλεόραση και από τότε δεν σταμάτησα να δουλεύω. Πήγα στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και είχα την ευτυχία να έχω σημαντικούς δασκάλους οδηγούς..

Ηθοποιός για εσάς, σημαίνει….

Ο ηθοποιός είναι πλάσμα μοναχικό – όσο και αν περιτριγυρίζεται από κόσμο, πλάσμα ανασφαλές αλλά και δημιουργικό. Aν ο ηθοποιός καταφέρει να μετατρέψει την ανασφάλειά του σε δημιουργία, εκεί έχουμε έναν πραγματικό καλλιτέχνη.

Το θέατρο είναι το ‘’λιμάνι’’ για έναν ηθοποιό τελικά ή και κάτι παραπάνω;

Το θέατρο είναι ο στίβος του ηθοποιού. Εκεί που αναμετράται με τα δύσκολα. Είναι πηγή δύναμης η επαφή με το κοινό αλλά και αγωνίας.

Καμία παράσταση δεν είναι ποτέ ίδια με την άλλη όπως κανένα κοινό δεν είναι ίδιο με το προηγούμενο. Κάθε παράσταση είναι μοναδική όπως μοναδικό είναι και το κοινό κάθε βράδυ.

aulh-theatro-xythrio-photo-manos-manios

Τα τελευταία χρόνια το Θέατρο Χυτήριο έχει γίνει το λίκνο του πολιτισμού για την θεατρική Αθήνα, με σπουδαίες κι επιτυχημένες παραγωγές. Ποιο ήταν το έναυσμα για να καταπιαστείτε με αυτόν τον χώρο;

Μεγάλη χαρά παίρνω από αυτό που λέτε, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή! Ξεκίνησα να ονειρεύομαι πώς θα ήθελα εγώ έναν χώρο πολιτισμού: πολυμορφικό, φιλικό σε νέους καλλιτέχνες, ανοιχτό στο κοινό με αγάπη στα παιδιά που είναι το μέλλον αλλά και σε όλες τις ηλικίες. Το θέατρο πρέπει να είναι προσιτό και οικείο σε όλους. Έτσι ξεκίνησε το Χυτήριο και παρά τις δυσκολίες – που ήταν αρκετές αυτά τα 6 χρόνια, παλεύουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε κάνοντας αυτό που αγαπάμε: θέατρο!

Πόσο δύσκολο είναι, σε εποχές γενικευμένης κρίσης να κρατήσεις ΄΄ζωντανή΄΄ μια επιχείρηση που σέβεται την τέχνη και τον πολιτισμό;

Χμ, η κρίση υπάρχει παντού! Ήρθε η οικονομική κρίση και έβγαλε στην επιφάνεια μια πιο δυσάρεστη κρίση: την κρίση αξιών. Και όσο μελό ή βαρύγδουπο κι αν ακούγεται αυτό, είναι πέρα για πέρα αληθινό. Δουλεύω πολύ και εγώ και οι συνεργάτες μου. Θεωρώ πως η προσωπική εργασία έκανε τη διαφορά στο Χυτήριο. Πιστέψτε με δεν είναι οι τοίχοι και τα κτήρια που κάνουν έναν χώρο επιτυχημένο αλλά οι άνθρωποί του.

33765863_1977286225674994_1047993885902503936_n
Με την σύμβουλο επικοινωνίας του Χυτηρίου, Αλίκη Δανάλη

Η ψυχή που δίνεις φαίνεται, αναγνωρίζεται και εκεί ίσως είναι ο τρόπος να κρατήσεις ζωντανό το όνειρό σου. Με τουπέ, αφ’ υψηλού και δηθενιές, μπορείς να κάνεις «μαγαζάκια» όχι χώρους πολιτισμού.

Πώς φαντάζεστε την πορεία του Χυτηρίου τα επόμενα χρόνια;

Θέλω να συνεχίσουμε να είμαστε ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – είναι ο τίτλος που εγώ έδωσα σε αυτόν τον χώρο. Αυτό είναι ο αγώνας και το όραμά μου κόντρα σε δύσκολους καιρούς και ακόμα πιο δύσκολες συγκυρίες και ανθρώπους. Έχω κάνει και λάθη σε επιλογές αλλά έχω καλά αντανακλαστικά και αποπέμπω οτιδήποτε μπορεί να λερώσει τη δική μου αισθητική και ηθική.

Είναι απολύτως προσωπική υπόθεση η δουλειά που γίνεται εδώ γι’ αυτό και δεν με ταράζουν οι αντιγραφές, χαίρομαι να με αντιγράφουν!

Ηθοποιός αλλά και σκηνοθέτης. Πώς συνδέεται το ένα με το άλλο και τι αυτό που σας εκφράζει περισσότερο;

Σκηνοθέτησα την Άννα Φρανκ που αγαπώ ιδιαίτερα σαν ιστορία. Θα το ξανακάνω σύντομα γιατί η χαρά της δημιουργίας ήταν απίστευτη. Αγαπώ τους ηθοποιούς – είμαι μία από αυτούς – τους νιώθω και γι’ αυτό και το αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία ήταν άψογο. Από όποια θέση κι αν ασχολούμαι με το θέατρο – μετάφραση, σκηνοθεσία, υποκριτική – νιώθω απόλυτα γεμάτη και δημιουργική.

2018-01-29-anna-frank-to-imerologio-episimi-premiera0426(3)

Ποια είναι τα στοιχεία ενός καλού ηθοποιού κατά την γνώμη σας;

Να έχει πειθαρχία, μόρφωση, πάθος για αυτό που κάνει. Δεν γίνεται να είσαι απαίδευτος, ξερόλας, ψώνιο και να πιστεύεις ότι λέγεσαι και ηθοποιός. Είσαι απλά νούμερο για να σε σχολιάζουν στα μεσημεριανά της τηλεόρασης.

Υπάρχουν προσωπικότητες που ξεχωρίζετε μέσα στην έως τώρα καλλιτεχνική σας πορεία κι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην καριέρα σας;

Ο Γιάννης Δαλιανίδης που μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στον θαυμαστό κόσμο της τηλεόρασης, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος που με επέλεξε να παίξω δίπλα στον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι στον Μελισσοκόμο, ο Ανδρέας Βουτσινάς που υπήρξε Δάσκαλος ψυχής για τη ζωή και το θέατρο.

Τι φοβίζει την Βάσια Παναγοπούλου και τι αυτό που την κάνει να ελπίζει;

Φοβάμαι μόνο τον Θεό, κανέναν άλλο. Ελπίζω κοιτάζοντας τα μάτια των παιδιών μου που μου δίνουν φτερά να πετάω.

21077742_1055230431246934_2527769579498399616_n

Αν δεν είχατε γίνει ηθοποιός, ποιο επάγγελμα θα θέλατε να κάνετε;

Α, είχα περάσει στο Δημόσιο Δίκαιο αλλά δεν φοίτησα ποτέ! Μόνο το θέατρο θέλω, αυτό αγαπάω.

Δεν μπορώ να με φανταστώ σε κάτι άλλο όχι γιατί φοβάμαι πως δεν θα τα κατάφερνα αλλά επειδή μόνο στο θέατρο βρήκα το ταξίδι που ονειρευόμουν.

Σας λείπει καθόλου η τηλεόραση και τι γεύση σας έχουν αφήσει οι συνεργασίες σας;

Εγώ είμαι παιδί της τηλεόρασης, δεν θα υποκριθώ πως δεν την εκτιμώ. Είναι ένα μέσον παντοδύναμο και γι’ αυτό και επικίνδυνο. Μπορεί να σε ανεβάσει και να σε καταβαραθρώσει με την ίδια άνεση. Δεν ήμουν σε συνεχή παρουσία ποτέ στην τηλεόραση. Επέλεγα πάντα τι θα κάνω και πότε θα το κάνω: Επιθυμίες, Κάρμα, Μια αγάπη μια ζωή – τα πιο πολυπαιγμένα – τα παίζουν συνέχεια! Είναι και οι δικές μου πιο αγαπημένες σειρές. Δεν μου λέει τίποτα η τηλεόραση της μαγειρικής και των ριάλιτι.

Ποιος θεωρείτε πως είναι ο ρόλος του θεάτρου στην εποχή μας και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξης τους;

Το θέατρο στην Ελλάδα του σήμερα, είναι άθλος! Υπάρχουν γενναίοι παραγωγοί που επενδύουν τα χρήματά τους στο θέατρο και που ειλικρινά αξίζει να τους θαυμάζουμε. Το θέατρο είναι η μόνη μας διέξοδος στο όνειρο τώρα που η τηλεόραση αρέσκεται σε ευτελή προϊόντα. Σκεφθείτε το. Έχετε κάτι καλύτερο για να γεμίσει η ψυχή σας; Ίσως μου απαντήσετε – ένα βιβλίο, μια ταινία, αλλά το αληθινό, ζωντανό, τελετουργικό που προσφέρει το θέατρο δεν θα το βρεις πουθενά παρά μόνο σε μια παράσταση.

vassia708

Κλείνοντας κι αφού σας ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πείτε τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια.

Τον χειμώνα που έρχεται έχουμε στο πρόγραμμα θέατρο για μεγάλους, για παιδιά, standupcomedy και πολλά πολλά που θα μου επιτρέψετε να ανακοινώσω λίαν προσεχώς.. εγώ αφήνω τους άλλους να μιλάνε για χειμώνες. Τώρα έχουμε καλοκαίρι στον κήπο του θεάτρου Χυτήριο και μια κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» σε διασκευή και σκηνοθεσία Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Τα χειμερινά μας, θα τα πούμε σε επόμενο τόνο, να έχουμε κι ένα σασπένς!!!

36747133_2046711142065835_5261829331285442560_o

Ευχαριστώ θερμά Βάσια Παναγοπούλου για την τόσο εποικοδομητική μας συζήτηση! Εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα!

 

 

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

5 θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Βράχων για όσους μείνουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα!

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠρεμιέρα για την Στέλλα και τον Πάνο στο «Σκάσε και Κολύμπα». Πως Τα πήγαν; Δείτε Τα Νούμερα Τηλεθέασης
Επόμενο άρθροΠαντρεύονται Στέλλα Μιζεράκη και Πάνος Ζάρλας; Όλη η αλήθεια για το γάμο τους!