Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Συνεντεύξεις Ματίνα Δαραβάνη: «Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή για όλους εκείνους που...

Ματίνα Δαραβάνη: «Η ποίηση είναι μια πόρτα ανοιχτή για όλους εκείνους που θέλουν να δουν και να την ανοίξουν»

collage

Η νεαρή και πολλά υποσχόμενη ποιήτρια Ματίνα Δαραβάνη σε μια συνέντευξη στο Koita-magazine.

Είναι νέα, ταλαντούχα και γεμάτη αγάπη και μεράκι για την τέχνη της. Η συγγραφή είναι ένα πηγαίο στοιχείο της προσωπικότητάς της που συνεχώς εξελίσσεται!

Η Ματίνα Δαραβάνη γεννήθηκε το 1993 και κατάγεται από την Καβάλα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η ποιητική συλλογή “Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα” είναι το πρώτο της βιβλίο.

unnamed (3)

Πείτε μου δύο λόγια  για την ποιητική σας συλλογή ‘’Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα’’ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός. Ποια η φιλοσοφία της;

Πρόκειται για ερωτικά ποιήματα. Σύμφωνα με τον Freud δεν υπάρχουν ένστικτα στους ανθρώπους, μονάχα ενορμήσεις. Οι δύο λοιπόν μεγαλύτερες και πιο ισχυρές ενορμήσεις που κυριεύουν τον κόσμο μας, είναι ο έρωτας και ο θάνατος. Ο έρωτας υποκινεί τους ανθρώπους σε μονοπάτια που δε γνώριζαν ότι μπορούν να διαβούν. Ξυπνά τον καλύτερό τους εαυτό και χωρίς να το καταλάβουν, δημιουργούν.

Ποια η πηγή έμπνευσης σας για το βιβλίο αυτό;

Πηγή έμπνευσής μου αποτελεί ένα πρόσωπο που μπήκε στη ζωή μου αιφνίδια και την άλλαξε ολοκληρωτικά. Συνήθως δεν το γνωρίζεις, ούτε το περιμένεις. Το αναπάντεχο είναι ότι πιο όμορφο μπορεί να σου συμβεί και η επιρροή του θα’ ναι τόσο δυνατή, που ο εαυτός σου θα φαντάζει τελείως διαφορετικός απ’ ότι πρώτα.

unnamed (1)

Με τι θέματα καταπιάνεστε κάθε φορά και ποιο το εναρκτήριο λάκτισμα για να γράψετε;

Κύριο θέμα των ποιημάτων μου αποτελεί ο έρωτας, τόσο αυτός καθαυτός, όσο και στην ευρύτερη υπόστασή του, που απλώνεται στη φύση και τους ανθρώπους, σε κάθε τι που πολεμά την έλλειψη ανθρωπιάς και την κοινωνική αδικία, γιατί όταν είσαι ερωτευμένος ενδιαφέρεσαι, νοιάζεσαι και ανησυχείς για όλα εκείνα που πριν σου φαίνονταν ανήμπορα να τα βιώσεις.

Αιτία να γράψω ήταν η απόλυτη ανάγκη εκτόνωσης και εξωτερίκευσης των ενδόμυχων σκέψεων και συναισθημάτων μου, δίχως την κρίση των άλλων. Δίχως το φόβο πως κάποιος θα με προδώσει.

Ποιος ήταν ο λόγος να ασχοληθείτε ενεργά με την λογοτεχνία;

Η λογοτεχνία είναι μία διέξοδος απ΄ την ρεαλιστική πραγματικότητα που συσκοτίζει το ανθρώπινο μυαλό και απορροφά τη θέληση, την επιθυμία, την απαράμιλλη διάθεση να ζήσεις άνευ ορίων. Η φαντασία και η απουσία φραγμών, σου επιτρέπει να εξιδανικεύσεις τον έρωτα, να ονειροπολήσεις και να βρεις μέσα σου τη δύναμη ν’ αντιμετωπίσεις τα εμπόδια και τις δυσκολίες, αναζητώντας λύτρωση χωρίς απάντηση. Κι έπειτα, όταν όλα αυτά τα έχεις καταφέρει, δεν έχεις τίποτα πια για το οποίο να ντρέπεσαι, είσαι έτοιμος να δοθείς και να δώσεις την εσωτερική σου γαλήνη και να μοιραστείς τα βιώματά σου με ανθρώπους που έχουν χάσει την πίστη τους στον έρωτα, φοβούμενοι πως δεν υπάρχει, ή πως δεν θα τον βρουν ποτέ.

unnamed (2)

Η ποίηση πώς προέκυψε;

Ξεκίνησα να διαβάζω ποίηση απ’ όταν ήμουν φοιτήτρια και από τότε έχω στραφεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Όταν ανακαλύπτεις πόσα χαρίσματα μπορεί αυτή να σου προφέρει, ξετυλίγεις τον δικό σου δρόμο και αφήνεσαι να σε παρασύρει. Τίποτα δεν είναι άξιο ν’ απαλύνει τον πόνο και να γιατρέψει τις πληγές, περισσότερο, από την ποίηση. Να γελά με την ευτυχία σου και να φορτώνει τ’ αστέρια στη σκέψη σου, χωρίς αντάλλαγμα.

Θεωρείται την ποίηση ένα ‘’στοιχειωμένο’’ είδος λογοτεχνίας ή μια πόρτα ανοιχτή για τις ψυχές μας;

Θεωρώ οπωσδήποτε πως είναι μια πόρτα ανοιχτή για όλους εκείνους που θέλουν να δουν και να την ανοίξουν. Όπως γράφω χαρακτηριστικά στο ποίημα μου, Γιατί:

«..Βλέπουμε μα είμαστε τυφλοί. Γιατί ο τυφλός μπορεί να δει, αλήθεια, εκεί που οι άλλοι χάνονται σε άγνωστες βιτρίνες βασανισμένης ματαιότητας..».

Τι βιβλία διαβάζετε και ποιους συγγραφείς ξεχωρίζετε;

Στη βιβλιοθήκη μου, θα βρείτε ελληνική και ξένη ερωτική ποίηση. Αγαπημένοι μου ποιητές ως τώρα είναι από Έλληνες ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Γιάννης Ρίτσος, ενώ από ξένους οι Cummings, Eliot, Yeats, Federico Garcia Lorca και Pablo Neruda.

unnamed (5)

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος του βιβλίου εν έτει 2018 στην Ελλάδα και ποια είναι τα περιθώρια εξέλιξής του;

Θεωρώ πως το βιβλίο περνάει κρίση στις μέρες μας, όπως είναι λογικό, καθώς ζούμε στην εποχή της οπτικοακουστικής εικόνας, της αυταρέσκειας και της επίδειξης της προσωπικής ζωής, ενώ έχουν χαθεί οι αξίες που υπήρχαν παλιά, η αναζήτηση της αλήθειας, η αυτοεξέλιξη και η διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων που απαιτεί ουσιαστικό χρόνο και υπομονή.

Όταν η τεχνολογία λοιπόν προχωρά με τόσο γρήγορους ρυθμούς, ο ρόλος του όσο πάει και μειώνεται και για να διατηρηθεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων, θα πρέπει είτε να προσαρμόζεται διαρκώς στα νέα δεδομένα είτε οι άνθρωποι να μη το ξεχνούν…

 

Το βιβλίο «Η γλυκιά ενόρμηση του έρωτα», κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ιωλκός.

 

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Αθηνά Μελή: «Για μένα ποίηση σημαίνει αποκάλυψη και αποκρυστάλλωση ψυχής»


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροH «Αντιγόνη» των Χειλάκη-Δούνια στηρίζει τους πληγέντες συμπολίτες μας
Επόμενο άρθροΤο ΚΘΒΕ θρηνεί τον χαμό της Χρύσας Σπηλιώτη