Αρχική ΘΕΑΜΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Χρίστος Στυλιανού: «Μέσα από το θέατρο γνωρίζω πτυχές του εαυτού μου που...

Χρίστος Στυλιανού: «Μέσα από το θέατρο γνωρίζω πτυχές του εαυτού μου που ποτέ δεν είχα φανταστεί»

37076718_10156454388846530_2805278891772477440_n

Ο ταλαντούχος και αεικίνητος ηθοποιός, Χρίστος Στυλιανού σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koita-magazine.

Ένας ηθοποιός με πηγαίο ταλέντο, σπουδαίες συνεργασίες και άριστες σπουδές στο ΚΘΒΕ. Το όνομα του είναι συνυφασμένο με ρόλους προκλήσεις, αυθεντικούς και διαχρονικούς. Οι συνεργασίες του, η μία καλύτερη από την άλλη. Κι ο ίδιος με μία ανοδική και κυρίως εξελίσσιμη πορεία.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, αλλά η αγάπη και το πάθος του για το θέατρο, τον κέρδισαν! Η σταθερή του συνεργασία με το ΚΘΒΕ φαίνεται πως του έχει βγει σε καλό και συνεχίζει μέσα από κάθε του ρόλο να μας εντυπωσιάζει. Η ερμηνευτική του δεινότητα και η εκφραστικότητά του, σε συνδυασμό με την κατανόηση των έργων, φέρουν ένα πολύ καλό-πάντα- αποτέλεσμα.

Το φετινό καλοκαίρι, πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ορέστης» του Ευριπίδη σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη. 

36272101_10216491399822152_1204812345994379264_o

‘’Ορέστης’’ του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα. Πώς προέκυψε η συνεργασία αυτή και τι σε έκανε να πεις το πολυπόθητο ναι;

Δεν νομίζω πως θα μπορούσε να υπάρχει άλλη απάντηση! Το έργο το γνώριζα κι έτσι η πρόταση από τον Γιάννη Αναστασάκη με ιντρίγκαρε από την αρχή. Από την άλλη, ο Γιώργος Μπλάνας, που είχε υπογράψει με επιτυχία και την μετάφραση των Επτά επί Θήβας, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο. Όπως και η υπόλοιπη ομάδα συντελεστών και συναδέλφων που δημιουργήθηκε έπειτα. Μόνο χαρά έχω για αυτή τη συνεργασία.

Υποδύεσαι μέσα στην παράσταση, τον ομώνυμο ρόλο, του Ορέστη. Πώς θα χαρακτήριζες τον ήρωα σου μέσα από τις πράξεις του και την πλοκή της ιστορίας;

Από την αρχή, μέσα από τα λόγια της Ηλέκτρας, γίνεται καθαρό ότι ο Ορέστης βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Σωματικά και ψυχικά. Και πολύ σύντομα, μέσα από τα δικά του λόγια πια, γίνεται αντιληπτό πως δεν έχει τίποτα από το “ειδικό βάρος” του παρελθόντος. Οι Ερινύες, η συνείδηση, η αδελφική στήριξη, το μίσος, η οργή, το δίκαιο, η ίδια η επιβίωση γίνονται επιχειρήματα στο μυαλό του προκειμένου να γλυτώσει τη ζωή του. Με τη βοήθεια της Ηλέκτρας και του Πυλάδη στη συνέχεια, αλλάζει πρόσωπα και συμπεριφορά και καταλήγει έρμαιο του μιαρού του Οίκου.

36961264_10216616167541267_5644544817535909888_o

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το έργο επίκαιρο στο φιλοθεάμον κοινό;

Είναι ένα έργο με γρήγορη και γεμάτη ανατροπές πλοκή. Ο Ευριπίδης “πειράζει” το μύθο κι αυτό τόσο για τον αρχαίο όσο και για τον σύγχρονο θεατή αποτελεί στοιχείο έκπληξης καθώς αποκλίνει από την ιστορία που ίσως γνωρίζει. Επιπλέον, η μετάφραση αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο αφού χωρίς να χάνει την ποιητική της χροιά, παρασύρει τον θεατή μέσα στη δράση όλο και περισσότερο μέχρι το τέλος.

Πόσο δύσκολο και συνάμα ενδιαφέρον είναι το ανέβασμα μιας αρχαίας τραγωδίας;

Τα κείμενα αυτά μέσα από το πέρασμα του χρόνου δεν έχουν σταματήσει να είναι σημείο αναφοράς για όλη την μετέπειτα δραματουργία. Από μόνο του αυτό προκαλεί τον θαυμασμό αλλά και την “ανάγκη” να αναμετρηθείς μαζί τους για ακόμα μια φορά. Να “ανακαλύψεις” τι είναι αυτό που το συνδέει με το σήμερα και πώς συνομιλεί με το δικό μας σύμπαν.

37076718_10156454388846530_2805278891772477440_n

Αλλά και οι τεχνικές απαιτήσεις του αρχαίου δράματος είναι κάτι που δεν μπορείς να παραβλέψεις, αντιθέτως προϋποθέτει μια άλλου τύπου προετοιμασία, πνευματική και σωματική, προκειμένου να μεταφερθεί ο πυκνός λόγος της τραγωδίας.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να ασχοληθείς με την υποκριτική;

Πάντοτε είχα να ασχολούμαι με διάφορα πράγματα πέραν του σχολείου ή του πανεπιστημίου στη συνέχεια. Αθλητισμός, μουσική,  ένιωθα εντούτοις ότι κάτι δεν με ικανοποιούσε.

Σταδιακά συνειδητοποίησα πως όταν άρχισα στο πανεπιστήμιο να ασχολούμαι με το θέατρο κάτι μου φωτιζόταν και με μαγνήτιζε. Είπα να το ακολουθήσω.

Τι σημαίνει για εσένα το θέατρο και κατά πόσο επηρεάζει την ζωή σου;

Πλέον το θέατρο είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια σχεδόν δεν έχω σταματήσει να δουλεύω και χρόνο με το χρόνο μου γίνεται όλο και πιο καθαρός ο λόγος που μου αρέσει. Το να γνωρίζω πτυχές του εαυτού μου που δεν είχα ποτέ φανταστεί, να μπαίνω στη διαδικασία να “ζήσω” κι άλλες παράλληλες ζωές, να μετατοπίζεται το βλέμμα και το μυαλό μου.

Με επηρεάζουν πολύ οι παραστάσεις και τα έργα στα οποία συμμετέχω. Είναι μια διαρκής αναζήτηση που δεν αρχίζει και τελειώνει την ώρα της πρόβας. Ευτυχώς που έχουμε τα παιδιά μας -διότι κι η γυναίκα μου είναι ηθοποιός- και να προσγειώνουν και μας επαναφέρουν.

33530501_1638732839496760_8749180752291168256_o

Μέσα στην παράσταση, σε κάποιο απόσπασμα, λέγεται ότι ‘’ο άνθρωπος είναι τρελό, αδίστακτο και θρασύ πλάσμα’’. Πώς δικαιολογείς τι φράση αυτή;

Ο άνθρωπος είναι και αυτό κι ελπίζω να μην καταλήξει να είναι μόνο αυτό. “Τρελαίνονται στα χέρια του οι λέξεις και τα πράγματα” λέει στη συνέχεια. Είναι ικανός για την αυτοθυσία και για την αυτοδικία. Αυτές, οι τελευταίες μέρες που ζούμε νομίζω πως δικαιολογούν απολύτως τη φράση αυτή…

Αν δεν ήσουν ηθοποιός, ποιο επάγγελμα θα ήθελες να κάνεις;

Μου αρέσει η μουσική, το ποδόσφαιρο, να κατασκευάζω πράγματα, η θάλασσα… Δεν ξέρω. Μάλλον κάτι που να είχε σχέση με κάτι από αυτά.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου επαγγελματικά, σε μερικά χρόνια από σήμερα;

Δεν το έκανα ποτέ αυτό. Μου αρέσει να παίρνω τα πράγματα όπως έρχονται και να ενεργώ κάθε φορά με βάση την αλήθεια μου και τη διαίσθησή μου. Σημασία για μένα έχει να βρίσκεις το κουράγιο να ζεις την κάθε μέρα.

PP0785J0002v01

Το ΚΘΒΕ ανακοινώνει ότι αφιερώνει στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη τις 2 παραστάσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη «Ορέστης» που θα δοθούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Αυγούστου.

 

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

 

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.

Διαβάστε ακόμη:

«Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ για δύο βραδιές στην Επίδαυρο!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚαφεμαντεία: Μάθε να διαβάζεις το φλιτζάνι και να λες τον καφέ μόνη σου!
Επόμενο άρθροΣτην εντατική νοσηλεύεται ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου