Εσύ μπορείς να μαντέψεις τι έχει κάτω από τη στρώση του πουρέ πατάτας; Δεν θα το βρεις! Για σήμερα σας παρουσιάζω έναν πρωτότυπο τρόπο να φτιάξουμε τις φακές, που σίγουρα απέχει πολύ από τον κλασικό.
Θα χρειαστούμε
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για να λαδώσουμε τις φόρμες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μεσαία καρότα, κομμένα σε μικρά κυβάκια
- 4 σέλερι, ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 150 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε κυβάκια (προαιρετικά)
- 2 κ.γλ. θυμάρι
- 250 γρ. φακές
- 100 ml. κόκκινο κρασί (προαιρετικό)
- 900 ml. ζωμό
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Για τον πουρέ πατάτας
- 850 γρ. πατάτες (ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια)
- 75 γρ. μαργαρίνη
- 100 ml. γάλα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
- Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο και αφήνουμε για 15 λεπτά.
- Αυξάνουμε την ένταση της εστίας, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.
- Ρίχνουμε τις φακές και το θυμάρι και καλύπτουμε με τον ζωμό και το κρασί (αν χρησιμοποιήσουμε).
- Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 40 λεπτά, χωρίς να τις σκεπάσουμε.
- Tip: Αν δοκιμάσετε προς το τέλος και θεωρήσετε ότι μπορεί να θέλουν λίγο ακόμα, προσθέστε ελάχιστο ζωμό.
- Αποσύρουμε από το μάτι, βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε καλά.
- Αν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμα.
Για τον πουρέ
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες.
- Καλύπτουμε με νερό και βράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις τις βγάλουμε από το νερό, τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο κουζίνας και ανακατεύουμε μαζί με το γάλα, το βούτυρο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε τις ατομικές φόρμες.
- Τις γεμίζουμε με φακές, καλύπτουμε με πουρέ και ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια τους.
Και μην ξεχνάτε κάντε like στη σελίδα μας στο facebook να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram
Διαβάστε ακόμα:
Ιαπωνικό cheesecake με λευκή σοκολάτα και μόνο τρία υλικά
Πανεύκολη γρανίτα πεπόνι χωρίς παγωτομηχανή!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εσύ έχεις φτιάξει Carrot Cake χωρίς ψήσιμο;
Σούπα από σοκολάτα! Το μυστικό για να την κάνεις σε 10 λεπτά…
Μερέντα χωρίς λάδι! Γλυκό με ελάχιστες θερμίδες…
Φανουρόπιτα η ιστορία του Αγίου και πως την φτιάχνουμε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ
Φτιάξτε Πατάτες Τηγανητές από…Πράσινα Φασόλια
Σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με 3 υλικά έτοιμο σε μόλις 5 λεπτά!
Πηλιορείτικο σφουγγάτο: Δείτε πως θα φτιάξατε την πιο γευστική ομελέτα !