Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ΄΄Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ΄΄ του Ορχάν Παμούκ

΄΄Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ΄΄ του Ορχάν Παμούκ

a84b1c34-de57-4cdf-ba6b-92ea22240ba7_30

Από τους πιο πολυβραβευμένους συγγραφείς στον κόσμο σήμερα,ο Ορχαν Παμούκ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, σε,σχετικά,νεαρή ηλικία,στα 54 χρόνια του.

Και πράγμα καθόλου παράξενο,κάποια από τα καλύτερά του βιβλία, τα έγραψε μετά την απονομή του βραβείου.

΄Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά΄΄ είναι το τελευταίο του μυθιστόρημα και,κατά την άποψή μου,ένα από τα καλύτερά του. Απλό, και γλαφυρό,μοιάζει με ένα παραμύθι που γεννήθηκε στην Ανατολή πολλά χρόνια πριν.
”Μ’ ένα κομμάτι της ψυχής μου ένιωθα ότι η ευχάριστη αυτή αίσθηση με είχε συνεπάρει εξαιτίας της όμορφης γυναίκας με τα κόκκινα μαλλιά,που λίγο πριν είχα δει μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της.Καλά καλά δεν είχα δει ούτε το πρόσωπό της. Η έκφρασή της με είχε εντυπωσιάσει.Τα κόκκινα μαλλιά της είχαν σπιθίσει παράξενα στο φως. Όταν συναντήθηκαν οι ματιές μας, με κοίταξε σαν να με ήξερε από παλιά,σαν να με ρωτούσε τι δουλειά είχα εκεί. Κοιταχτήκαμε λες και ψάχναμε μια ανάμνηση,σαν να ανακρίναμε ο ένας τον άλλο”,γράφει ο Παμούκ.

Κάπως έτσι ερωτεύεται όταν είναι κανείς 16 χρονών,κάπως έτσι ερωτεύθηκε ο ήρωας του βιβλίου την γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά,έναν έρωτα που κουβάλησε μέσα του στο υπόλοιπο της ζωής του

΄΄Πόσο καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή μας είναι η πρώτη ερωτική εμπειρία;΄΄ διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.” ΄Η μήπως αυτό που ορίζει τη μοίρα μας είναι η δύναμη της ιστορίας και των μύθων; ”Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά, με άξονα τον έρωτα του Τζέμ, μας παρασέρνει στη δίνη ενός μεγάλου ανθρώπινου εγκλήματος. Μας αφηγείται την γνωριμία του νεαρού ήρωα με τον έρωτα,τη ζήλεια,την υπευθυνότητα,την ανεξαρτησία,πραγματεύεται θέματα σχέσης πατέρα και γιου, ”αυταρχισμού΄΄, διαμόρφωσης της προσωπικότητας. Δύο θανάσιμα αμαρτήματα,η πατροκτονία και η παιδοκτονία, θα απασχολήσουν τον αναγνώστη, που για άλλη μια φορά, θα συναντηθεί με δύο θεμελιώδη έργα του Δυτικού και Ανατολικού κόσμου,τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή και το Ρουστέμ και Σουχράμπ του Ιρανού Φιρντουσί, και θα αναρωτηθεί πόσο η συνηθισμένη ζωή μας επηρεάζεται από τα παλιά κείμενα”.

”Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά” είναι ένα μυθιστόρημα που περιγράφει τον πρώτο έρωτα στη ζωή ενός άντρα και την δύναμη που ασκούν στη ζωή μας οι παλιές ιστορίες,οι παλιοί μύθοι. Είναι ,επίσης,ένα βιβλίο,που σκιαγραφεί τις ομοιότητες και τις διαφορές ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Την ΄΄μάχη΄΄ που υπάρχει στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα στην παράδοση και τον δυτικό τρόπο ζωής. Μόνο πού,είτε ο Οιδίποδας του Σοφοκλή,είτε το ΄΄Ρουστέμ και Σουχράμπ΄΄του Φιρντουσί,για το ίδιο πράγμα μιλάνε. Όπως και σχεδόν, όλες οι παραδόσεις και τα μεγάλα έργα Τέχνης,είτε γεννήθηκαν στη Δύση είτε στην Ανατολή. Όλα έργα του Ανθρώπου είναι.

”Θέλουμε να έχουμε έναν δυνατό ,αποφασιστικό πατέρα,να μας λέει τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε.Γιατί; Επειδή είναι δύσκολο να αποφασίσουμε τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε,τι είναι ηθικό και σωστό και τί ανήθικο και λάθος; ΄Η μήπως επειδή έχουμε πάντα την ανάγκη να ακούμε ότι δεν είμαστε ένοχοι κι αμαρτωλοί; Χρειαζόμαστε πάντα έναν πατέρα ή τον θέλουμε όταν είμαστε μπερδεμένοι ,όταν ο κόσμος μας έχει διαλυθεί κι είμαστε απελπισμένοι;΄΄ αναρωτιέται ο Παμούκ.

Και ενώ όλο το μυθιστόρημα έχει σαν αφηγητή τον Τζέμ,τον κεντρικό ήρωα,το τελευταίο κεφάλαιο έχει σαν αφηγήτρια την ΄΄Γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά΄΄.Πού,με την φωνή της,ο Ορχάν Παμούκ γράφει σαν επίλογο΄΄ Έτσι και η αρχή του βιβλίου πρέπει να αποπνέει ειλικρίνεια,αλλά και να είναι σαν παραμύθι. Πρέπει να είναι πιστευτή σαν αληθινή ιστορία και οικεία σαν μύθος Τότε μόνο θα σε καταλάβουν,όχι μόνο ο δικαστής,αλλά κι όλοι οι άλλοι΄΄.

Και με αυτόν τον τρόπο έγραψε το βιβλίο του.

΄΄ Ο Παμούκ είναι ο συγγραφέας της εποχής μας που έχει γράψει καλύτερα απ΄όλους ,ίσως,για τη σχέση Ανατολής-Δύσης. ΄΄ Η Γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά΄΄ έρχεται να μας θυμίσει πως στα καλά βιβλία η απόλαυση του πως το λέει ,είναι ισάξια με το τι θέλει να πει ο συγγραφέας.΄΄, έγραψε η εφημερίδα Guardian.

a84b1c34-de57-4cdf-ba6b-92ea22240ba7_30


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο΄΄ΣΑΛΑΝΤΙΝ΄΄ του ΜΠΑΧΑ ΑΛ ΝΤΙΝ ΙΜΠΝ ΣΑΝΤΑΝΤ
Επόμενο άρθρο΄΄ΕΛΑΦΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ΄΄ του ΑΛΕΞΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ