Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Είδαμε την έκθεση για τον Van Gogh στο Μέγαρο Μουσικής

Είδαμε την έκθεση για τον Van Gogh στο Μέγαρο Μουσικής

Την Δευτέρα στις 7 Νοεμβρίου το βράδυ άνοιξε τις πύλες της η πολυαναμενόμενη διεθνής έκθεση, που είναι αφιερωμένη στο έργο και την ζωή του VanGogh.

Οι έντονες φωτογραφίες και βιντεοσκοπήσεις που συνόδεψαν από το καλοκαίρι την διαφήμιση της, είχαν κινήσει προ πολλού την περιέργεια μας κι έτσι ανταποκριθήκαμε ευχάριστα στο κάλεσμα προς το περιοδικό μας.

Αρχικά ο θεατής εντυπωσιάζεται με την είσοδο στο χώρο, όπου στην πρώτη αίθουσα εκτίθεται συνοπτικά η ζωή του μεγάλου ζωγράφου και μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του σε κανονικό (μικρό) μέγεθος. Στη συνέχεια καλείται να ακολουθήσει τα σκαλιά στην κάτω αίθουσα, όπου τού αποκαλύπτονται πολλά έργα του σε πολύ μεγάλες διαστάσεις, προβαλλόμενα σε κάποιο είδος σεντονιού με projectors. Τις διαστάσεις μπορείτε να καταλάβετε στις αποκλειστικές φωτογραφίες του περιοδικού μας που συνοδεύουν το παρόν άρθρο.

Συγχρόνως προβάλλονται επιλεγμένα αποσπάσματα από γραπτά κι επιστολές που μάς έχει κληρονομήσει ο τιμώμενος καλλιτέχνης, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται συνοπτικότερα και βασικές πτυχές του βίου του και χειρόγραφα. Οι προβολές συνοδεύονται από όμορφα μουσικά έργα κλασσικής μουσικής, τα οποία πραγματικά δένουν αρμονικά με την όλη έκθεση και ταξιδεύουν τον επισκέπτη. Υπάρχει επίσης και ειδικός χώρος διαμορφωμένος με καβαλέτα, μολύβια και χαρτί σχεδίασης, προς ζωγραφικό πειραματισμό των επισκεπτών, βάσει οδηγιών που προβάλλονται.

Ως σύνολο, τα εκθέματα μαζί με την μουσική και τα κείμενα ακολουθούν έναν κύκλο 15-20 λεπτών, ο οποίος μόλις τελειώσει επαναλαμβάνεται αυτούσιος. Σίγουρα δεν τον «χορταίνεις» μόνο με μια φορά! Εμείς τον απολαύσαμε 3 και 4 φορές!

Μας άρεσε γενικά πολύ ως ιδέα, πρωτότυπη και εντυπωσιακή. Σωστή απόφαση να προβληθούν μαζί και γραπτά του καλλιτέχνη που προδίδουν τη σκέψη του, όμορφη και η συναρμόνιση της μουσικής. Δεν μας άρεσε, για να είμαστε ειλικρινείς, η ποιότητα των προβαλλομένων πινάκων του Van Gogh, περιμέναμε πιο καθαρές και ευκρινείς  εικόνες και με πιο ζωντανά χρώματα, όπως αυτές που δείχνουν οι φωτογραφίες των διαφημίσεων της έκθεσης, ακόμα και των βιντεοσκοπημένων. Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε, ειδικά από μια έκθεση που διαφημίζει τη χρήση υψηλής τεχνολογίας για την υλοποίηση της! Θα καταλάβετε την διαφορά βλέποντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε, τις οποίες επίτηδες δεν επεξεργαστήκαμε ιδιαίτερα, αλλά αφήσαμε αρκετά άθικτη την πρώτη πληροφορία της κάμερας, ώστε να έχετε μια κάπως πιο πραγματική εικόνα.

Ακούσαμε κάποιους να συζητούν, κατά πόσο «νιώθεις» την ζωγραφική βλέποντας, αντί του πρωτότυπου έργου, απλά προβολές είτε σε οθόνες, είτε σε υφάσματα, όπου είναι αδύνατο να διακρίνεις την «ζωή» της πινελιάς, να φανταστείς το χέρι του ζωγράφου να την επιτηδεύει, να σε αγγίξει η χάρη του έργου. Είναι όμως αυτό ένα μεγάλο θέμα, που ξεφεύγει τα όρια ενός μικρού άρθρου…

Ασφαλώς είναι μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή έκθεση, στην οποία ο θεατής  ταξιδεύει στο χρόνο, στα χρόνια και στις δημιουργίες και σκέψεις του μεγάλου ζωγράφου, τόσο αδικημένου στην εποχή του, τόσο δεδοξασμένου μετά θάνατον, ως αρέσει στην ιστορική πραγματικότητα πολλάκις να αδικεί πολλούς καλλιτέχνες, ιδίως ζωγράφους και ποιητές. Σίγουρα φεύγεις με όμορφες εικόνες χαραγμένες στη μνήμη σου, με μια γλυκιά καλλιτεχνική αίσθηση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΓιατί η ιταλική ομάδα Βερόνα έχει την ονομασία «Ελλάς Βερόνα»;
Επόμενο άρθροΜικρή πόλη με γούστο δίνει 2.000 ευρώ σε όποιον θέλει να εγκατασταθεί εκεί.