Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ Οι AC/DC χάνουν την ταυτότητά τους

Οι AC/DC χάνουν την ταυτότητά τους

9-21

Οι δεκαετίες των μεγάλων επιτυχιών ανήκουν πλέον στο παρελθόν για τους AC/DC, καθώς το σκληρό πρόσωπο του χρόνου αφήνει εμφανή τα σημάδια του στην εκρηκτική παρέα του Σίδνεϊ.

Οι AC/DC του θρυλικού Angus Young δεν αποτελούνται σε καμία περίπτωση από τις εμβληματικές μουσικές φιγούρες του παρελθόντος.

Παρόλο που οι AC/DC ανακοίνωσαν νέο, επερχόμενο άλμπουμ τους, οι περισσότεροι φίλοι της μουσικής αμφιβάλλουν για την αξία του. Κρατούν τις επιφυλάξεις τους εάν η μπάντα είναι σε θέση να διατηρήσει πλέον το στυλ και τη ταυτότητα της, η οποία κλονίζεται τελευταίο καιρό και περνά μία δικαιολογημένη κρίση.

Ο αναπάντεχος και αιφνίδιος θάνατος του Malcolm Young βύθισαν το ροκ συγκρότημα όλο και περισσότερο στον εσωτερικό του προβληματισμό, στην αμφιβολία και στην ανησυχία για το μέλλον. Αρχικά, οι απώλειες της μπάντας άρχισαν με την φυγή του Brian Johnson το 2016. O ίδιος αποτέλεσε την φωνή και ψυχή των τραγουδιών, αλλά και ένας άξιος διάδοχος στη θέση του αείμνηστου Bon Scott. Άνθρωποι, λοιπόν, που δημιούργησαν την όλη ιδεολογία των AC/DC δεν βρίσκονται πλέον κοντά στην μπάντα για διάφορους ατυχείς λόγους. Ήταν όλοι τους κομμάτι της ιστορίας των AC/DC και σε συνεργασία με τον θαυματουργό κιθαρίστα, Angus Young, δημιούργησαν τον χαρακτηριστικό ήχο. Ο δικός τους ήχος, από τον οποίο προέρχεται η αδρεναλίνη, εκρηκτικότητα και ο ηλεκτρισμός των τραγουδιών τους. Άλλωστε, ο ήχος της κιθάρας κυριαρχούσε στη μπάντα και είχε τον πρώτο λόγο στη σύνθεση των tracks. Συγκεκριμένα, μέσα από τα riffs του μπάσου και τα ατελείωτα solo που συνόδευαν τα ιστορικά κομμάτια στις συναυλίες τους, οι AC/DCέκαναν τη διαφορά.

Ουσιαστικά, ο Angus Young είναι πλέον, το μοναδικό, εναπομείναντο μέλος της ιστορικής μπάντας, το οποίο παραμένει ενεργό και προσπαθεί – μάταια ίσως – να αναβιώσει την παλιά δόξα των AC/DC. Το κάλεσμα, κυρίως,  στον Axl Rose των Guns N’ Roses κρίθηκε σημαντικό και ουσιώδες, καθώς έδωσε στο γκρουπ μία προσωρινή ώθηση και κάτι το διαφορετικό. Οι live εμφανίσεις τους απέκτησαν και πάλι την αίγλη που τους έλειπε, ενώ κρίθηκαν καλύτερες του αναμενόμενου. Ωστόσο, η έλευση του Rose δεν μπορεί να κρύψει τις απώλειες των μελών. Αποτελεί ενδεχομένως μία ύστατη και σύντομη λύση, όμως δεν γλιτώνει τους AC/DC από τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν διαρκώς.

Η απόφαση του νέου άλμπουμ αιφνιδίασε τους πάντες. Ένα άλμπουμ, στο οποίο δεν υπάρχει κανείς από τα ιδρυτικά μέλη των AC/DC, εκτός του Angus. Όπως δήλωσε και ο κιθαρίστας Phill Collen των Def Leppard, οι AC/DC έχουν χάσει πλέον την ακεραιότητα τους. Θεωρεί, ότι η δημιουργία ενός νέου άλμπουμ αποτελεί άστοχη ενέργεια, μία κακή ιδέα. Οι AC/DC δεν είναι στη πραγματικότητα οι AC/DC, η μνημειώδης μπάντα που όντως λατρέψαμε κατά καιρούς. Η σταθερότητα της έχει χαθεί, ενώ η αντικατάσταση των ιδρυτικών μελών αλλοιώνουν την πολιτισμική φύση της μπάντας. Δυστυχώς, η ταυτότητα τους δικαιολογημένα κλονίζεται και δεν πρόκειται να αλλάξει. Άλλωστε, η δημιουργία μουσικής δεν είναι υποχρεωτικό επάγγελμα σε κανένα ροκ γκρουπ. Η μουσική αποτελεί έμπνευση και ιδέες για έναν μουσικό καλλιτέχνη. Οι σημερινοί AC/DC και ο Angus Young καλούνται να συνειδητοποιήσουν, ότι επιτυχίες όπως, thunderstructback in black, δύσκολα μπορούν να επαναληφθούν, καθώς η κάθε τέχνη – ακόμη και της μουσικής – κάποτε είτε στερεύει, είτε παύει δυστυχώς να υπάρχει. Κανείς δεν υπογράφει συμβόλαιο με την δημιουργία και την επιτυχία.

Η μουσική και ο ρυθμός καθορίζονταν πάντοτε από το ισχυρό δίδυμο των Young. Η εκπληκτική χημεία τους ξεδιπλωνόταν μέσα από τα έγχορδα μουσικά τους όργανα και έφερναν την απόλυτη διαφορά στο σύνολο. Αποτελούσαν τους στυλοβάτες και το μυστικό της επιτυχία των AC/DC. Αφού ο Malcolm δυστυχώς έφυγε από τη ζωή, καθίσταται σαφές, ότι το συγκρότημα δεν θα ξαναβρεί το δρόμο προς το ενιαίο, μοναδικό της στυλ και τη σιγουριά, που την χαρακτήριζε. Πλέον, το γκρουπ κάλλιστα μπορεί να το αποκαλέσει κανείς ως μία μπάντα με αρχηγό τον Angus Young και άλλα τέσσερα μέλη, που ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους. Η προσκόλληση στο παρελθόν και η μονοδιάστατη όψη του Angus δεν μπορούν να επαναφέρουν τις ένδοξες στιγμές των AC/DC.

Θαυμάστε μία από τις πρώτες επιτυχίες των AC/DC, όταν στο μικρόφωνο βρισκόταν ο χαρισματικός Bon Scott. Όταν οι AC/DC υιοθετούσαν στα πρώτα τους βήματα στοιχεία rock n’ roll, τα οποία αργότερα θα συνδύαζαν με το είδος του hard rock.

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Η Hilary Swank επιστρέφει με το «What They Had»


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ Hilary Swank επιστρέφει με το «What They Had»
Επόμενο άρθροΠόσο «σκύλα» είναι μια γυναίκα ανάλογα με το ζώδιό της;