Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ Όταν η Edith Piaf τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη!

Όταν η Edith Piaf τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη!

ContentSegment_15162853$W800_H_R0_P0_S1_V1$Jpg
Ήταν το 1962 όταν γυρίστηκε η γαλλική ταινία ”Οι εραστές του Τερουέλ” σε σκηνοθεσία του Raymond Rouleau.

Μια αρχέγονη δραματική ιστορία αγάπης που μεταφέρθηκε στο πανί με τη δυναμική του ιστορικού κινηματογραφικού μουσικού ερωτικού δράματος, βασισμένου στο μύθο των θρυλικών χαρακτήρων του Diego Marcilla και της Isabel Segura, με την ξεχωριστή ερμηνεία της περίφημης Γαλλίδας πρίμα μπαλαρίνα Ludmilla Tcherina.

«Στην αρχή του 13ου αιώνα στο Teruel της Αραγονίας ερωτεύονται δύο νέοι, ο Juan Diego Marcilla και η Isabel Segura. Ο Juan ζητάει το χέρι της Isabel αλλά ο πατέρας της αρνείται εξαιτίας της κοινωνικής διαφοράς των δύο οικογενειών. Παρόλα αυτά συμφωνεί να δώσει μια ευκαιρία στον Juan και του δίνει 5 χρόνια διορία να γίνει πλούσιος. Ο Juan προκειμένου να πλουτίσει γίνεται σταυροφόρος. Στην διάρκεια των 5 χρόνων ο πατέρας προσπαθεί να πείσει την κόρη να παντρευτεί αλλά εκείνη αρνείται. Στο τέλος έχει πεισθεί ότι ο αγαπημένος της δεν θα επιστρέψει ποτέ και δίνει την συγκατάθεση της να παντρευτεί τον εκλεκτό του πατέρα της, όμως ο Juan επιστρέφει πλούσιος. Έχοντας πληροφορηθεί για το γάμο της αγαπημένης του το βράδυ μπαίνει κρυφά στο δωμάτιο της και απελπισμένος της ζητά το αποχαιρετιστήριο φιλί αλλά εκείνη αρνείται, διότι «ο θεός δεν θα ήθελε να ξεγελάσει τον σύζυγό της». Ο Juan από την συγκίνηση και την απελπισία πέφτει μπροστά της νεκρός. Στην κηδεία του την επομένη η Isabel αποφασίζει να πάει στην εκκλησία, ντυμένη το νυφικό της, και να δώσει το αποχαιρετιστήριο φιλί που αρνήθηκε. Η συγκίνηση και η θλίψη της, όμως, είναι τόσο μεγάλη που την στιγμή του ασπασμού πέφτει κι εκείνη νεκρή».
ContentSegment_15162853$W800_H_R0_P0_S1_V1$JpgΟι δύο νέοι θάφτηκαν πλάι-πλάι στο παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του San Pedro στην πόλη Teruel.

Η ιστορία των «Εραστών του Τερουέλ» έχει εμπνεύσει πολλούς, Ισπανούς καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς.
Βασισμένη σε αυτή την ιστορία ο Γάλλος σκηνοθέτης γύρισε την ταινία και ζήτησε από τον Έλληνα συνθέτη να γράψει την μουσική. Ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε συμφωνική μουσική και ένα από τα θέματα που χρησιμοποίησε ήταν το μουσικό θέμα της ” Όμορφης πόλης” που είχε γράψει περίπου δυο χρόνια πριν. Έτσι,η ”Μαγική πόλη” απέκτησε γαλλικούς στίχους και κλήθηκε να την τραγουδήσει η σπουδαία Edith Piaf. Όπως κι έγινε. Το τραγούδι έγινε επιτυχία και κυκλοφόρησε σε δισκάκι 45 στροφών, με την Edith Piaf να τραγουδά στην άλλη του όψη ένα ακόμα τραγούδι του Μίκη με τίτλο Quatorze Juillet” . Ήταν μια από τις τελευταίες ηχογραφήσεις της Edith Piaf, πριν το «σπουργιτάκι» πετάξει για πάντα μακριά μας, λίγους μήνες αργότερα (11 Οκτώβρη 1963)
mikis_piaf
Αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε ότι οι Ελληνικοί στίχοι της  ”Όμορφης πόλης” είναι του Γιάννη Θεοδωράκη,αδελφού του Μίκη.
Ακούστε το τραγούδι εδώ
Διαβάστε ακόμη:

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροYanni: Ο διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης που γράφει μουσική χωρίς να ξέρει νότες
Επόμενο άρθρο«Μαύρη ψυχή»: η αυτοβιογραφία της Νίνα Σιμόν