Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΖΩΑ Μετά από αρκετές δεκαετίες γεννήθηκαν κύκνοι στη λίμνη της Αγιάς στα Χανιά

Μετά από αρκετές δεκαετίες γεννήθηκαν κύκνοι στη λίμνη της Αγιάς στα Χανιά

33303220_901517743366135_4638460264730066944_n

Γεννητούρια είχαμε φέτος στη λίμνη της Αγιάς στα Χανιά, μετά από αρκετές δεκαετίες.


Τέσσερα κυκνάκια νεοσσοί είδαν το πρώτο φως της ημέρας στις όχθες της εκ των οποίων, όπως μας ενημέρωσε ο ιδιοκτήτης του καφέ Ένασμα, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, έχουν επιζήσει τα τρία.

Ο ίδιος δεν έκρυψε τη χαρά του για το γεγονός της γέννησης των μικρών κύκνων καθώς τελευταία φορά που θυμάται κάτι αντίστοιχο ήταν τη δεκαετία του 80. Τότε δυστυχώς κάποιος ασυνείδητος είχε σκοτώσει κύκνους που υπήρχαν στη λίμνη κι έκτοτε η περιοχή σταμάτησε να γίνεται φωλιά τους.

Όπως του είχαν πει άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο ζωής αυτών των όμορφων πουλιών, όταν οι κύκνοι διαισθανθούν πως ένας τόπος είναι αφιλόξενος δεν φωλιάζουν σ’ αυτόν και δεν γεννούν τα αυγά τους εκεί.

Φέτος όμως, κι αφού έκτοτε πέρασαν αρκετές δεκαετίες, με έκπληξη και περισσή χαρά αντίκρισε τα 4 μικρά κυκνάκια με τους γονείς τους να βολτάρουν στη λίμνη, την οποία προφανώς πλέον θεωρούν ασφαλές τόπο για την αναπαραγωγή τους.

Για την ιστορία ν’ αναφέρουμε πως η Λίμνη της Αγιάς καλύπτει μια έκταση 450 στρεμμάτων και είναι  προστατευόμενη περιοχή.  Σύμφωνα με την ιστορική παράδοση, εκεί υπήρχε ένας μικρός βάλτος που μετατράπηκε σε τεχνητή λίμνη από την ΔΕΗ με στόχο να παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια.

33303220_901517743366135_4638460264730066944_n

Η υδρολογική λεκάνη της Αγιάς είναι διαφορετική από αυτή του Κερίτη και περιλαμβάνει τις πλαγιές βόρεια του Βαθύπετρου. Το ρέμα Ξεκωλομένος στα ανατολικά την τροφοδοτεί με νερό, όπως επίσης μερικές υπόγειες πηγές που προέρχονται από τον Κερίτη.

Στην περιφέρεια του υγροτόπου, μεγάλες συστάδες από καλάμια Phragmites australis είναι σημαντικά για τη δομή του οικοσυστήματος της λίμνης. Στο δυτικό μέρος της υπάρχουν δύο μεγάλες συστάδες από ευκαλύπτους Eucalyptus tostrata και τραχεία πεύκη Pinus brutia.

 Η λίμνη φιλοξενεί πολλά είδη πουλιών και φυτών ενώ υποδέχεται και πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Δυστυχώς φέτος, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του e-storieskritis η κατάσταση της δεν είναι καλή.

Η στάθμη του νερού έχει κατέβει επικίνδυνα λόγω της ξηρασίας αλλά και της άντλησης του για τις ανάγκες των γειτονικών καλλιεργειών. Αν και ο χειμώνας που έρχεται αποδειχθεί τόσο άνυδρος όσο ο προηγούμενος τότε θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση όλα τα είδη που ζούν μόνιμα ή περιοδικά στη λίμνη της Αγιάς

(Μέρος των πληροφοριών για τη λίμνη αντλήθηκε από το ecovalue-crete)

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Ο νεαρός της φωτογραφίας είναι γιος πασίγνωστου Έλληνα ηθοποιού! Δεν πάει το μυαλό σας…

Πώς είναι και τι κάνει σήμερα το αγοράκι από την “Έκτη αίσθηση”;


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗstorieskritis
Προηγούμενο άρθροΓάμος βόμβα στην ελληνική σόουμπιζ! Αγαπημένο ζευγάρι όρισε ημερομηνία!
Επόμενο άρθροΤραγική σύμπτωση, η Βασίλισσα πέθανε την ίδια μέρα με τον Βασιλιά