Αρχική ΥΓΕΙΑ Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις σε όλη την χώρα

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις σε όλη την χώρα

giatros-730×330

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, υλοποιεί το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου». Στόχος είναι η πρόληψη του καρκίνου του μαστού καθώς και του τραχήλου της μήτρας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται δωρεάν εξετάσεις Τεστ Παπ και ψηφιακής μαστογραφίας σε δήμους και σε άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις σε όλη την χώρα από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.

Ο πληθυσμιακός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού ξεκίνησε το 1989, με μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος « Η Ευρώπη κατά του καρκίνου». Ταυτόχρονα με τον πληθυσμιακό αυτόν έλεγχο, ξεκίνησε και ο πληθυσμιακός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με εξέταση των γυναικών ηλικίας 25-65.

Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις στους παρακάτω Δήμους

Από τα μέσα Ιουνίου 2018, το πρόγραμμα «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου»  λαμβάνει χώρα στον Δήμο Παλλήνης. Η κινητή μονάδα όπου οι εξετάσεις γίνονται, βρίσκεται στο Αθλητικό Κέντρο «Γρηγόρης Λαμπράκης» στην λεωφόρο Μαραθώνος. Οι ενδιαφερόμενες που θέλουν να προγραμματίσουν το ραντεβού τους καλούν στον Δήμο Παλλήνης, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213.2031627, 213.2031604

Από τα τέλη Ιούνη 2018, στο δήμο Φυλή, όσες ενδιαφέρονται μπορούν να προσέρθουν στην κινητή μονάδα για να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία (όσες είναι άνω των 40 χρονών) καθώς και τεστ ΠΑΠ (άνω των 25 ετών).  Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στην πρότυπη σταθερή μονάδα στην οδό Βαλτετσίου 11 και Ιπποκράτους, στο κέντρο της Αθήνας.

Όσες ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού να καλέσουν εργάσιμες ημέρες και ώρες (09.30-15.00).

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3645627 και 210.3620831-32

Επίσης, ο δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη από τον Σεπτέμβρη 2017 υλοποιεί πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου σε γυναίκες από 25 έως 39 έτη για τεστ ΠΑΠ και σε γυναίκες άνω των 40 για μαστογραφία. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται στην σταθερή μονάδα που βρίσκεται στην οδό Βαλτετσίου 11 και Ιπποκράτους, στο κέντρο της Αθήνας.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3620831-32

Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας δημιουργήθηκε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Όσες γυναίκες επιθυμούν να εξεταστούν ας προσέλθουν στη σταθερή μονάδα που βρίσκεται Βαλτετσίου 11 στην Αθήνα.

Οι δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής

Συνολικά από το 1989 ώς σήμερα,  έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις και επανέλεγχοι (φάσεις πληθυσμιακού ελέγχου) από το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας:

  • Στους Νομούς: Ηλείας (5 φάσεις), Μεσσηνίας (7 φάσεις), Ζακύνθου (3 φάσεις), Λευκάδας, Ευρυτανίας (2 φάσεις), Ροδόπης (2 φάσεις), Μαγνησίας, Πέλλας, Λέσβου, Καρδίτσας (2 φάσεις), Κορίνθου, Λακωνίας (2 φάσεις), Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Τρικάλων (2 φάσεις), Οινούσες, Νάξου, στην επαρχία Ελασσόνας, στα Καλάβρυτα, καθώς και στις επαρχίες ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας της Κύπρου,
  • Στους δήμους του Νομού Αττικής: Κερατέας (3 φάσεις), Περιστερίου, Αχαρνών, Πετρούπολης, Ιλίου (4 φάσεις), Άνω Λιοσίων, Καματερού (2 φάσεις), Ζεφυρίου, Αγίων Αναργύρων, Ηλιούπολης, Γέρακα, Κερατσινίου, Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου (Μπραχάμι), Αιγάλεω, Καισαριανής και Σπάτων
  • Στις εργαζόμενες του υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας και στα μέλη του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας έχει ως στόχο τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου να επαναλαμβάνονται, όπου μπορεί να συμβεί, κάθε δύο χρόνια. Την πλήρη κάλυψη των δαπανών έχει αναλάβει με χορηγία του το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο.

Η πραγματοποίηση των πληθυσμιακών ελέγχων στον Δήμο Μαρκόπουλο

Με πρωτοβουλία του Προέδρου Δημοτικές Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Μαρκόπουλου, Ζωής Γιαννάκη, καθώς και του δημάρχου Μαρκοπούλου, Σωτήρη Μεθενίτη, υλοποιήθηκε τον χειμώνα του 2018 το πρόγραμμα Πληθυσμιακού Ελέγχου «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου».

«Καθώς προχωρούσαμε στην εφαρμογή του προγράμματος, διαπιστώναμε δυστυχώς ότι ακόμα και σήμερα η πλειοψηφία των γυναικών γνώριζε ελάχιστα σχετικά με τους καρκίνους που τις πλήττουν συχνότερα. Υπήρξαν αρκετές γυναίκες στον δήμο μας που δεν είχαν γυναικολογικά εξεταστεί καθόλου για περισσότερα από πέντε χρόνια. Επίσης, τα ραντεβού πολλών γυναικών κλείνονταν με πρωτοβουλία των αντρών τους, γιατί οι ίδιες φοβούνταν, ντρέπονταν ή αγχώνονταν», ανέφερε στο ert.gr η Ζωή  Γιαννάκη.

Μεγάλη η ανταπόκριση των γυναικών που έφτασαν τις 400 στον δήμο Μαρκόπουλο. «Ο δήμος Μαρκόπουλου, με αφίσες, φυλλάδια, δελτία τύπου και επαναλαμβανόμενες αναρτήσεις παντού, προσπάθησε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των γυναικών για τον δωρεάν γυναικολογικό έλεγχο που γινόταν στην πόλη μας. Σε αυτή την κατεύθυνση πολύτιμη στάθηκε και η βοήθεια της Εκκλησίας και των Ενοριών μας με ανακοινώσεις από τους ίδιους τους ιερείς μετά τη Θεία Λειτουργία, που παρότρυναν τις γυναίκες να εξεταστούν», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου.

Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει στη μη πρόληψη, ειδικότερα στις επαρχιακές πόλεις

Δυστυχώς στις επαρχιακές πόλεις η μη πρόληψη είναι πιο έντονη.Σε αυτό παίζει βασικό ρόλο και η οικονομική κρίση.

Στον δήμο Νότιας Κυνουρίας το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2018. Ο έλεγχος συνεχίζεται με μεγάλη ανταπόκριση. Η Ευγενία Αργύρη, υπεύθυνη της εύρυθμης λειτουργίας του προγράμματος στον δήμο Νότιας Κυνουρίας, «η συγκεκριμένη δράση πετυχαίνει όχι μόνο την πολύπλευρη ενημέρωση των γυναικών για τα ιατρικά αυτά θέματα, αλλά κυρίως την πρόσβασή τους στη δωρεάν εξέταση, οπότε οποιοδήποτε οικονομικό θέμα υπάρχει, καταρρίπτεται». Ήδη, στον δήμο Νότιας Κυνουρίας έχουν εξεταστεί περισσότερες από 300 γυναίκες, ηλικίας 25 έως και 70 ετών. «Και συνεχίζουμε, καθώς υπάρχει ακόμα μεγάλο ενδιαφέρον. Η ενημέρωση για το πρόγραμμα έγινε αρχικά από το επίσημο site του Δήμου, καθώς και από άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης, αφισοκολλήσεις σε κεντρικά σημεία της περιοχής μας, αλλά και με συνεχείς ανακοινώσεις από το μεγαφωνικό σύστημα που διαθέτει ο δήμος», υπογραμμίζει η κ. Αργύρη.

Eιδικές, πλήρως εξοπλισμένες αυτοκίνητες μονάδες, καθώς και μικρά λεωφορεία για τη μετακίνηση των γυναικών, για την υλοποίηση των πληθυσμιακών ελέγχων, χρησιμοποιεί το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας.

Αρχικά πρέπει να κλειστεί το ραντεβού. Στη σταθερή μονάδα, όπου γίνεται ο έλεγχος, γίνονται όλες οι απαραίτητες συμπληρωματικές εξετάσεις. Όπως ψηλάφηση, υπερηχοτομογραφία, μεγεθυντική και εντοπιστική μαστογραφία, παρακέντηση, κυτταρολογική εξέταση εκκρίματος θηλής κ.ά. Αυτό γίνεται στις γυναίκες που κρίθηκε ότι πρέπει να περάσουν σε νέο κύκλο ελέγχου. Όλα τα ιατρικά αρχεία, των ιατρικών εξετάσεων του Ελληνικού Ιδρύματος Ογκολογίας, παραμένουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

Το λάθος που κάνεις στη δουλειά και (μάλλον) καταστρέφεις την καριέρα σου!

Πηγή : ipop.gr


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤο λάθος που κάνεις στη δουλειά και (μάλλον) καταστρέφεις την καριέρα σου!
Επόμενο άρθροΒράζει το λάχανο και μετά το τυλίγει με μοσχαρίσιο κιμά. Το τελικό αποτέλεσμα; Θα σας κάνει να γλύφεται τα δάχτυλά σας!