Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Ξέρεις τι πραγματικά κάνει το smartphone σου στο παιδί σου;

Ξέρεις τι πραγματικά κάνει το smartphone σου στο παιδί σου;

κινητο-730×330

Σύμφωνα με νέες έρευνες η χρήση κινητών τηλεφώνων μπροστά στα παιδιά σου, μπορεί να του προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από ό,τι φαντάζεσαι.

Σχεδόν όλοι μας, είτε έχουμε παιδιά είτε δεν έχουμε, συλλογιζόμαστε συχνά για τις επιπτώσεις που έχει η τεχνολογία στα παιδιά.

Και είναι πραγματικότητα είναι πολλά τα αρνητικά που πρέπει να σκεφτείς και να ανησυχήσεις.  Πριν όμως κοιτάξουμε τα αρνητικά που έχει η χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά, ας δούμε καλύτερα τι προβλήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας εμείς οι ίδιοι με την χρήση των smartphones. Αναρωτήσου.. ξέρεις πραγματικά κάνει το smartphone στο παιδί σου;

Μπορεί, όμως, ο τρόπος που χρησιμοποιούμε την τεχνολογία να έχει σοβαρές επιπτώσεις στα παιδιά μας;

Αυτή η ερώτηση πήρε μια πρωταρχική θέση στην ζωή ενός γονέα, πριν από περίπου 10 χρόνια, όπου τα smartphones μπήκαν στην ζωή μας. Με τα smartphones , είναι πλέον εύκολο να έχεις πρόσβασει στην ψηφιακή τεχνολογία σε κάθε αλληλεπίδραση, σε κάθε κατάσταση, και αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και όταν είσαι εν κινήσει.

Διαισθητικά, γνωρίζουμε ότι όταν χρησιμοποιούμε τα smartphones για κάποιο χρόνο, απομονωνόμαστε από τα παιδιά μας, την οικογένειά μας και γενικά από όλον τον κόσμο που βρίσκεται γύρω σου. Έχουμε βρει έναν τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιούμε το κινητό, έστω και για μια στιγμή.

Αλλά είναι τόσο κακό αυτό; Σίγουρα, δεν μπορούμε να δώσουμε προσοχή στα παιδιά μας 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, ούτε πρέπει. Ίσως υπάρχουν κάποια οφέλη όσον αφορά τον τομέα της ανεξαρτησίας. Αλλά  μένουμε με αυτό το αίσθημα και ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλά αρνητικά.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα με επικεφαλή τη Δρ. Sarah Myruski, η ερευνητική του ομάδα προχώρησε ένα βήμα πέρα από τη διαίσθηση και μελέτησε πώς η χρηση smartphone από τους γονείς, μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα παιδιά στο κοινωνικό-συναισθηματικό επίπεδο.

Οι γονείς κλίθηκαν στην αρχή να αλληλεπιδρούν με το μωρό τους ή με το μικρό τους παιδί, αλλά στη συνέχεια, για ένα λεπτό, θα πρέπει να κρατούν το σώμα τους και το πρόσωπό τους τελείως απαθή.  Όταν ο γονέας παύει να ανταποκρίνεται, στα παιδιά προκαλείται σύγχυση και δυσαρεστημένο. Έπειτα, προσπαθούν έντονα να τραβήξουν και πάλι την προσοχή του γονέα τους, και όταν αυτό αποτυγχάνει, τα παιδιά αρχίζουν και νιώθουν αναστάτωση, απογοήτευση και άγχος. Μετά το τέλος του λεπτού, υπάρχει μια περίοδος ανάκαμψης στην οποία ο γονέας αρχίζει και πάλι να ανταποκρίνεται. Τα περισσότερα παιδιά, νιώθοντας ανακούφιση, συνέχισαν να κάνουν αυτό που έκαναν και άρχισαν να αλληλεπιδρούν πάλι χαρούμενα και ελεύθερα.

Τα παιδιά πληγώνονται συναισθηματικά όταν δεν τους δείχνεις ενδιαφέρον

Με αυτή την πρακτική, η οποία ονομάζεται Still Face, αποδεικνύει ότι  τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα συναισθήματα και τις ενέργειες των γονιών τους. Τόσο ο γονέας, όσο και το παιδί συνεργάζονται με φυσικό τρόπο για να ταιριάζουν μεταξύ τους  και να συντονίζονται. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας συζήτησης, μιας έκφρασης, χειρονομίας και της εμφάνισης. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις είναι συνήθως θετικές και αμοιβαία ανταμείβονται. Το Still Face, είναι μια διακοπή αυτού του συντονισμού, χρησιμοποιείται για να καταλαβαίνουμε καλύτερα κάποια πράγματα. Τι μπορεί να συμβαίνει όταν οι γονείς αποχωρούν μακριά από τα παιδιά τους και σταματούν να ανταποκρίνονται σε μακροπρόθεσμη βάση; Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε κατάθλιψη.

Αν μπούμε στην διαδικασία να καταλάβουμε το Still Face, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε το τι συμβαίνει όταν ένας γονέας χρησιμοποιεί smartphone. Όταν, λοιπόν, οι γονείς χρησιμοποιούν συσκευές μπροστά στα παιδιά τους, για μια χρονική περίοδο δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Οι ψυχολόγοι δημιούργησαν το Still Face with Device. Το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το Still Face, απλά οι γονείς για ένα λεπτό θα πρέπει να απαντούν σε μερικές ερωτήσεις που έρχονται στις συσκευές τους.

Το Still Face with Device λειτούργησε για την ψυχολογία του παιδιού με το Still Face;

Ανακαλύφθηκε ότι γίνεται. Σε σύγκριση, όταν οι γονείς χρησιμοποιούν συσκευές,τα παιδιά έδειξαν να νιώθουν αυξημένη δυσφορία , χαμηλότερη θετική ενέργεια και χαμηλότερη διάθεση για να παίξουν. Κατά την περίοδο της ανάρρωσης, δηλαδή όταν οι γονείς εγκατέλειψαν τις συσκευές, τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμα. Οι γονείς που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν συχνά συσκευές σε καθημερινή βάση μαζί με τα παιδιά τους αποκαλύφθηκε ότι επηρεάζουν πολύ τα παιδιά τους. Τα παιδιά έδειξαν ότι είχαν λιγότερη συναισθηματική ανάκαμψη . Δεν ένιωθαν θετικά συναισθήματα και δεν έβρισκαν ενδιαφέρον στο να παίξουν.

Η διαίσθησή μας είναι σωστή. Τα smartphones διαταράσσουν την σχέση μας με τα παιδιά σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Καταστέλλουν την ικανότητά μας να εναρμονίζουμε ο ένας τον άλλον και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.

Αλλά πρέπει να μάθουμε πολλά, πάρα πολλά πράγματα ακόμα. Ποιος είναι ο σωστότερος τρόπος να χρησιμοποιούμε τις συσκευές; Πώς μπορούμε να επιδιορθώσουμε τις σχέσεις μας με τα παιδιά; Πώς μπορούν να διδάξουμε τα παιδιά μας να κάνουν τις σωστές επιλογές  σε θέματα τεχνολογίας;

Και μην ξεχνάτε να κάνετε like στη σελίδα μας στο facebook  να μαθαίνετε όλα τα νέα και ακολουθείστε μας στο instagram 

Διαβάστε ακόμα:

1 χρόνος χωρίς την Ζωή Λάσκαρη: Δεύτερη Ζωή δεν έχει!

Την αληθινή ιστορία της ΚΑΝΤΩ ΤΖΑΒΕΛΛΑ μεταφέρει στο σανίδι ο Μενέλαος Τζαβέλλας

Πηγή : noupou.gr


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ μεγάλη επιστροφή της Δούκισσας Νομικού! Η επόμενη κίνηση της…
Επόμενο άρθροΣυσκευή μπορεί να εντοπίσει ένα παιδί που πνίγεται σε πισίνα