Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Τέχνη, μια λέξη με πολλές εκφάνσεις. Ποια είναι όμως, η πραγματική της...

Τέχνη, μια λέξη με πολλές εκφάνσεις. Ποια είναι όμως, η πραγματική της σημασία, βάσει ετυμολογίας;

diarydiscovery
Diary of Discoveries, 10/8/13, 10:26 AM, 8C, 11020x13923 (979+209), 150%, Custom, 1/30 s, R36.9, G30.3, B49.5

 

Η πρώτη μου λέξη δεν θα μπορούσε να είναι καμία άλλη πέραν της λέξεως… Τέχνη. Χρησιμοποιώντας την για να δηλώσουμε ένα ευρύ φάσμα όλων αυτών των εκφάνσεων, στις οποίες βρίσκει καταφύγιο η αδήριτη επιθυμία του ανθρώπου για δημιουργία, η λέξη τέχνη συναντάται συχνά στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Κατά πόσο όμως, γνωρίζουμε τη σημασία της;

Προσεγγίζοντας τη λέξη ετυμολογικώς, οδηγούμαστε στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα, η λέξη τέχνη ετυμολογείται από το αρχαίο ρήμα τίκτω που σημαίνει γεννώ, φέρνω στον κόσμο. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν επίσης, οι λέξεις τέκνο, τοκετός, τόκος, τοκίζω. Η φιλοσοφία της γλώσσας μας, μας δίνει γι’ακόμη μια φορά ένα απτό παράδειγμα, τεκμηριώνοντας την διόλου τυχαία σύζευξη μορφής και περιεχομένου. Βάσει της ετυμολογίας λοιπόν, η τέχνη στην ουσία της, δηλώνει αυτό που ‘’γεννιέται’’, την απόρροια δηλαδή της επιρροής που ασκεί το ερέθισμα (οπτικό-ακουστικό, εξωτερικό-εσωτερικό), ως γονιμοποιός δύναμη, στον άνθρωπο!

Το πρώτο κυνήγι του θησαυρού των λέξεων τελειώνει κάπου εδώ! Μέχρι το επόμενο, να θυμάστε αυτό που είπε ο André Breton: «Mια λέξη κι όλα σώζονται. Μια λέξη κι όλα χάνονται.»

 

Featured image: The painting of Vladimir Kush, ”Diary of Discoveries”.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑλέξανδρος Μπουρδούμης: «Το θέατρο είναι ένα μεγάλο σχολείο και χαίρομαι που ασχολούμαι μ’αυτό»
Επόμενο άρθροΟι 9 τροφές που κάνουν καλό στην υγεία και στην…τσέπη μας!!!