Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΘΡΑ Νάντια Κομανέτσι, το «τέλειο 10αρι» της ενόργανης γυμναστικής που είδε τον πίνακα...

Νάντια Κομανέτσι, το «τέλειο 10αρι» της ενόργανης γυμναστικής που είδε τον πίνακα να γράφει 1 επειδή δεν υπήρχε 10!

Στις 18 Ιουλίου του 1976 η Ρουμάνα αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής, έγραψε ιστορία στον αθλητισμό, κατακτώντας άριστη βαθμολογία στο πρόγραμμά της στους ασύμμετρους ζυγούς, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Το απόλυτο 10!

Η ίδια γνώριζε ότι ήταν το φαβορί για τη νίκη, αλλά δεν περίμενε ότι θα βαθμολογούνταν ως τέλεια.

«Ήμουν πολύ ικανοποιημένη, πίστευα ότι θα έπαιρνα βαθμολογία 9,9. Τότε άκουσα το κοινό να φωνάζει δυνατά και όταν γύρισα είδα τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 1.00. Δεν μπορούσε να γράψει 10 γιατί η κατασκευάστρια Omega δεν πίστευε ότι αυτό ήταν δυνατό! Ήξερα ότι το δέκα είναι η υψηλότερη βαθμολογία, αλλά δεν κατάλαβα ότι είχα γράψει ιστορία…Θα το σκεφτώ αργότερα, είπα από μέσα μου. Έπρεπε μετά να αγωνιστώ στη δοκό και είχα συγκεντρωθεί σε αυτό.»

Ήταν η αρχή μιας σειράς αθλητικών επιτυχιών για την 14χρονη Ρουμάνα, που συνολικά απέσπασε εφτά 10αρια και έφυγε από τους αγώνες με 3 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Η Νάντια Κομανέτσι ήταν η νεαρότερη (μέχρι τότε) Ολυμπιονίκης….

Το ξεκίνημα της Κομανέτσι

Η Νάντια Κομανέτσι γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961 στο Ονέστι της Ρουμανίας και ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας. Ο πατέρας της ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και η μητέρα της νοικοκυρά. Όταν ήταν έγκυος κάποια στιγμή παρακολούθησε μια ταινία, όπου η πρωταγωνίστρια λεγόταν Νάντια, η οποία τη συγκίνησε πολύ και έτσι αποφάσισε να δώσει αυτό το όνομα στην κόρη της.

Η μικρή έδειξε από μικρή το ταλέντο της στον αθλητισμό. Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 6 ετών και ένα χρόνο αργότερα γράφτηκε στη σχολή του Μπέλα Κάρολι, ο οποίος αργότερα έγινε προπονητής της.

Αρχικά, οι επιδόσεις της Κομανέτσι δεν ήταν και οι καλύτερες, αλλά αυτό πείσμωνε τόσο την ίδια όσο και τον προπονητή της, που πίστευε πολύ στο ταλέντο της. Το 1969 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση και κατέκτησε την 13η θέση, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά βγήκε πρώτη στον ίδιο θεσμό, γεγονός που έδειξε την πρόοδό της. Το όνομα της είχε γίνει γνωστό στη Ρουμανία και όλοι περίμεναν η Κομανέτσι να κάνει το θαύμα. Και το έκανε….

Οι δυσκολίες μετά τον θρίαμβο και η απόπειρα αυτοκτονίας με χλωρίνη

Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ άρχισαν οι δυσκολίες στη ζωή της Κομανέτσι. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο, γεγονός που κλόνισε την ψυχολογία της και επηρέασε ακόμα και τις προπονήσεις της.

Το τελειωτικό χτύπημα για την αθλήτρια ήρθε όταν το αυταρχικό καθεστώς Τσαουσέσκου τη χώρισε από τον προπονητή, δάσκαλο και στήριγμά της. Η Νάντια δεν άντεξε και για να πιέσει τους αρμόδιους να αλλάξουν την απόφασή τους, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας χλωρίνη. Αμέσως μετά τους αγώνες οι γονείς της πήραν διαζύγιο Ευτυχώς η πράξη της δεν της στοίχισε τη ζωή, αλλά πέτυχε ακριβώς αυτό που ήθελε. Μετά από αυτό, της επιτράπηκε να συνεχίσει να προπονείται με τον Καρόλι.

Ο γιος του δικτάτορα

Τρία χρόνια αργότερα, το 1979 η Νάντια Κομανέτσι απασχόλησε τον κόσμο με την προσωπική και το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της, όταν έγινε γνωστό ότι δημιούργησε ερωτική σχέση με τον γιο του δικτάτορα Τσαουσέσκου.

Αργότερα αποκάλυψε ότι την κακοποιούσε συστηματικά και η ζωή της ήταν ένας εφιάλτης. Όσο διάσημη και αν ήταν, τι μπορούσε να κάνει απέναντι στον πανίσχυρο γιο του Τσαουσέσκου; Η αθλήτρια συνέχισε την καριέρα της μέχρι το 1980, οπότε συμμετείχε για τελευταία φορά σε αγώνες.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όλα έδειχναν ότι η Κομανέτσι έπρεπε να φύγει από τη χώρα για να μπορέσει να συνεχίσει τη ζωή και την καριέρα της. Η Κομανέτσι εγκατέλειψε τη χώρα της το 1989 Την αρχή έκανε ο προπονητής της Καρόλι, ο οποίος έφυγε από τη Ρουμανία το 1981 προτείνοντας και στην ίδια να τον ακολουθήσει. Η Νάντια δεν ήθελε να αποχωριστεί την οικογένειά της και αρνήθηκε.

Τα πράγματα όμως χειροτέρευαν συνεχώς. Το αυστηρό καθεστώς φοβούμενο τη φυγή της «χρυσής» αθλήτριας, προχώρησε σε μια σειρά απαγορεύσεων που έκαναν την Κομανέτσι να πάρει τελικά τη μεγάλη απόφαση. Στα τέλη του 1989 σε ηλικία 27 ετών, εγκατέλειψε τη χώρα της μαζί με άλλους 6 Ρουμάνους. Για να μπορέσει να περάσει τα σύνορα και φτάσει στην Αμερική, την είχε βοηθήσει ένας Ρουμάνος που ζούσε στην Αμερική, ο Κονσταντίν Πανάιτ.

Η Κομανέτσι πέρασε μια δύσκολη νύχτα για την οποία μίλησε δημόσια πρόσφατα.

«Τότε, το να φύγεις σήμαινε ότι χανόσουν. Δεν μπορούσες να επιστρέψεις. Δεν το είπα στη μητέρα μου, πίστευα ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή. Το είπα μόνο στον αδερφό μου τον Αντριαν, που ήταν και παραμένει ο καλύτερος φίλος μου και με τη γυναίκα του με πήγαν μέχρι να σύνορα με την Ουγγαρία. Με τις υπόλοιπες, μπήκαμε περπατώντας στην Ουγγαρία και από εκεί πήγαμε στην Αυστρία. Φτάσαμε στην αμερικανική πρεσβεία και με έβαλαν σε μία πτήση για τη Νέα Υόρκη. Δεν έχω ξαναμιλήσει για αυτό. Ήταν μία σκληρή νύχτα»

ανέφερε….

Η ζωή στην Αμερική

Φτάνοντας στην Αμερική, η Κομανέτσι ήταν ταλαιπωρημένη, εξαντλημένη και με παραπανίσια κιλά, γεγονός που σχολιάστηκε από τον Τύπο της εποχής. Τα ρεπορτάζ την ήθελαν ζευγάρι με τον άνθρωπο που την είχε φυγαδεύσει, γεγονός που η ίδια αρνιόταν πεισματικά.

Ωστόσο, ο Ρουμάνος έκανε κουμάντο στη ζωή και την καριέρα της αθλήτριας μέχρι που γνώρισε τον επίσης Ρουμάνο πρώην προπονητή Αλεξάντρο Στέφου. Τον ακολούθησε στο Μόντρεαλ, όπου ξεκίνησε ελεύθερη πια, τη νέα της ζωή. Δεν επέστρεψε στο ταπί, αλλά ασχολήθηκε με την προώθηση αθλητικού εξοπλισμού.

Ο Στέφου σκοτώθηκε σε δυστύχημα και η Κομανέτσι έμεινε πάλι μόνη μέχρι που συνάντησε τον αθλητή Μπαρτ Κόνερ, τον οποίο γνώριζε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1996 παντρεύτηκαν στο Βουκουρέστι τραβώντας τα βλέμματα των δημοσιογράφων, που χαρακτήρισαν τον γάμο τους «την εκδοχή του βασιλικού γάμου στον κόσμο των σπορ».

Με τον Κόνερ απέκτησε ένα γιο, τον Ντίλαν. Σήμερα μαζί με τον σύζυγό της πραγματοποιεί ταξίδια ανά τον κόσμο μεταφέροντας το αθλητικό ιδεώδες….

πηγή


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ πανέμορφη Αλίκη Βουγιουκλάκη μέσα από σπάνιες φωτογραφίες
Επόμενο άρθροΚαίτη Γαρμπή: Η εντυπωσιακή τούρτα για τα 18α γενέθλια του γιου της! [pic]