Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Έρρικα Πατρικίου: «Η μουσική για μένα είναι η ίδια η ζωή»

Έρρικα Πατρικίου: «Η μουσική για μένα είναι η ίδια η ζωή»

Η σπουδαία ερμηνεύτρια Έρρικα Πατρικίου σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Koitamagazine!

Την ξέρω ελάχιστα από κοντά, αλλά τη γνωρίζω καθημερινά πολύ περισσότερο μέσα από τις μουσικές και τα τραγούδια της.

Η Έρρικα Πατρικίου είναι μία δυναμική και αεικίνητη ερμηνεύτρια με ήθος, εξαίσιες σπουδές κι αστείρευτη αγάπη για τη μουσική και τη ζωή.

Άνθρωπος χαμογελαστός, ευδιάθετος, σίγουρη για τις επιλογές της και πάνω απ’όλα μ’ένα πηγαίο ταλέντο. Θα έλεγε κανείς, πως ζει για να τραγουδά. Διαβάστε τη συνέντευξη παρακάτω και θα καταλάβετε τι εννοώ!

Πες μου λίγα λόγια για τις  επικείμενες μουσικές παραστάσεις που θα παρουσιάσεις στο μαγαζί ΙΧΝΟΣ στον Πειραιά στις 16  και 30 Νοεμβρίου. Τι θα δει το κοινό τις βραδιές εκείνες;

Έχω ετοιμάσει ένα πρόγραμμα αρκετά ανατρεπτικό και ιδιαίτερο που βασίζεται πάνω απ’ όλα σε τραγούδια που αγαπώ. Το πρόγραμμά μου δεν περιορίζεται χρονικά γιατί όταν έκανα την επιλογή έγραψα σε ένα χαρτί τραγούδια που δίνουν τροφή στη δική μου ψυχή και όπως αποδείχτηκε από τις 3  παραστάσεις που έχουν ήδη γίνει, αυτό που αγαπάς ,το υποστηρίζεις τόσο καλά που ο κόσμος δεν έχει παρά μόνο μια επιλογή, να το υποστηρίξει και να το αγαπήσει όσο εσύ! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια  μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Επίσης περιλαμβάνει τραγούδια του Μπρέγκοβιτς, τραγούδια  της Κάτω Ιταλίας αλλά  και Ισπανόφωνα και Πορτογαλικά.

Ποια είναι η Έρρικα Πατρικίου και τι θα πρέπει να μάθει ο κόσμος που δεν      γνωρίζει για εσένα και τη δουλειά σου;

Νομίζω πως αρκεί να παρακολουθήσει κανείς μία παράσταση μου και θα τα μάθει όλα! Είμαι αρκετά εξωστρεφής και έντονος άνθρωπος, είμαι βιβλίο ανοιχτό. Αυτό άλλες φορές μου βγαίνει σε καλό και άλλες σε κακό, έχει να κάνει με τον δέκτη…! Τώρα όσον αφορά τη δουλειά μου, έχω κάνει σπουδές στα Ανώτερα Θεωρητικά, στο πιάνο και τη Μονωδία. Ξεκίνησα ως λυρική τραγουδίστρια, είμαι Δραματική Σοπράνο και οι πρώτες μου συναυλίες ήταν σε αυτό το είδος. Επίσης λατρεύω το Μουσικό Παιδικό Θέατρο και κάθε χρόνο μαζί με αξιόλογους συνεργάτες, παρουσιάζω παραστάσεις για παιδιά. Έχω τη χαρά  να διδάσκω σε ένα Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να διευθύνω τη χορωδία του σχολείου. Κάθε χρόνο μάλιστα μελετούμε με τα παιδιά το έργο ενός μεγάλου Έλληνα συνθέτη. Αποτέλεσμα αυτής της μελέτης είναι η πραγματοποίηση μιας αφιερωματικής συναυλίας με τα παιδιά της χορωδίας, στην οποία συμμετέχουν και οι ίδιοι οι συνθέτες.

Ποιο ήταν το έναυσμα που σε ώθησε να ασχοληθείς με τη μουσική;

Η ίδια η μουσική! Είχα την τύχη να γεννηθώ σε ένα σπίτι που το ραδιόφωνο άνοιγε μαζί με τα παραθυρόφυλλα το πρωί και έκλεινε μόλις μας έπαιρνε ο ύπνος το βράδυ. Είχα επίσης την τύχη να έχω πρότυπο και έμπνευση τον αδελφό του πατέρα μου, τον λατρεμένο μου θείο, ο οποίος ζούσε στην Αθήνα. Ήταν τενόρος, μαθητής του Κίμωνα Τριανταφύλλου αδελφού του Αττίκ. Μας επισκεπτόταν λοιπόν συχνά. Ξέκλεβε χρόνο να έρθει πάντα στις διακοπές δηλαδή κάποιες μέρες τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το καλοκαίρι. Οι μέρες που περνούσα μαζί του ήταν από τις πιο ευτυχισμένες της παιδικής μου ηλικίας. Όλη μέρα ακούγαμε από το πικ  αριστουργήματα  και μετά καθόμουν στο πιάνο τα έπαιζα και τραγουδούσαμε μαζί. Επίσης θυμάμαι κάποιες μαγικές βόλτες που κάναμε  και μαζεύαμε γαζίες. Τραγουδούσαμε τόσο δυνατά το «O SoleMio» και  «τα τελευταία γιασεμιά», που έβγαιναν οι νοικοκυρές στα παράθυρα!

Γεννήθηκες και μεγάλωσες στο Βόλο. Σε μεγάλο βαθμό δραστηριοποιείσαι μουσικά εκεί. Τι σημαίνει για σένα η πόλη σου και τι αυτό που ονειρεύεσαι να κάνεις εκεί στο εγγύς μέλλον;

Εδώ καταρρίπτεται το ρηθέν «ουδείς προφήτης στον τόπο του», διότι η πόλη αυτή με αγαπάει και με στηρίζει πολύ.

Κάθε φορά που παρουσιάζω κάτι, ανοίγει μια μεγάλη, ζεστή αγκαλιά και με κλείνει μέσα! Θα συνεχίσω λοιπόν να ξεκινώ από εδώ και να προσφέρω με σεβασμό και πολλή αγάπη ό, τι μπορώ σε μικρούς και μεγάλους!

Έχεις συνεργαστεί ως σήμερα με σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές. Ποια συνεργασία ξεχωρίζεις λίγο παραπάνω και γιατί;

Μα πως  μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον, όταν όλοι αυτοί οι σπουδαίοι άνθρωποι  με εμπιστεύτηκαν  και με πίστεψαν! Από τον καθένα ξεχωριστά πήρα κάτι, κράτησα όλα τα καλά της συνεργασίας  και ακολούθησα τις πολύτιμες συμβουλές τους. Είμαι ευγνώμων σε όλους!

Πως θα περίγραφες σ’ έναν άνθρωπο που θα σε έβρισκε στο δρόμο, με λίγες λέξεις τη μουσική; Τι σημαίνει για εσένα;

Τι σημαίνει για μένα η μουσική… νομίζω πως είναι μέσα στους λόγους που ξυπνώ χαρούμενη και που μπορώ να αντιμετωπίσω την σκληρή καθημερινότητα. Θα την περιέγραφα με μία λέξη: Ζωή!

Τι συμβουλεύεις τα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την πορεία τους στο χώρο;

Τι εννοείτε δηλαδή ότι εγώ δεν είμαι νέο παιδί; Με σκοτώνετε… χαχα! Αστειεύομαι!Θα τους έδινα μία συμβουλή που δεν έχει να κάνει αμιγώς με το χώρο. Θα τους μιλούσα όπως μιλάω και στο γιο μου. Θα τους έλεγα ότι δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά, αλλά και πνευματική ανησυχία. Όμως πάνω απ’ όλα για να πετύχει κάποιος αυτό που θέλει, πρέπει να έχει  καλό και ευγενικό χαρακτήρα και να κρατηθεί  μακριά από κόλακες!

Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου τραγούδι ‘’Κατάσαρκα’’ σε μουσική Αντώνη Μιτζέλου και στίχους Μαρίας Παπαδάκη που ήδη κυκλοφορεί. Τι νέο ετοιμάζεις;

Είναι ένα σύγχρονο τραγούδι, με σφραγίδα το χαρακτηριστικό μουσικό ύφος του Αντώνη Μιτζέλου. Ξέρετε με χαροποιεί το γεγονός ότι στις παραστάσεις μου, ζητάει ο κόσμος να το πω και δεύτερη φορά! Σε λίγες μέρες δηλαδή μέσα στο Νοέμβρη, θα κυκλοφορήσει το δεύτερο τραγούδι μου που είναι πάλι σε στίχους της Μαρίας Παπαδάκη και σε μουσική της Αρετής Κοκκίνου. Η ενορχήστρωση είναι και πάλι του Αντώνη Μιτζέλου και διαφέρει αρκετά από το πρώτο μου τραγούδι. Το τρίτο single θα κυκλοφορήσει μετά το νέο έτος και είναι ένα ανατρεπτικό ζεϊμπέκικο του τραγουδοποιού Νίκου Μεργιαλή σε στίχους της Μαρίας Παναγιωτίδου, με την επιμέλεια και πάλι του Αντώνη Μιτζέλου. Ευελπιστώ μέσα στο 2018 να ολοκληρώσω μία σπουδαία δουλειά που έχω ήδη ξεκινήσει με τον συνεργάτη μου Ηλία Χατζόγλου, ο οποίος έχει γράψει ήδη 7 τραγούδια, κάποια πάνω σε στίχους και κάποια πάνω σε ποίηση, και να κυκλοφορήσει ένας ολοκληρωμένος δίσκος.

Ποια η δική σου γνώμη για τα μουσικά talentshows που αυξάνονται και πληθύνονται στη χώρα μας; Υπάρχει μέλλον;

Ακούστε, εμένα μου δημιουργούν λύπη. Το ίδιο ακριβώς συναίσθημα που μου δημιουργεί η τηλεόραση γενικά! Αυτό όμως είναι κάτι προσωπικό. Δεν μπορώ να κρίνω κανέναν.  Η ερώτηση που μου κάνατε αν υπάρχει μέλλον, έχει ήδη απαντηθεί αφού αυτού του τύπου τα  talentshows έχουν εμφανιστεί στη ζωή μας  εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Ποια τα μουσικά σου ερεθίσματα και τι σε δίδαξαν στη ζωή σου; Επίσης, για ποιο λόγο ξεχωρίζεις  τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, Σταμάτη Κραουνάκη;

Είχα πάντα μια ιδιαίτερη αγάπη στους προκλασικούς συνθέτες. Όσο για τα δικά μας δεν ξέρω τι να πρωτογράψω. Είναι τέτοιος ο πλούτος της ελληνικής μουσικής! Απ’τα βυζαντινά στα δημοτικά και από κει στην Επτανησιακή σχολή και στα περιθωριακά ρεμπέτικα. Πολλά τα ερεθίσματα! ΟΑττίκ, ο Χατζιδάκις που επέβαλε τον ονειρεμένο Τσιτσάνη σε ένα αστικό κοινό ο Ξαρχάκος τι μέγεθος! Ο Νότης Μαυρουδής, ο Μούτσης και φυσικά η μεγάλη μου αγάπη ο Κραουνάκης που υφαίνει αξιοθαύμαστα το δικό του ιστό στη σκιά των μεγάλων γιγάντων που αναφέραμε, απ’ το 80 και μετά, έτσι  που σήμερα  να είναι πια,  ανεξάντλητη πηγή  έμπνευσης ! Πιστεύω  πως δίχως τον Σταμάτη Κραουνάκη  η μουσική μας θα είχε πέσει  σε τέλμα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί στο 80  επιβάλλει στη μουσική σκηνή  μια καλτ ερμηνεύτρια προηγούμενων γενεών.Τη Θεότητα Βίκυ Μοσχολιού.

Με ρωτάτε γιατί τον ξεχωρίζω,γιατί τον αγαπώ τόσο. Για όλα αυτά που σας είπα αλλά και για την έλλειψη σοβαροφάνειας που έχει.Για την αγάπη του προς το ΛΟΓΟ τι να πρωτοπεί κανείς για το ότι δεν διαχωρίζει λαϊκό από έντεχνο και οτιδήποτε γενικότερα δρα ανασταλτικά για την έμπνευση. Ο Σταμάτης Κραουνάκης είναι ΡΟΚ με την κανονική έννοια!

Κλείνοντας και αφού σ’ ευχαριστήσω θερμά, θα ήθελα να μου πεις τι περιμένουμε από εσένα στα επαγγελματικά σου;

Καταρχάς σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά! Σίγουρα έχετε να περιμένετε πολλά γιατί είμαι πολύ ανήσυχος άνθρωπος και δεν κάθομαι στα αυγά μου που λέει και ο λαός! Εκτός από τις δικές μου εμφανίσεις που θα είναι πολλές και σε όμορφους χώρους στην Αθήνα και στο Βόλο, είμαι καλεσμένη ενός αξιόλογου καλλιτέχνη του Θεολόγου Κάππου στις 12 Δεκεμβρίου στο Σταυρό του Νότου. Επίσης ανεβάζω μια παράσταση με στοιχεία μουσικού θεάτρου στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής στο Βόλο στις 18 Δεκεμβρίου και έχω και 2 εμφανίσεις μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου μέσα στη περίοδο των Χριστουγέννων. Συγχρόνως ετοιμάζω με τον Ηλία Χατζόγλου τα τραγούδια που σας προανέφερα καθώς και μια τρυφερή δουλειά με παιδικά τραγούδια σε στίχους δικούς μου και μουσική του Ηλία Χατζόγλου εμπνευσμένη από τα τρία παραμύθια της αγαπημένης μου φίλης Ουρανίας Καλαμποκά που κυκλοφορούν σε όλη την Ευρώπη μεταφρασμένα στα Αγγλικά και πρόκειται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα σύντομα.

 

Ευχαριστώ θερμά την αγαπητή και αεικίνητη Έρρικα για την εποικοδομητική μας συζήτηση. Της εύχομαι από καρδιάς τα καλύτερα, γιατί τα αξίζει! 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΑθήνα 1971 – Γιατί αυτός ο άνδρας είναι κρεμασμένος από το τρόλεϊ;
Επόμενο άρθροΘοδωρής Αθερίδης: Βραδινή έξοδος με την κόρη του! [pics]