Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Συνεντεύξεις Γιώτα Χουλιάρα:« Όταν γράφεις ένα βιβλίο, δεν γίνεσαι αυτόματα συγγραφέας»

Γιώτα Χουλιάρα:« Όταν γράφεις ένα βιβλίο, δεν γίνεσαι αυτόματα συγγραφέας»

100_1454

Η Γιώτα Χουλιάρα μιλάει στο  KoitaMagazine  για την συγγραφή του πρώτου της βιβλίου.

Συγκαταλέγεται στις καλύτερες πένες, εδώ και χρόνια, με πλούσιο βιογραφικό και πολλά ”χιλιόμετρα”στην δημοσιογραφία.

Λίγο μετά την παρουσίαση της, την συνάντησα και μου παραχώρησε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την συγγραφή του πρώτου της βιβλίου με τίτλο ”Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας” ένας τίτλος που σε ιντριγκάρει και θέλεις σίγουρα να το προμηθευτείς και να το διαβάσεις. Έτσι λοιπόν θέλησα να την ”ανακρίνω”και να μάθω περισσότερα.

  • Θα ήθελα να ξεκινήσουμε την συνέντευξη μας λέγοντας μου δύο λόγια για το βιβλίο σου.

Το βιβλίο είναι μια ιστορική έρευνα που αναζητά τα αόρατα νήματα τα οποία συνδέουν τα παραμύθια με τις πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων. Είναι μια έρευνα που έχει ως σκοπό να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε πόσο τελικά τα παραμύθια έχουν επηρεάσει την κουλτούρα μας. Oι περισσότεροι στις μέρες μας δεν γνωρίζουν ότι οι αδερφοί Γκριμ και ο Σαρλς Περρώ δεν ήταν παραμυθάδες, αλλά συλλέκτες ιστοριών που ήταν ήδη γνωστές.

Ιστορίες που τους διηγήθηκαν άλλοι και αυτοί κατέγραψαν, αλλοιώνοντας στοιχεία που πιθανόν να έμοιαζαν σκληρά. Τα αποκαλούμενα σήμερα ως παιδικά ή, σύμφωνα με άλλους, κλασσικά παραμύθια δεν είναι τίποτε άλλο από το ζωντανό κομμάτι της ανθρώπινης Ιστορίας που με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, λαμβάνοντας κάθε φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε περιόδου και φυλής.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι αρχικά τα παραμύθια προοριζόταν για μεγάλους και όχι για παιδιά. Οι πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων χρησιμοποίησαν τα παραμύθια, διαδίδοντάς τα προφορικά, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν απλό και κατανοητό απ΄ όλους κώδικα συμπεριφοράς.

Με το πέρασμα του χρόνου όμως οι ιστορίες των παραμυθιών συγκέντρωσαν τέτοια ροή μηνυμάτων που ήταν σχεδόν αδύνατον να μεταφερθούν αν δεν μετατρέπονταν σε αλληγορίες. Γι΄ αυτό και τα βασικά μοτίβα των παραμυθιών ανεξάρτητα από χώρα, φυλή ή λαό είναι ίδια. Ακριβώς, επειδή αποτελούν ουσιαστικά την πύλη για την κατανόηση της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μέσα από τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου προσπάθησα να ακολουθήσω τα ιστορικά γεγονότα της προχριστιανικής Ευρώπης,  περνώντας στη συνέχεια στην εποχή του πρώιμου Μεσαίωνα, στην εξάπλωση του χριστιανισμού, τους θρησκευτικούς πολέμους, τις Σταυροφορίες, το κυνήγι των μαγισσών και την Ιερά Εξέταση ώστε να αποκωδικοποιήσω την σκληρή και βίαιη πραγματικότητα πίσω από ιστορίες που στις μέρες μας γνωρίζουμε ως παραμύθια. Ιστορίες χωρίς ευτυχισμένο τέλος σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, καθώς το happy end προστέθηκε από την Βιομηχανική Επανάσταση και έπειτα.

  • Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σου;

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται το γνωστό και χιλιοειπωμένο τέλος «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».  Ως παιδί μου δημιουργούσε πολλές απορίες. Αργότερα, μεγαλώνοντας, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα με τις ερμηνείες των παραμυθιών αλλά το ερέθισμα ήρθε το χειμώνα του 2014 όταν ο Παύλος Βουδούρης, εκδότης των περιοδικών Hellenic Nexus και Τρίτο Μάτι που ανέθεσε ένα σχετικό άρθρο.

Το 2015 με τη Μαρία Λυσάνδρου, αρχισυντάκτρια των συγκεκριμένων περιοδικών,  οργανώσαμε στο βιβλιοπωλείο Έσοπτρον μια ημερίδα για τις «Αλληγορίες και τα κρυμμένα μηνύματα στα παραμύθια», η οποία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Τότε, ο Παύλος Βουδούρης μου πρότεινε να προχωρήσω στη συγγραφή ενός σχετικού βιβλίου. Ξεκίνησα την έρευνα, η οποία στιγματίστηκε από τον αιφνίδιο θάνατο του. Έκτοτε το θεώρησα ως υποχρέωση στη μνήμη του να κάνω αυτό το βιβλίο πραγματικότητα.

  • Σε ποιες ηλικίες και ανθρώπους απευθύνεται;           

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται το γνωστό και χιλιοειπωμένο τέλος «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα».  Ως παιδί μου δημιουργούσε πολλές απορίες. Αργότερα, μεγαλώνοντας, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου ασχολήθηκα με τις ερμηνείες των παραμυθιών αλλά το ερέθισμα ήρθε το χειμώνα του 2014 όταν ο Παύλος Βουδούρης, εκδότης των περιοδικών Hellenic Nexus και Τρίτο Μάτι που ανέθεσε ένα σχετικό άρθρο.

 

  • Σε «φόβισε» καθόλου η κοινωνική κατακραυγή;

Προφανώς αναφέρεσαι στον ιδιαίτερα προκλητικό τίτλο του βιβλίου «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας». Προσωπικά θα τον χαρακτήριζα προβοκατόρικο τίτλο. Όχι, δεν με φόβισε. Γενικά δεν φοβάμαι εύκολα, αλλά και όταν φοβάμαι, ο φόβος με ιντριγκάρει.

Εδώ να αποκαλύψω ότι ο τίτλος είναι έμπνευση του συγγραφέα και θεολόγου Παναγιώτη Κάρδαρη, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο και μου τον πρότεινε κατά την διάρκεια της συγγραφής του. Όταν, μάλιστα, ολοκλήρωσα τα κεφάλαια και το διάβασε, πρότεινε τον συγκεκριμένο τίτλο με μεγαλύτερη θέρμη καθώς ταιριάζει απόλυτα στην συγκεκριμένη έρευνα που απομυθοποιεί όποια γνώμη έχουμε, μέχρι σήμερα, σχηματίσει για τα παραμύθια.

  • Όπως όλοι γνωρίζουμε είσαι μια καταξιωμένη δημοσιογράφος. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να γίνεις και συγγραφέας;

Όταν γράφεις ένα βιβλίο, δεν γίνεσαι αυτόματα συγγραφέας. Τρέφοντας απεριόριστο σεβασμό προς τους συγγραφείς, δεν τολμώ να δηλώσω ότι είμαι συγγραφέας. Χρειάζεται να διανύσω πολλά χιλιόμετρα ακόμη για να γίνω συγγραφέας και ενδεχομένως να μην το καταφέρω και ποτέ. Στη ζωή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα, ακόμη και για τις αποτυχίες. Ας μη λησμονούμε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία περνάει μέσα από εκατοντάδες, αν θέλεις και χιλιάδες, αποτυχίες. Όμως, για να επανέλθω στο ερώτημά σου να σου αποκαλύψω ότι έγραψα το συγκεκριμένο βιβλίο υπό το πρίσμα του δημοσιογράφου. Όπως θα έκανα έρευνα για ένα άρθρο, έκανα μεγαλύτερη έρευνα για το συγκεκριμένο βιβλίο.

  • Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι-όνειρα σου, για το άμεσο μέλλον;

Αρχικά να αγαπηθεί το βιβλίο μου. Στο μεταξύ, βέβαια, συνεχίζω τον αγώνα μου ως δημοσιογράφος στο διμηνιαίο περιοδικό Κοινωνική Επιθεώρηση (κυκλοφορεί στα περίπτερα), και στο δικό μου γεωπολιτικό χώρο, το Geopolitics & Daily News στο διαδίκτυο.
Δεν το κρύβω ότι έχω ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα δεύτερο βιβλίο. Φυσικά και αυτό θα είναι ιστορικό και ευελπιστώ στο τέλος του 2018 να βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.

  • Τι θα ήθελες να πεις κλείνοντας;

Να μην εγκαταλείπουμε το όνειρα μας, διότι αποτελούν το μοχλό που μας κρατά σε διαρκή εγρήγορση και, φυσικά, να παλεύουμε πάντοτε για την αλήθεια. Όσο σκληρή και αν είναι, μας απελευθερώνει από εμμονές και φοβίες.

Το βιβλίο με τίτλο «Ο βιασμός της Κοκκινοσκουφίτσας» και υπότιτλο «Η σκοτεινή όψη των παραμυθιών» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άλλωστε. Μπορείτε να το παραγγείλετε είτε απευθείας από τις Εκδόσεις Άλλωστε ( Πύρρωνος 9-11, Πλ. Βαρνάβα Αθήνα, 11636Τηλ: +30 (210 ή 699) 75.11.395 ) είτε από το ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ανά πάσα στιγμή, όπως επίσης και από τα Public ή τον βιβλιοπώλη σας.

Το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο της Γιώτας Χουλιάρα


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΦαίη Μαυραγάνη: ”Η φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι ακόμη μία χρονιά μιμητισμού”
Επόμενο άρθροΓιώργος Λιβάνης : ”Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική και να τραγουδάω. Αν δεν το έκανα θα ένιωθα μισός”