Αρχική ΘΕΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Είδαμε: “Essence – Η Ουσία της Ζωής” σε πρώτη Πανελλήνια προβολή

Είδαμε: “Essence – Η Ουσία της Ζωής” σε πρώτη Πανελλήνια προβολή

ΚΑΤΑΚ 9

«Essence», όπως  λέμε ουσία, υπόσταση, αλήθεια. Αυτή που είναι για τον κάθε άνθρωπο μοναδική, όσο μοναδικός είναι και ο καθένας από εμάς, αυτή που δίνει νόημα και σκοπό στην ύπαρξή μας, αυτή που όταν χάνεται «πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα τα αστέρια ψηλά και ύστερα βαθιά μέσα μας» για να την ξαναβρούμε.

Ένα δροσερό απόγευμα της Πέμπτης 20 Σεπτεμβρίου, βρεθήκαμε στην Οικία Κατακουζηνού, το μοναδικό σωζόμενο φιλολογικό σαλόνι στο κέντρο της Αθήνας που μετρά δεκαετίες ολόκληρες φιλόξενων καλλιτεχνικών βραδιών. Εκεί πραγματοποιήθηκε σε πρώτη πανελλήνια προβολή η καινούρια ταινία μικρού μήκους του Ρωμανού Γεροδήμου «Essence – Η Ουσία της Ζωής».

ΚΑΤΑΚ 7

Ο Ρωμανός ζει μόνιμα στο Λονδίνο, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής παγκόσμιας επικαιρότητας και δημοσιογραφίας στο Τμήμα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου του Bournemouth στη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, διδάσκει στην ετήσια Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ για τα ΜΜΕ και την Παγκόσμια Αλλαγή, ενώ μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Κι όμως, γνωρίζοντάς τον για πρώτη φορά από κοντά, προκαλεί έκπληξη το πόσο ευγενέστατος, προσγειωμένος και συνεσταλμένος άνθρωπος είναι.

ΚΑΤΑΚ 3

Η ταινία του βασίστηκε σε δοκίμιο του Αυστριακού πιανίστα και μουσικολόγου Paul Badura-Skoda και δεν υπάρχουν οι κλασσικοί διάλογοι ούτε κάποια συγκεκριμένη πλοκή. Βλέπουμε πέντε γυναίκες που βρίσκονται σε διαφορετικές ηλικίες – άρα και σε διαφορετικές φάσεις προσωπικής αναζήτησης – κι ακούμε την ήρεμη, καθησυχαστική φωνή του αφηγητή Sam Booth: η παιδική ηλικία γεμάτη αθωότητα κι ελπίδα, η πρώτη νεανική με λαχτάρα για εξερεύνηση και γνώση. Στα 30 το βάσανο του φόβου και της ανασφάλειας απαλύνει η συμφιλίωση και η ενσυναίσθηση. Τα 40, πιο κατασταλαγμένα, αντικρίζουν τις προκλήσεις με πίστη και αντοχή. Η τρίτη ηλικία είναι σοφή, ώριμη, με εμπειρίες και αναμνήσεις.

ΚΑΤΑΚ 2

Οι σκέψεις και η γραφή του δημιουργού διαθέτουν πυκνά νοήματα που πρέπει να (ξανα)σκεφτείς αφού τα έχεις ακούσει για να εντοπίσεις εις  βάθος τα μηνύματά τους. Παρά τον διδακτικό τόνο που ίσως θεωρηθεί ότι περιέχουν, λειτουργούν σχεδόν λυτρωτικά για όποιον διακατέχεται από παρόμοιους προβληματισμούς και αποπνέουν μια ακλόνητη αισιοδοξία ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος για να ξεπερνά το εξωτερικό και εσωτερικό του σκοτάδι και να αναδύεται με δύναμη στο φως.

ΚΑΤΑΚ 11

Έκτος από την ταινία «Essence – Η Ουσία της ζωής», προβλήθηκαν αρχικά και οι δύο άλλες μικρού μήκους του ιδίου: Στην Τομή του Χρόνου (At the Edge of the Present) [2015] και Μια Κάποια Ελευθερία (A Certain Type of Freedom) [2015].

Η προβολή θα επαναληφθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στις 20:30. Στα σύντομα ενδιάμεσα διαλείμματα ακολουθεί συνομιλία και σχολιασμός με το κοινό.

* Το «Essence» πήρε ήδη το πρώτο του βραβείο Award of Merit στον διαγωνισμό Best Shorts Competition.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Διάρκεια: 26 λεπτά

Αφήγηση: Sam Booth

Πρωταγωνιστούν: Όλγα Δαμάνη, Μάρα Καίσαρη, Κίμων Μαραγκουδάκης, Victoria Cunto, Ελισάβετ Αναστασάκου, Anahita Guha Choudhury


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΈνα σοκολατένιο σπίτι στο οποίο μπορείτε να μείνετε με 50 ευρώ την βραδιά!
Επόμενο άρθρο4η χρονιά Θεατρικά Εργαστήρια στο ΚΘΒΕ για όλες τις ηλικίες
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικών-Ψυχολογίας) και συνέχισε τις σπουδές της στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών «γλωσσολογία». Συνεργάστηκε με ιστοσελίδες Εναλλακτικής Δράσης και Ψυχολογίας στον τομέα της μετάφρασης και με τις καλλιτεχνικές ιστοσελίδες Mindradio, Culturenow και Fermou-Art στον τομέα κριτικής θεάτρου, κινηματογράφου και βιβλίου. Πλέον αρθρογραφεί στο περιοδικό Koita Magazine.