Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΟΣΜΟΣ Μπίζα: Το όσπριο που αναγεννιέται στο Θραψανό Κρήτης

Μπίζα: Το όσπριο που αναγεννιέται στο Θραψανό Κρήτης

mpiza-to-osprio-pou-anagennietai-sto-thrapsano-kritis

Ονομάζεται «μπίζα», είναι το όσπριο που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το Θραψανό του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και διανύει τα τελευταία χρόνια μια δυναμική πορεία, καθώς από την λήθη του παρελθόντος έχει περάσει πλέον σε φάση δημιουργικής αναγνώρισης, έστω και σε τοπικό επίπεδο.

Η καλλιέργειά του είναι περισσότερο για οικιακή χρήση, ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια γίνεται προσπάθεια το προϊόν να ενισχυθεί, αφού γίνεται ολοένα και πιο γνωστό. Όπως λέει ο Γιώργος Μαυραντωνάκης, καλλιεργητής της περιοχής, «δεν μας είναι γνωστό αν φύεται σε κάποιες άλλες περιοχές της χώρας, ωστόσο τα “μπίζα” για την περιοχή είναι ξεχωριστή καλλιέργεια και ταυτισμένη με τον τόπο μας.

Τουλάχιστον αυτό περιλαμβάνουν οι μαρτυρίες που έχουν αποτυπωθεί από ανθρώπους που έζησαν σε αυτό το σημείο της Κρήτης και καλλιέργησαν τη γη. Τα όσπρια αυτά δεν μοιάζουν με τα υπόλοιπα και, μαζί με τα κουκιά, ήταν για πολλές δεκαετίες στην κορυφή της οσπριακής διατροφικής πυραμίδας για τους ντόπιους. Για κάποια χρόνια, ωστόσο, η συνήθεια περιορίστηκε, αλλά επιχειρώντας κάποιοι να ανακαλύψουν τρόπους να εντάξουν τα «μπίζα» και σε άλλες συνταγές, δημιούργησαν νέες συνθήκες για την καλλιέργεια».

Πρόκειται για μικρό ψυχανθές φυτό, με λογχοειδή φύλλα, που βγάζει λουβιά όπως ο αρακάς και διαθέτει 3-5 καρπούς σε κάθε λουβί. Η καλλιέργειά του, εκτός από το Θραψανό σε επίπεδο Κρήτης εντοπίζεται και στο Οροπέδιο Λασιθίου, που οι κάτοικοι, εκτός από οικιακή χρήση, το διαθέτουν προς πώληση σε σημεία της περιοχής, όχι όμως σε μεγάλες ποσότητες.

Στο Οροπέδιο, τα μπίζα αναφέρονται και ως λαθούρια, με αρκετούς να εξηγούν ότι θυμίζουν μπιζέλια (αρακά) δίχως όμως να έχουν το σχεδόν σφαιρικό σχήμα τους. «Η μορφολογία του εδάφους ευνοούσε και ευνοεί από πολύ παλιά την καλλιέργεια των οσπρίων στο Θραψανό», εξηγεί ο κ. Μαυραντωνάκης, που διευκρίνισε ότι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα όσπρια όπως τα ρεβίθια, τα φασόλια τις φακές κ.λπ., τα μπίζα και τα κουκιά ήταν δημοφιλή ως προς την καλλιέργειά τους, λόγω της περιορισμένης στρεμματικής παραγωγής που μπορούσαν να έχουν.«Δίχως να έχουμε εντοπίσει κοινά σημεία μέχρι σήμερα με κάποιο άλλο όσπριο, θεωρούμε ότι τα μπίζα είναι για την περιοχή μας ένα μοναδικό συστατικό της καλλιεργητικής δυναμικής του τόπου μας που θέλουμε να αναδειχθεί», σημείωσε ο κ. Μαυραντωνάκης, που βλέπει τα τελευταία χρόνια τη δημιουργική κουζίνα να εντάσσει τα μπίζα σε νέες συνταγές, με παραδοσιακό όμως χαρακτήρα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μέσα από την αναγνώριση έρχεται σιγά-σιγά το ενδιαφέρον και με τον τρόπο αυτό μπορούν να γίνονται σκέψεις καθιέρωσης του προϊόντος, με τη μορφή ακόμη και κατοχύρωσής του ως Π.Ο.Π (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης). Η πιο συνηθισμένη συνταγή είναι γιαχνί, με μάραθο, ξερό κρεμμύδι και ντομάτα σε πήλινο σκεύος.

πηγή:ypethros.gr


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΗ απάντηση της Άννας Βίσση στα επικριτικά σχόλια που δέχτηκε για το νέο της τραγούδι!
Επόμενο άρθροΣπάνια Συνέντευξη- Ντοκουμέντο του Άκη Πάνου στον Άγγελο Κουτσούκη