Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Ασφαλής Οδήγηση : οι οδηγικές αρετές που χαρακτηρίζουν έναν οδηγό ως “καλό”..!

Ασφαλής Οδήγηση : οι οδηγικές αρετές που χαρακτηρίζουν έναν οδηγό ως “καλό”..!

42611757_238502343492963_6636794043730755584_n
Οι οδηγητικές αρετές για να είναι κάποιος ασφαλής οδηγός από τον Χρήστο Γιαννούκα μέλος της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας

Η τεχνολογική εξέλιξη και οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής σε συνάρτηση με την ολοένα αυξανόμενη απόπειρά μας να εκμηδενίσουμε τις αποστάσεις , έχουν καταστήσει τη χρήση του αυτοκινήτου αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Μάλιστα, η αλόγιστη αυτή χρήση του αυτοκινήτου συνιστά την κύρια αιτία μετατροπής του σε «θανατηφόρο εργαλείο- μέσο». Όσο πιο άμεσα , λοιπόν, αντιληφθούμε ότι η οδήγηση αποτελεί την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά που πραγματοποιούμε καθημερινά , τόσο μεγαλύτερη θα είναι η οδηγική μας εξέλιξη και τόσο πιο αισθητή η μείωση του ποσοστού των τροχαίων ατυχημάτων. Άλλωστε, θα μπορούσε να λεχθεί ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι αποτέλεσμα μιας σωρείας λαθών , ανακυπτόμενα από ανθρώπινες αλυσιδωτές αντιδράσεις που χαρακτηρίζονται επικίνδυνες ως επί το πλείστον.

Ως «καλός» οδηγός χαρακτηρίζεται όποιος οδηγεί με ασφάλεια, συνεπώς όποιος εμφορείται από την πεποίθηση ότι η οδήγηση πρέπει να είναι αμυντική. Είναι εκείνος ο οποίος βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση και σε θέση να γνωρίζει και να προβλέπει όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Συνεπώς, προκειμένου να κάνουμε λόγο για ασφαλή οδήγηση, πρέπει να συντρέχουν ορισμένα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο του υποκειμένου, ήτοι του χρήστη της οδού.

Απαιτούνται ενδεικτικά:

  • Χρήση της ζώνης ασφαλείας στα εμπρόσθια και πίσω καθίσματα ή κράνους, εφόσον πρόκειται για οδήγηση μοτοσυκλέτας, καθώς και επιλογή και χρήση του κατάλληλου παιδικού καθίσματος, εφόσον υπάρχουν παιδιά στο όχημα
  • Γνώση και κατ’ επέκταση εφαρμογή των πινακίδων σήμανσης και της πυραμίδας προτεραιοτήτων
  • Υπακοή στους φωτεινούς σηματοδότες και στις υποδείξεις των τροχονόμων
  • Τήρηση των ορίων ταχύτητας και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα
  • Επιλογή ορθής λωρίδας, βάσει των διατάξεων του Κ.Ο.Κ., καθόσον η αριστερή λωρίδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για προσπέραση
  • Ορθή χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α) και γνώση των τηλεφώνων Έκτακτης Ανάγκης
  • Σε περίπτωση ταξιδίου , προγενέστερος έλεγχος των καιρικών συνθηκών, της κατάστασης του οδικού δικτύου και της κατάστασης του οχήματος , καθώς και τοποθέτηση όλων των αντικειμένων – πχ. βαλίτσες κτλ. – στο πορτ μπαγκάζ του οχήματος.

Αναφορικά με τη νοητική, σωματική και ψυχική κατάσταση του οδηγού, προκειμένου να γίνει λόγος για ασφαλή οδήγηση, απαιτούνται επιπρόσθετα :

  • Νοητική εγρήγορση, έγκαιρη πρόβλεψη και ψυχραιμία από μέρους του οδηγού
  • Αποφυγή εντάσεων και διαπληκτισμών κατά τη διάρκεια της οδήγησης
  • Αποφυγή κατανάλωσης οινοπνευματοδών ποτών ή ποτών με μικροποσότητες αλκοόλ
  • Αποφυγή οδήγησης σε περίπτωση σωματικής ή πνευματικής κόπωσης του οδηγού, ενώ σε περίπτωση αισθήματος αδιαθεσίας κατά τη διάρκεια της οδήγησης άμεση παύση αυτής
  • Αποφυγή οδήγησης σε περίπτωση κατανάλωσης φαρμάκων, καθόσον είναι δυνατόν να καταστείλουν τα οδηγικά αντανακλαστικά
  • Αποφυγή δημιουργίας ζεστού περιβάλλοντος – κλίματος εντός του εσωτερικού του οχήματος, καθώς επιτείνεται το αίσθημα της υπνηλίας
  • Αποφυγή χρήσης κινητού τηλεφώνου, δυνατής μουσικής και οιουδήποτε άλλου μέσου που δύναται να αποτελέσει περισπασμό της προσοχής του οδηγού.

Περαιτέρω, προκειμένου να διεκπεραιώνουμε τις καθημερινές μας μετακινήσεις με ασφάλεια, απαιτείται κατάλληλη συντήρηση και τακτικός έλεγχος της κατάστασης του οχήματός μας. Ενδεικτικά :

  • Καλή κατάσταση και έγκαιρη αλλαγή ελαστικών του οχήματος και υαλοκαθαριστήρων
  • Έλεγχος στα ηλεκτρικά – πχ.φώτα και ρύθμιση αυτών – στους καθρέπτες και εξωτερικά στο όχημα για τυχόν εκδορές ή εξαρτήματα του οχήματος που δύνανται να αποσπαστούν εξ αυτού
  • Ορθή λειτουργία των ηλεκτρονικών και μηχανολογικών συστημάτων του οχήματος
  • Ύπαρξη φαρμακείου (κουτί πρώτων βοηθειών), αντιολισθητικών αλυσίδων, προειδοποιητικού τριγώνου, ανακλαστικού γιλέκου, πυροσβεστήρα και όλων των εργαλείων που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.

Οι παραπάνω συμβουλές κρίνονται χρήσιμες για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, εφόσον επιθυμούμε να λαμβάνουμε μέτρα αυτοπροστασίας. Συνιστά, ωστόσο, η ασφαλής οδήγηση ζήτημα που πρέπει να απασχολεί αμιγώς τους χρήστες της οδού ή μήπως απαιτείται και η ενεργοποίηση πολιτειακών φορέων ?

Η απάντηση στο εν λόγω ερώτημα είναι αδιαμφισβήτητα καταφατική. Το κράτος, με τη σειρά του, οφείλει να δράσει προβαίνοντας στη λήψη μιας σειράς μέτρων. Αρχικά, οφείλει να εντάξει στο ωρολόγιο σχολικό πρόγραμμα την εκμάθηση και εμπέδωση του Κ.Ο.Κ. και των πιθανών τροποποιήσεών του, με την εισαγωγή κάποιου αντίστοιχου μαθήματος..

Απαιτείται, εν ολίγοις, να διαπλασθεί και να προαχθεί η ορθή και ασφαλής οδηγική συμπεριφορά, αποσκοπώντας όχι στη στείρα γνώση, αλλά στην ευαισθητοποίηση και ουσιαστική δια βίου καλλιέργεια των οδηγών, οι οποίοι θα εμφορούνται από οδηγική ευσυνειδησία και σεβασμό προς τους λοιπούς χρήστες της οδού.

Αναφερόμενοι σε πιο πρακτικά ζητήματα, απαιτείται το κράτος να προβεί στη συντήρηση ή στη βελτίωση της κατάστασης του οδικού δικτύου, ειδικότερα στη βελτίωση του οδοστρώματος , όπου αυτό απαιτείται, καθώς και στην (επανα)τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών και πινακίδων σήμανσης σε σημεία που η ορατότητα των οδηγών δε θα εμποδίζεται, ώστε να είναι εμφανή.

Κλείνοντας, παροτρύνω στην εφαρμογή των προαναφερθεισών συμβουλών, καθώς και στην ένταξή τους στην καθημερινότητά μας ως μια απόπειρα μείωσης του αριθμού των θυμάτων που καθημερινά θρηνούμε . Οδηγούμε με ασφάλεια , γιατί αγαπάμε και προστατεύουμε τη δική μας ζωή και των συνανθρώπων μας. Αφιερώνουμε μόλις λίγα λεπτά από τη ζωή μας για να μπορέσουμε να την απολαύσουμε . . . ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι η ασφάλεια ΔΕΝ μπορεί να περιμένει !!!

Σχολή Οδηγών Γιαννούκας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ 147
ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ 15772
Τηλ : 210 77.91.888
Κιν : 6975 61.00.56

E-mail: xristos.giannoukas@gmail.com

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΈφη Παπαθεοδώρου, η Δική μας «Θεοπούλα»! Θα λιώσετε στο Γέλιο με την Ατάκα της… !
Επόμενο άρθρο” Απάχηδες των Αθηνών ” των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα με τον Δημήτρη Γιώτη