Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ Ο ”Άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα΄΄ του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Ο ”Άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα΄΄ του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

unnamed

Αν εξαιρέσει κανείς την ΄΄Τριλογία της κρίσης΄΄ του Πέτρου Μάρκαρη, που, όμως χρησιμοποιεί την αστυνομική φόρμα, δεν νομίζω να έχει γραφεί τα τελευταία χρόνια, μεσούσης της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, άλλο μυθιστόρημα που το κεντρικό του θέμα είναι ακριβώς αυτό. Η οικονομική κρίση.

Όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας ΄΄Στο βάθος, θα έλεγε κανείς ότι αυτό το μυθιστόρημα υπήρξε προϊόν του φόβου που βίωσα το 2012 – όταν τα δικά μου έσοδα μηδενίστηκαν και η εφημερίδα όπου δούλευε η γυναίκα μου έκλεισε- ότι, εάν μείνει άστεγη η μεσαία τάξη,τότε θα καεί η Ελλάδα. Έμπνευσή μου υπήρξαν, επίσης, η νεύρωση της Αριστεράς με τις λαϊκές εξεγέρσεις, η πολύτιμη έκφρασή μας ΄΄πυρ και μανία΄΄ αλλά και το απωθημένο σχεδόν όλων των Νεοελλήνων να καούν όλα, ΄΄πουτ@@να όλα΄΄.΄Η όπως θα το έθεταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι,΄΄γαία πυρί μειχθήτω΄΄.

Στον ΄΄ Άνθρωπο που έκαψε την Ελλάδα΄΄ τα πράγματα είναι σαφή. Ο κεντρικός ήρωας, ο Δημήτρης Αποστολάκης, 45ρης δημοσιογράφος, μένει άνεργος. ΄΄Οι τράπεζες και οι εταιρίες σαν τις ασφαλιστικές είχαν προκαλέσει τη Φούσκα και την οικονομική κρίση, είχαν πετάξει στον δρόμο αθώα θύματα σαν τον Δημήτρη, κλείνοντας την εφημερίδα όπου δούλευε. Τον είχαν αναγκάσει να εξευτελιστεί στα μάτια της Λένας και των κοριτσιών, τον είχαν σπρώξει σε αυτή την κατάντια,να ζει άστεγος στην Αθήνα΄΄..

Και ενώ όλοι, λίγο πολύ, ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι άστεγος στις ημέρες μας, ελάχιστοι, ίσως, έχουν μπει στον κόπο να κατανοήσουν τι ακριβώς σημαίνει άστεγος. Ο ήρωας του μυθιστορήματος το κάνει πιο σαφές.

΄΄Πως μπορείς να περιγράψεις τι σημαίνει να είσαι άστεγος;  Όχι βέβαια με τον τρόπο των κοινωνιολόγων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών. Επειδή και οι τρεις αυτές ιδιότητες εστιάζουν εξ ορισμού στο δάσος και όχι στο δέντρο. Και το να είσαι άστεγος, είπαμε, σημαίνει να νιώθεις ένας μοναχικός πλανήτης, δηλαδή ένα δέντρο και μάλιστα πολύ συχνά με το υπόλοιπο δάσος στραμμένο εναντίον σου.

Και γιατί να θέλεις να περιγράψεις τι σημαίνει να είσαι άστεγος; θα ρωτήσει κάποιος. Γιατί μπήκα τότε σε αυτόν τον κόπο εδώ πέρα; Αφού δεν μπορείς να μεταδώσεις την αίσθηση; Αφού είναι μάταιο; ΄Αστεγος. Ούτε τι σημαίνει χρειάζεται να πεις, ούτε να το περιγράψεις, ούτε τίποτα. Είμαι άστεγος. Έξι μήνες τώρα. Χωρίς στέγη, χωρίς οικείους, χωρίς βοήθεια. Η τελευταία τρύπα του ζουρνά. Στο τελευταίο σκαλοπάτι. Λίγο πριν το οριστικό τέλος.

Γιατί να μην κάψω μερικές εφορίες, να μην πυρπολήσω μερικά τηλεοπτικά κανάλια και αστυνομικά τμήματα, να μη βάλω μπουρλότο σε μερικές τράπεζες και σε μερικά υπουργεία; Ξέρεις πόσος κόσμος, φτωχός κόσμος, όχι μόνο άστεγοι, θα ανακουφιστεί; Γιατί να μη φερθώ λιγάκι σαν τον Ρομπέν των Δασών; Τι την θέλω τη Δύναμη τότε; Αν δεν μπορώ να προσφέρω ,μέσω αυτής,κάτι στο κοινωνικό σύνολο;΄΄

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος περιγράφει στον  ”Άνθρωπο που έκαψε την Ελλάδα΄΄ αλήθειες που όλοι γνωρίζουμε. Μόνο που, εφόσον δεν μας αφορούν προσωπικά, τις πλησιάζουμε όπως θα πλησιάζαμε κάτι εξωτικό. Χωρίς να μπούμε στον κόπο να σκεφτούμε πόσο εύκολο στις μέρες μας είναι να βρεθείς στο δρόμο. Και βέβαια, δίπλα σε αυτό το θέμα, θίγει και ένα άλλο. Την δύναμη των social media στην εποχή μας. Που εξισώνουν με μεγάλη ευκολία τα πάντα. Ο ίδιος το περιγράφει ως εξής.΄ ΄Είναι προφανές ότι ο κόσμος της ψηφιακής ενημέρωσης και επικοινωνίας, που καταδυναστεύει την ζωή μας μεταβάλλοντάς τη σε μαύρη κωμωδία, αποτελεί εξίσου πηγή έμπνευσης αυτού του καλειδοσκοπικού μυθιστορήματος. Ένας κόσμος όπου το πρωτοσέλιδο μιας παραδοσιακής εφημερίδας και η ανάρτηση σε ένα τυχάρπαστο μπλογκ, το βίντεο ενός ενημερωτικού ρεπορτάζ και ένα post στο facebook εξισώνονται επικίνδυνα. Όπως ακριβώς εξισώνεται και μια πολύνεκρη λαϊκή εξέγερση με την πυρογένεση. Ω, τι κόσμος ,μπαμπά!΄΄

Και ακριβώς έτσι είναι. Όλοι έχουμε βρεθεί μάρτυρες σε ΄΄μάχες΄΄ στο  αγαπημένο μας φατσοβιβλίο. Μόνο που κάποιοι όλα αυτά τα παίρνουν λίγο πιο σοβαρά από ότι είναι στην πραγματικότητα.

΄΄Ο Άνθρωπος που έκαψε την Ελλάδα΄΄ είναι ένα έντιμο μυθιστόρημα. Με τις ατέλειές του. Με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του. Κατά την άποψή μου, τα προτερήματα είναι σημαντικά περισσότερα  και γι΄αυτό το συζητάμε. Και στο κάτω -κάτω, την εποχή που οι περισσότεροι ομότεχνοί του γράφουν ιστορικές βιογραφίες, εκ του ασφαλούς, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος ασχολείται με κάτι που συμβαίνει γύρω μας  και οι περισσότεροι κάνουμε ότι δεν υπάρχει,ή αν υπάρχει, είναι κάπου μακριά και δεν μας αφορά. Μας αφορά όμως, πιο πολύ από ότι πιστεύουμε.

΄΄Τι ζούμε, Χριστέ μου! Τι τέρατα αποκαλύπτεται τώρα με την κρίση ότι υπάρχουν γύρω μας! Φρικτοί άνθρωποι, υπαρξιακά μεταλλαγμένοι. Ένα είδος απονέκρωσης, σκλήρυνσης του κοινωνικού ιστού, ένας κοινωνικός κάλος. Τέτοιοι είναι και οι νεοφασίστες ,οι νεοναζί,οι χρυσαυγίτες. Και δεν είναι μόνο κάτι αγράμματοι βλάκες που πυκνώνουν τις τάξεις τους, όπως βαυκαλιζόμαστε. Στην Ιστορία υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα όπου υψηλότατες διάνοιες στήριξαν ολόψυχα τον φασισμό. Δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα μαζί τους. Όλοι αυτοί είναι ο εχθρός όσο και το Σύστημα. Για την ακρίβεια, όλοι αυτοί είναι το Σύστημα, η ραχοκοκκαλιά του, χωρίς όλους αυτούς θα απέμεναν μόνο κάτι γνωστοί και σεσημασμένοι΄΄, γράφει ο συγγραφέας. Και τα εύσημα σε αυτόν!
unnamed

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤι λένε τα άστρα για σήμερα ΔΕΥΤΕΡΑ 15/10
Επόμενο άρθροΕφιαλτική εβδομάδα για 5 ζώδια: Αστρολογικές Προβλέψεις από τον Κώστα Λεφάκη!