Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Ελένη Αλεξανδροπούλου: «Το ημερολόγιο των ονείρων μου»

Ελένη Αλεξανδροπούλου: «Το ημερολόγιο των ονείρων μου»

DSC_0554eleni(1)

Τη συνάντησα στο αγαπημένο μου στέκει, στο “Crimes and poem’s”. Ένας άνθρωπος χαμογελαστός, ευγενικός, καλοσυνάτος και οικείος…

Καθίσαμε κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, η φύση βρισκόταν κοντά μας, κάτι που έδινε πνοή στη φαντασία μας.

Μου χάρισε το ημερολόγιο που η ίδια δημιούργησε: «Τα όνειρα», διαβάζω… Με ρωτάει: «Έχεις όνειρα;» της απαντάω «Βεβαίως κι έχω». Με κοιτάζει έχοντας στο πρόσωπό της ζωγραφισμένο ένα μεγάλο χαμόγελο, διότι αυτήν την απάντηση ήθελε ν’ ακούσει. Ύστερα από μια σιγή, που την αγκάλιαζε το απαλό φθινοπωρινό αεράκι, μου λέει «Πόσα από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί;», κι έτσι ξεκινήσαμε μια κουβέντα ή μάλλον ένα ταξίδι «Ονείρων».

Η Ελένη Αλεξανδροπούλου είναι ηθοποιός και συγγραφέας. Δύο όνειρα που από μικρή ονειρευόταν και μεγαλώνοντας άρχισε να τα πραγματοποιεί. Έχει γράψει και εκδώσει δύο ημερολόγια, μια ατζέντα γραφείου και το «νεογέννητο» ημερολόγιό των «ονείρων» της, ένα ημερολόγιο για το 2019. Αρθρογραφεί επίσης και στο διαδικτυακό της blog readmebyeleni, όπου επικοινωνεί και μοιράζεται τις σκέψεις της με τους αναγνώστες της.

Τη γνώρισα στον πολυχώρο Vault, στην θεατρική παράσταση, υπό τη σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, «Φυλακισμένες». Έχει λάβει μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Το πάθος για τη γραφή δεν την εμπόδισε να κυνηγήσει και το όνειρο της υποκριτικής.

Κι έτσι, με χαμόγελο και αισιοδοξία, μίλησε στο “Koita magazine” για τα δικά της όνειρα:

Γραφή και υποκριτική, πότε γεννήθηκε η ανάγκη να εκφράζεστε μέσω αυτών των δύο μορφών Τέχνης;

Θυμάμαι τον εαυτό μου απ’ όταν ήμουν παιδί, πάντα να λέω πως όταν μεγαλώσω θα ήθελα να γίνω ηθοποιός και συγγραφέας. Αυτά τα δύο όνειρα είχα. Στην πέμπτη δημοτικού έκανα την πρώτη μου απόπειρα να γράψω ένα βιβλίο, ό, τι μπορεί να γράψει ένα τόσο μικρό παιδί. Το ξέθαψα τώρα πρόσφατα αυτό το βιβλίο: Ήταν οι περιπέτειες κάποιον φίλων που έχουν πάει διακοπές, για την ακρίβεια είναι ένα βιβλίο περιπέτειας και αγωνίας. Απορώ ακόμα με τον αυτό μου πως σε μια τόσο μικρή ηλικία σκέφτηκα κι έγραψε ένα τέτοιο σενάριο.

Επηρεαστήκατε από κάποιο βιβλίο που διαβάζατε μικρή;

Όχι δεν θυμάμαι να είχα κάποιο συγκεκριμένο ερέθισμα, θυμάμαι απλά ότι ο κόσμος των βιβλίων μου άρεσε πάρα πολύ, και στην περιοχή που μεγάλωσα υπήρχε  μια βιβλιοθήκη και χανόμουν εκεί με τις ώρες.

Τι είναι αυτό που σας ωθεί στη γραφή ή στην υποκριτική, στην έκφραση, στην Τέχνη; ,

Η γραφή και η υποκριτική είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Στην υποκριτική με οδηγεί η ιδέα, το βίωμα, το να ζήσεις πολλές διαφορετικές ζωές, μπαίνοντας στην θέση των ηρώων και αναλύοντάς τους. Στην πραγματική σου ζωή δεν έχεις αυτήν την ευκαιρία. Το κομμάτι της συγγραφής έχει να κάνει με το ότι μου αρέσει να βοηθάω τους ανθρώπους. Μέσω της γραφής προσπαθώ να βάλω τους αναγνώστες στη διαδικασία να σκεφτεί ο καθένας πως το βιώνει αυτά που γράφω στη ζωή του κι από αυτό προκύπτει μια αλληλουχία οπτικών σε θέματα που ο καθένας να εισπράττει διαφορετικά.

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας;

Η έμπνευσή μου προκύπτει από τα πάντα, προκύπτει από την μαγεία να παρατηρώ ανθρώπους, μπορεί να προκύψει από μία λέξη που θ’ ακούσω στο ραδιόφωνο ή μπορεί να μου πει κάποιος, δεν ξέρω είναι πολύ περίεργα τα παιχνίδια του μυαλού και μία λέξη που θ’ ακούσεις μπορεί να σε οδηγήσει κάπου, σε κάτι.

Το ημερολόγιο των ονείρων: Πώς ξεκίνησε;

Το ημερολόγιο των ονείρων μου ξεκίνησε πριν δύο χρόνια. Ήταν ένα όνειρο που τώρα το πραγματοποίησα. Τραβούσα φωτογραφίες, σκεφτόμουν πράγματα και τα συνέδεα με τις φωτογραφίες.  Κρατούσα πάντα ατζέντες, τις λατρεύω, και μου παρακινούσε η ιδέα του διαφορετικού, του ιδιαίτερου. Το 2017 είχε εκδώσει ένα ημερολόγιο γραφείου, μόνη μου, σε μερικά τεμάχια για να διαφημιστεί η δουλειά μου, το έστειλα σε κάποιους εκδοτικούς, υπήρξε κάποιος ο οποίος πίστεψε σε εμένα, είναι ο εκδοτικός οίκος το δόντι με το οποίο συνεργαστήκαμε, και είπαμε να το δοκιμάσουμε και να δούμε πώς θα πάει.

received_245847109459885

Γιατί επιλέξατε τον τίτλο «όνειρα»;  

Έγραψα κάποια κειμενάκια σαν ημερολόγιο, να σχετίζονται κάπως, και σκέφτηκα να τους δώσω τον τίτλο όνειρα, και να γράψω διάφορα κείμενα που θα δίνουνε την ώθηση στους ανθρώπους να κυνηγήσουνε, να διεκδικήσουν τα όνειρά τους, να μην τα παρατάνε. Είναι ένα έργο που αντιπροσωπεύει αυτό που θέλω εγώ να πετύχω, επειδή είναι κι αυτό ένα δικό μου όνειρο, το οποίο κυνηγούσα, και με πολύ προσπάθεια, πίστη και υπομονή κατάφερα να το πραγματοποιήσω και το είδα να εκδίδεται, το κράτησα στα χέρια μου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κυνηγούν τα όνειρά τους,  γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;

Το να κυνηγήσεις τα όνειρά σου είναι πολύ δύσκολο, χρειάζεται να ξεβολευτείς. Στο ημερολόγιο έχω γράψει σε κάποιο σημείο ότι  τα όνειρα απαιτούν φαντασία και ξεβόλεμα, και πιστεύω ότι οι περισσότεροι δυσκολεύονται να διεκδικήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν και ονειρεύονται, πιστεύοντας ότι δεν θα τα καταφέρουν. Ένας δρόμος στη ζωή έχει πολλές δυσκολίες, και θα κάνεις πάρα πολύ καιρό να πετύχεις κάτι, αλλά το μυστικό είναι να μην εγκαταλείψεις.

Οι νέοι ονειρεύονται περισσότερο;

Θεωρώ ότι τα όνειρα δεν έχουν ηλικία.

Πότε γράψατε το πρώτο σας άρθρο;

Το πρώτο μου άρθρο το έγραψα σε μία απόσταση Εθνικής Άμυνας – Συντάγματος,  στο μετρό. Μου ήρθε έμπνευση κι επειδή πηγαινοερχόμουν πολλές ώρες με τα μέσα, παρατηρούσα τους ανθρώπους, τους παρακολουθούσα και κάποια στιγμή, δεν ξέρω, ένα βράδυ, θυμάμαι, μου ήρθε η έμπνευση και έγραψα

Με ποιον συγγραφέα που έχετε ως πρότυπο έχετε κοινά στοιχεία γραφής;

Νομίζω ότι δεν θα ήθελα να μοιάζει η γραφή μου με κάποιον, γιατί ίσως υποσυνείδητα, ή ασυνείδητα θα σήμαινε ότι έχω επηρεαστεί από εκείνον.

Δεν επηρεαζόμαστε, όμως, από συγγραφείς;  

Έχω διαβάσει πάρα πολλά βιβλία, βιβλία ψυχολογίας, βιβλία πολλών ειδών. Πάντα μου άρεσε να χάνομαι στον κόσμο των βιβλίων. Δεν με επηρεάζουν συγγραφείς, αλλά βιώματα της ζωής μου.

Το θέατρο που το βιώνετε, που τη στιγμή της ερμηνείας γεννιούνται συναισθήματα, σε αυτό το θέατρο ποιον ορισμό θα δίνατε;

Το θέατρο θα το όριζα σαν ένα παιχνίδι ενέργειας μεταξύ των ηθοποιών μεταξύ τους, μεταξύ του ηθοποιού και του κοινού, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έρθει το κοινό να παρακολουθήσει καθηλωμένο μια παράσταση, να φύγει και, εξαρτάται από το τι θα δει, κωμωδία ή δράμα, να προβληματιστεί, να σκεφτεί, να πει ότι είδε μία παράσταση που του έμεινε, είτε επειδή γέλασε, το ευχαριστήθηκε και πέρασε η ώρα του χωρίς να κοιτάζει το ρολόι, είτε γιατί προβληματίστηκε αλλά γι’ αυτή την επικοινωνία του ηθοποιού με τον θεατή με ενδιαφέρει το θέατρο.

Ποια είναι τα όνειρά σας; Έχεις πραγματοποιήσει κάποια από αυτά;

Έχω πραγματοποιήσει αρκετά από τα όνειρά μου. Προφανώς και δημιουργούνται συνέχεια καινούργια καθώς προχωράς και εξελίσσεσαι. Τα επόμενα όνειρά μου είναι τα ταξιδέψω όσο περισσότερο μπορώ και γίνεται, ετοιμάζω ένα παραμύθι, έχω γράψει ένα παραμύθι για ηλικίες από έξι έως 11 ετών που πιάνει ένα πολύ δυνατό θέμα, την κακοποίηση παιδιού και ζώου, και είμαστε τώρα στην φάση της εικονογράφησης.

Τι θα λέγατε στους νέους που κάνουν όνειρα, όμως η δύσβατη οικονομική τους κατάσταση, τους αποθαρρύνει;

Θα τους έλεγα μία φράση που έχει πει ο Χόρχε Μπουκάι: «Θέλεις να ζήσεις τη ζωή σου σαν οδηγός του μετρό ή σαν σερφερ.

*Το ημερολόγιο 2019 από τις εκδόσεις «Το Δόντι» και το ReadmebyEleni, μπορείτε να το παραγγείλετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας. Επίσης στο blog των εκδόσεων μπορείτε να το παραγγείλετε και ηλεκτρονικά  https://todonti.wordpress.com/paraggelies/

Η κεντρική του διάθεση για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι οι  Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου (κ. Γ. Νικολόπουλος), Ζαλόγγου 9, Αθήνα, τηλ. 2103800520


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΠοια περσόνα της ελληνικής τηλεόρασης είσαι ανάλογα με το ζώδιο σου
Επόμενο άρθροΒραστόγαλο: Tο φαΐ που έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας