Αρχική TRAVEL Ρόδος – το νησί των ιπποτών

Ρόδος – το νησί των ιπποτών

Ρόδος – λιμάνι (2) Φάρος και Πύργος Αγ. Νικολάου (1)
Μανδράκι - Φρούριο Αγίου Νικολάου

Εγκαινιάζουμε τη στήλη ΤΑΞΙΔΙΑ του koitamagazine με μια αναφορά στο νησί της Ρόδου. Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων και πρωτεύουσα του είναι η πόλη της Ρόδου. Βρίσκεται στο ΝΑ Αιγαίο και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αρχαίο ποιητή Πίνδαρο, ήταν το νησί του θεού Ήλιου και εκεί βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου.

Το νησί κατοικείται ανελλιπώς από τα προϊστορικά χρόνια και αυτό αποδεικνύεται από το πλήθος των αρχαιολογικών ευρημάτων εκείνης της εποχής. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης στο έργο του “Ιστορική Βιβλιοθήκη βιβλίο Ε’ (5,55)” αναφέρει τους μυθικούς Τελχίνες ως πρώτους κατοίκους του νησιού.

Η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και αποτέλεσε το οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο του νησιού. Ήταν χτισμένη σύμφωνα με το ιπποδάμειο σύστημα και η ακρόπολη της περιλάμβανε σπουδαία οικοδομήματα, όπως το ναό του Πυθίου Απόλλωνος, τους ναούς της Αθηνάς Πολιάδας και του Δία Πολιέως, το Στάδιο και το Θέατρο. Στα ελληνιστικά χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο των συγκρούσεων των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά τελικά παρέμεινε αυτόνομη οικονομικά και στρατιωτικά. Η κατάσταση άλλαξε άρδην τη ρωμαϊκή περίοδο, κατά την οποία η Ρόδος ενεπλάκη στους διάφορους πολέμους κατά της ρωμαϊκής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο με συνέπεια να καταστραφεί από τον Κάσσιο Λογγίνο το 42 π.Χ.

Κατά τη βυζαντινή εποχή αποτέλεσε τμήμα της Επαρχίας των Νήσων. Οι Σταυροφορίες και η ήττα των Δυτικών στους Αγίους Τόπους δεν άφησαν ανεπηρέαστο το νησί. Το 1308 έφτασαν στη Ρόδο οι Ιωαννίτες Ιππότες μετά την εκδίωξη τους από την Ιερουσαλήμ και την αποχώρηση τους από την Κύπρο. Οι Ιωαννίτες Ιππότες ίδρυσαν το Μοναστικό Κράτος των Ιπποτών της Ρόδου και η κυριαρχία τους κράτησε έως το 1523 με την κατάκτηση του νησιού από τους Οθωμανούς Τούρκους του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Οι Τούρκοι έμειναν στο νησί μέχρι το 1912 που το παρέδωσαν στους Ιταλούς. Η ιταλική κατοχή κράτησε έως το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τελικά η Ρόδος μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκε στην Ελλάδα το 1947.

Αξιοθέατα της Ρόδου

Χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί των ιπποτών. Σε αυτό βοηθάει η πολύ καλή τουριστική υποδομή του νησιού, η πλούσια ιστορία και το όμορφο φυσικό περιβάλλον του. Μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Ρόδου είναι :

Παλιά Πόλη – Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου

Η Παλιά Πόλη της Ρόδου αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και πόλος έλξης των επισκεπτών του νησιού. Στην Παλιά Πόλη μπορείτε να δείτε το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το τζαμί Σουλεϊμάν, την Παναγιά Μπούργκου, την Παναγιά του Κάστρου, τη μεγαλειώδη Πύλη της Θάλασσας και να περπατήσετε στην οδό των Ιπποτών και τη μεσαιωνική τάφρο.

Ακρόπολη και Φρούριο του Αγίου Νικολάου

Η ακρόπολη της Ρόδου βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Στεφάνου ή Μόντε Σμιθ. Περιλαμβάνει τους ναούς του Πυθίου Απόλλωνα, της Αθηνάς Πολιάδας και του Δία Πολιέως, καθώς και το αρχαίο Θέατρο και Στάδιο. Το φρούριο του Αγίου Νικολάου δεσπόζει στην είσοδο του Μανδρακίου, που ήταν το στρατιωτικό λιμάνι της αρχαίας πόλης. Εντός του φρουρίου υπάρχει και φάρος που λειτουργεί από τον 17ο αιώνα.

Λίνδος

Η Λίνδος με την ακρόπολη της βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Ο οικισμός της Λίνδου είναι παραδοσιακός και υπάρχουν πολλά σπίτια και αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Η ακρόπολη δεσπόζει πάνω από τον οικισμό και είναι επιβλητική. Εντός των τειχών της ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τη μνημειώδη σκάλα που οδηγεί στα Προπύλαια και πιο πάνω στο Ναό της Λινδίας Αθήνας, τη μεγάλη διπλή δωρική στοά και το βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Λίνδιου.

Κάστρα Αρχάγγελου και Μονόλιθου

Το κάστρο του Αρχάγγελου είναι από τα πιο γνωστά στη Ρόδο. Βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη στο ανατολικό τμήμα του νησιού και χτίστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες. Το κάστρο του Μονόλιθου βρίσκεται στην πόλη του Μονόλιθου και είναι κτισμένο στην κορυφή ενός βράχου. Μέσα στο κάστρο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα από τον 15ο αιώνα.

Κοιλάδα των Πεταλούδων και Επτά Πηγές

Επίσκεψη στη Ρόδο σημαίνει και επίσκεψη στην κοιλάδα των Πεταλούδων. Είναι μια μικρή και πυκνόφυτη κοιλάδα με ρυάκι που σχηματίζει λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες. Οι πεταλούδες κοιμούνται στους κορμούς των δέντρων με το κεφάλι προς τα κάτω σαν νυχτερίδες. Ο παραμικρός θόρυβος μπορεί να τις ξυπνήσει και για το λόγο αυτό οι επισκέπτες πρέπει να βαδίζουν αργά και να είναι σιωπηλοί. Οι Επτά Πηγές είναι ακόμα ένα εντυπωσιακό μέρος του νησιού γεμάτο πλατάνια και πεύκα. Τα νερά που αναβλύζουν από τις πηγές καταλήγουν σε μια μικρή τεχνητή λίμνη.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Καμείρου και Ιαλυσού

Ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου είναι η Κάμειρος. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος του νησιού. Σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση ολόκληρος ο αρχαίος οικισμός και στην ακρόπολη του υπήρχε ναός της Αθηνάς Καμειράδος. Στην Ιαλυσό μπορείτε να δείτε τα απομεινάρια του μυκηναϊκού οικισμού, ενώ η ακρόπολη της πόλης βρισκόταν στο λόφο της Φιλερήμου και περιλάμβανε ναό της Αθηνάς Πολιάδας.  Στην ακρόπολη υπάρχει επίσης το μοναστήρι της Παναγιάς Φιλερήμου.

Πρασονήσι και όρμος του Αγίου Παύλου στη Λίνδο

Το Πρασονήσι είναι μια βραχονησίδα στο νοτιότερο μέρος του νησιού που ενώνεται με τη στεριά μέσω μιας στενής λωρίδας άμμου. Το τοπίο είναι μαγευτικό και οι δυνατοί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή ελκύουν πολλούς surfers να δοκιμάσουν το ταλέντο τους. Ο όρμος του Αγίου Παύλου είναι ένα γραφικό λιμανάκι πίσω από τη Λίνδο με φανταστική θέα στα γαλάζια νερά του Αιγαίου.

ΠΗΓΕΣ : Wikipedia, πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός EXPLORER 2003

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : Wikipedia, προσωπική συλλογή Νέζη Κωνσταντίνου


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤο τραγικό ναυάγιο του 1920 του «Πόπη» που έγινε παροιμιώδης έκφραση «έγινε της Πόπης».
Επόμενο άρθροΧαρακτηριστικά για το ζώδιο του Σκορπιού