Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ”Eκείνη΄΄ του Φιλίπ Τζιάν – εκδόσεις Ωκεανός

”Eκείνη΄΄ του Φιλίπ Τζιάν – εκδόσεις Ωκεανός

750

”Εκείνη” είναι μιά γυναίκα περίπου πενήντα χρονών.

Που αντιμετωπίζει συσσωρευμένα υπαρξιακά αλλά και αντικειμενικά προβλήματα έναν κρύο χειμώνα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ο πατέρας της στη φυλακή για ΄ένα έγκλημα πού έκανε πριν τριάντα χρόνια και διέλυσε την οικογενειακή της ζωή. Η μητέρα της, γύρω στα εβδομήντα πέντε, κάνει την δική της ζωή και επιμένει να την κάνει να συγχωρέσει τον πατέρα της και να τον επισκεφθεί στη φυλακή. Η ίδια έχει πάρει διαζύγιο από τον άντρα της,μετά από είκοσι πέντε χρόνια γάμου. Ο γιος της,γύρω στα είκοσι κάτι, ερωτεύεται μια κοπέλα που είναι έγκυος στο παιδί ενός άλλου, χωρίς να έχει μια σταθερή δουλειά, άρα και εισοδήματα. Και εκείνη να πρέπει να τα λύσει όλα αυτά. Έχει μια δουλειά που αγαπάει και η συνέταιρος της είναι η πιο κοντινή της φίλη.

Ώσπου, ένα χειμωνιάτικο βράδυ, ένας κουκουλοφόρος μπαίνει στο σπίτι της και την βιάζει. Αισθάνεται να καταρρέει καθώς στα προβλήματά της προστίθεται ακόμα ένα. Προσπαθεί να αντιδράσει. Αλλά ο βιαστής της αφήνει συνέχεια μηνύματα ότι την παρακολουθεί.

Το βιβλίο του Φιλίπ Τζιάν έγινε μια πολύ καλή ταινία από τον Paul Verhoeven, τον σκηνοθέτη του ”Βασικού ένστικτου”, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέλ Υπέρ.

Και η αλήθεια είναι ότι διαβάζοντας το βιβλίο,είναι σαν να βλέπεις ταινία. Όλα εναλλάσσονται γρήγορα, οι εικόνες αλλάζουν από σελίδα σε σελίδα, τα πρόσωπα και τα συναισθήματα το ίδιο. Σχετικά γρήγορα ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι θύτης και θύμα έλκονται από την ίδια αίσθηση κινδύνου που εισβάλλει στις ζωές τους.

Πέρα από τον ρυθμό που παραπέμπει σε ένα ψυχολογικό θρίλερ, το μυθιστόρημα του Φιλίπ Τζιαν είναι και μια καταγραφή των αδιέξοδων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που μπαίνουν στην μέση ηλικία, ζώντας σε μια μεγαλούπολη του δυτικού κόσμου. Μοναξιά, σχέσεις αδιέξοδες, σχεδόν για να περνάει η ώρα, εγκατάλειψη, ο φόβος για το αύριο, οικονομικά προβλήματα, ευθύνες για το παιδί της, κάνουν τη ζωή ”Εκείνης” δύσκολη. Και όλα έχουν το δικό τους κόστος. Που άλλοτε οδηγεί σε αδιέξοδο, άλλοτε αφήνει να περάσει από την χαραμάδα της κλειστής πόρτας μια ακτίνα ελπίδας.

Διαβάζεται γρήγορα, παρασύροντας τον αναγνώστη στον ρυθμό του.

Ο συγγραφέας έχει γράψει πάνω από είκοσι μυθιστορήματα, πολλά από αυτά βραβευμένα ενώ και άλλα του βιβλία έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Το ”Εκείνη”, που είναι το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του, έχει τιμηθεί με το Prix Interallie, ένα από τα πιο σημαντικά Γαλλικά λογοτεχνικά βραβεία.

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΛουκέτο και σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι!
Επόμενο άρθροΚερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Τι τραβάμε κι εμείς οι μάνες στο Θέατρο Χυτήριο