Αρχική ΤΕΧΝΕΣ Φωτογραφίες κόντρα στον ήλιο

Φωτογραφίες κόντρα στον ήλιο

2steps.gr_place_beach_backlight_sun_kavouri_attica_001

Ο ήλιος ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο στην πραγματοποίηση λήψεων.

Από το πώς όμως θα χειριστούμε τη δύναμη του φωτός, εξαρτάται η ποιότητα των φωτογραφιών μας.

Φωτογράφιση κόντρα στο φως.

Οταν φωτογραφίζετε με κόντρα στο φως, κρύψτε τον ήλιο ή τη βασική πηγή φωτισμού πίσω από το κυρίως θέμα. Διαφορετικά, ο ήλιος θα βγει πολύ φωτεινός, με αποτέλεσμα την εμφάνιση λάμψεων του φακού μέσα στη φωτογραφία. Αποκρύψτε, λοιπόν, ένα τμήμα του ηλίου, και εκείνος θα ενσωματωθεί στη φωτογραφία, αποτελώντας παράλληλα τη φωτεινή πηγή. H συγκεκριμένη λήψη με κόντρα το φως, προσφέρει αναμφισβήτητα εμπνευσμένες και δραματικές εικόνες, αποφύγετε όμως την απευθείας θέαση του ηλίου μέσα από το σκόπευτρο ή την οθόνη LCD, διότι θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ματιών σας.

Παράλληλα, όταν φωτογραφίζουμε κόντρα στο φως, δημιουργείται σημαντική αντίθεση μεταξύ της φωτεινής πηγής και του κυρίως θέματος, καθώς η πηγή είναι κατά πολύ φωτεινότερη. Κάτι τέτοιο δημιουργεί προβλήματα στον υπολογισμό της έκθεσης και πρέπει να είστε προσεκτικοί στη φωτομέτρηση, επιλέγοντας την περιοχή στην οποία θέλετε να δώσετε έμφαση: είτε θα είναι το κυρίως θέμα, είτε θα είναι η φωτεινή πηγή.

Μείωση των λάμψεων

Μέσω της οθόνης LCD διαπιστώνετε εύκολα την ύπαρξη υπερβολικής λάμψης στη φωτογραφία και έτσι ενεργείτε άμεσα, είτε αναβάλλοντας τη λήψη για αργότερα, είτε ακολουθώντας μία από τις επιλογές για την αποτελεσματική μείωση των λάμψεων. Αρχικά, μπορείτε να τοποθετήσετε στο φακό της μηχανής σας ένα παρασολέιγ, το πλαστικό κάλυμμα που προσαρμόζεται στην εμπρός πλευρά του φακού και εμποδίζει την είσοδο του φωτός στο φακό υπό γωνίες εκτός των κανονικών.

Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε σκιά στο φακό, χρησιμοποιώντας το ελεύθερο χέρι σας. Κόψτε, λοιπόν, το άμεσο ηλιακό φως και στη συνέχεια τραβήξτε τη φωτογραφία. Βεβαιωθείτε πριν τη λήψη πως δεν φαίνεται ούτε το χέρι σας, ούτε η σκιά του. Τέλος, μετακινηθείτε ελαφρά και μειώστε τη λάμψη. Στρεφόμενοι λίγες μοίρες προς το πλάι, θα εξακολουθήσετε να έχετε το ίδιο κάδρο καταφέρνοντας πιθανότατα την εξαφάνιση των λάμψεων μέσα από το σκόπευτρο.

Πηγή:http://www.onlinemagazine.gr/


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΜάνος Καρατζογιάννης: «Το θέατρο μπορεί να ενώσει και να ταξιδέψει τους ανθρώπους»
Επόμενο άρθροXorisa.gr: Η δημοσιογράφος Σταυρούλα Κεντιέ δημιουργεί το πιο viral site της χρονιάς!