Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ ”OΛΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΙΛΟΥΝ” της ΦΑΝΗΣ ΦΛΑΓΚ από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ

”OΛΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΜΙΛΟΥΝ” της ΦΑΝΗΣ ΦΛΑΓΚ από τις εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ

ΟΛΟΙ-ΓΙ-ΑΥΤΟ-ΜΙΛΟΥΝ_1

Το ”Όλοι γι’ αυτό μιλούν” είναι το χρονικό του Ελμγουντ Σπρίνγκς.

Μιας μικρής πόλης,του Νότου των Ηνωμένων Πολιτειών, κοντά στο Μιζούρι. Παράλληλα είναι η συναρπαστική ιστορία του Λόρντορ Νόρντστρομ, του Σουηδού πιονέρου που το 1880 ,σε ηλικία είκοσι οκτώ ετών,έφυγε από την πατρίδα του,ταξίδεψε στο Μιζούρι και ίδρυσε την κοινότητα που πλέον αποκαλείται Ελμγουντ Σπρίνγκς. Κάπως έτσι θα μπορούσε να είναι και η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών,όταν από Αγγλική αποικία,έγινε ανεξάρτητο κράτος. Πιονέροι από όλη την Ευρώπη μετανάστευσαν στον Νέο Κόσμο και ίδρυσαν το Έθνος πού σήμερα γνωρίζουμε.

Η Φάνη Φλάγκ έγραψε ένα μυθιστόρημα που ξεκινάει το 1880 και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.Οι πρώτοι άποικοι και οι δυσκολίες της εγκατάστασης σε έναν καινούργιο τόπο, στη συνέχεια η ιστορία των παιδιών τους και των παιδιών των παιδιών τους και πώς μπόρεσαν να αναπτύξουν αυτή την μικρή πόλη μέχρι την παρακμή της στις μέρες μας,όταν η αστυφιλία και η εξέλιξη με τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τα εμπορικά κέντρα φέρνουν το τέλος σε μια ιστορία πού διήρκεσε σχεδόν εκατόν πενήντα χρόνια.

Το μυθιστόρημά της περνάει όλες αυτές τις εποχές και τις περιγράφει σαν να βλέπεις ταινία εποχής.
Η μικρή πόλη με τους κατοίκους της,είναι ένα κομμάτι του μεγάλου κόσμου που βρίσκεται εκεί έξω. Καί όλα τα γεγονότα κάθε εποχής φτάνουν στο Ελμγουντ Σπρίνγκς. Άλλοτε επηρεάζουν περισσότερο την μικρή κοινότητα,άλλοτε φτάνει ο απόηχος τους.

”Η δεκαετία του ’50 ήταν μια πολύ όμορφη περίοδος για το Ελμγουντ Σπρίνγκς. Το κατάστημα του Γκλέν Γουόρεν πουλούσε πλέον και τηλεοράσεις Motorola και Sylnania και όλοι πια στην πόλη είχαν από μία. Τα δημητριακά ήταν το αγαπημένο πρωινό των περισσοτέρων μικρών Αμερικανών. Αν δεν έτρωγες τα wheaties δεν θα μεγάλωνες και δεν θα γινόσουν διάσημος σταρ του μπέιζμπολ ή του φουτμπόλ. Καίω όλοι τρελαίνονταν για παγωτό. Καί οι δύο αυτές τροφές απαιτούσαν γάλα,όλο και περισσότερο γάλα. Κι αυτά ήταν καλά νέα για την τοπική γαλακτοβιομηχανία”.

733

Κάπως έτσι περνούν τα χρόνια και οι εποχές.Τα νέα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται κι αυτά γονείς με τη σειρά τους.Για περισσότερο από έναν αιώνα παρακολουθούμε αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα να εξελίσσεται. Καλοί και κακοί υπάρχουν σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες.Εδώ,η συγγραφέας θέλει να υπερτερούν οι καλοί.

”Τα πρωινά της Δευτέρας,άσχετα από το πόσο κουρασμένη ένιωθε,έπαιρνε το αυτοκίνητο και πήγαινε στο γηροκομείο για να φτιάξει τα μαλλιά στις κυρίες εκεί δωρεάν.Η Νταρλίν δεν καταλάβαινε τη μητέρα της.”Γιατί πας και χτενίζεις τις γριές εκεί πέρα; Λές και θα πάνε πουθενά”.

”Γιατί, Νταρλίν μου,τους κάνει να νιώθουν όμορφα. Και ανυπομονούν κιόλας….και δεν έχουν όλα στη ζωή τιμή. Νταρλίν”.

Υπάρχει ,όμως και το Στίλ Μέντοουζ, το νεκροταφείο της μικρής πόλης.Το δημιούργησε και αυτό ο Λόρντορ Νόρντστρομ. Ενας χώρος αιώνιας ανάπαυσης για την οικογένεια,τους φίλους και τους γείτονές του,όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του χρόνου φυσικά! Το νεκροταφείο με την δική του ζωή που ακολουθεί και αυτό την άνοδο και την παρακμή της μικρής πόλης.,τη ζωή,τη ζωή μετά τον θάνατο.

Με εφόδια την ζωηρή φαντασία ,την ευρηματική πένα και τη βαθιά κατανόηση του χαρακτήρα και της καρδιάς των ανθρώπων,η Φάνη Φλάγκ υφαίνει μια ιστορία για τη ζωή,τη ζωή μετά τον θάνατο ,και όλα όσα συναρπαστικά συμβαίνουν σε απλούς ανθρώπους. Στο ‘‘Όλοι μιλούν γι’ αυτό’‘ ,μας θυμίζει πως η κοινότητα είναι πνοή,η ζωή είναι δώρο,και πώς η αγάπη δεν πεθαίνει ποτέ.
Το ”Όλοι μιλούν γι’ αυτό” πήρε το βραβείο Southern Book 2017, ενώ έχει πάρει πολύ καλές κριτικές από έγκυρα έντυπα όπως οι New York Times που έγραψαν:”Η επιτυχημένη συγγραφέας του μπεστ σέλερ ”Πράσινες Τηγανητές Ντομάτες” βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της σε αυτό το διασκεδαστικό και συνάμα συγκινητικό μυθιστόρημα για το πραγματικό νόημα της ζωής΄΄,ενώ το περιοδικό People έγραψε:”Μία πνευματώδης ιστορία,ένα έπος που διαπερνά πολλές γενιές….Η κλασική αμερικάνικη σοφία της Φάνης Φλάγκ, το διακριτικό της χιούμορ και η γενικότερη άποψη που έχει για τη ζωή αποτελούν ευχάριστο διάλειμμα σε ταραγμένους καιρούς”.

Και όπως σκέφτεται η Νόρμα, μια από τις ηρωίδες του βιβλίου:”Εχεις άλλη επιλογή; Δεν μπορείς να πατήσεις το κουμπί και να γυρίσεις πίσω τότε που ήσουν νέα.Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να γεράσεις αξιοπρεπώς,να κρατάς το μυαλό σου σε εγρήγορση και να προσπαθείς να μη πέφτεις”.


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΤο λαμπραντόρ που δεν εγκαταλείπει το 9χρονο αυτιστικό αγόρι ούτε στο κρεβάτι του νοσοκομείου.
Επόμενο άρθρο«Μαριχουάνα STOP!»: Παράταση παραστάσεων λόγω μεγάλης επιτυχίας!