Αρχική ΘΕΑΜΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ 8+2 λόγοι για να δείτε την παράσταση Γαμήλιο Εμβατήριο στο Σύγχρονο Θέατρο

8+2 λόγοι για να δείτε την παράσταση Γαμήλιο Εμβατήριο στο Σύγχρονο Θέατρο

main_gamilio_emvatirio_1

8+2 λόγοι για να δείτε την παράσταση Γαμήλιο Εμβατήριο στο Σύγχρονο Θέατρο. Η ομάδα ΑΝΙΜΑ, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις “Έξοδος” (υποψήφια για το βραβείο Κάρολος Κουν) και “Ζητιάνος”. Συνεργάζεται με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ, τον Κωνσταντίνο Κάππα και τη Μαίρη Χήναρη στο έργο Γαμήλιο Εμβατήριο του Άγγελου Τερζάκη.

Που ανεβαίνει στο Σύγχρονο Θέατρο, σε συμπαραγωγή με το ΔηΠεΘε Ρούμελης και σε συνεργασία με τη Λυκόφως. Ένα από τα πιο σημαντικά νεοελληνικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα ανεβαίνει στη σκηνή μετά από πολύ καιρό.

Στην παράσταση βλέπουμε αυτό το πρωτοποριακό για την εποχή κείμενο, που  διερευνά τις έμφυλες σχέσεις καθώς και την πορεία του γυναικείου κινήματος, που βρίσκεται σε έξαρση εκείνη την περίοδο.

8+2 λόγοι για να δείτε την παράσταση ”Γαμήλιο Εμβατήριο” στο Σύγχρονο Θέατρο

gamilio_emvatirio_2-1

Υπόθεση:

Σε μία ελληνική κωμόπολη του Μεσοπολέμου μία οικογένεια που έχει χάσει τον πατέρα κι έχει τέσσερις ανύπαντρες κόρες στηρίζει όλες τις ελπίδες της στο γιο, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα. Όταν κάποια στιγμή επιστρέφει, δεν το κάνει για να βοηθήσει την οικογένειά του, αλλά για να πουλήσει κι ό,τι τελευταίο τους έχει απομείνει, καλύπτοντας έτσι την κατάχρηση που έχει κάνει στη δουλειά του. Η οικογένεια καταρρέει κι η επαναστάτρια κόρη αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Κάθε επανάσταση όμως διαποτίζεται με αίμα…

main_gamilio_emvatirio_1

Πάμε να δούμε κάποιους λόγους για τους οποίους αξίζει να παρακολουθήσετε αυτή την παράσταση:

  1. H Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη σκηνοθετεί με απόλυτη πρωτοτυπία Ένα από τα πιο σημαντικά νεοελληνικά θεατρικά έργα του 20ού αιώνα, τοποθετώντας τον κάθε χαρακτήρα με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται ο ρόλος του αλλά και η συνέχεια του μέσα στην ιστορία.
  2. Η μητέρα της οικογένειας, Μαίρη Χήναρη, με την αυθεντικότητα και την δραματικότητα που απαιτεί ο ρόλος της μάνας, μας χαρίζει μία υπέροχη ερμηνεία, που δεν στέκεται σε καμία υπερβολή.
  3. Την μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας, την Λεμονιά, υποδύεται η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Αγέρωχη, επιβλητική και με σταθερότητα, φέρνει εις πέρας έναν τόσο απαιτητικό ρόλο και μας αποδεικνύει πόσο καλή ηθοποιός είναι και στα δραματικά έργα.
  4. Ενδιαφέρον προκαλεί η παρουσία του ηθοποιού Κωνσταντίνου Κάππα, ο οποίος υποδύεται όλους τους ανδρικούς ρόλους στην παράσταση, μπαίνοντας κάθε φορά στο κλίμα, χωρίς να χάνει την αύρα και την αίγλη που έχει ο καθένας από αυτούς.
  5.  Την τρίτη κόρη της οικογένειας Μαρκογιάννη, την Μαρίνα υποδύεται η ηθοποιός Κατερίνα Μπιλάλη. Με απόλυτη δοτικότητα, αυστηρότητα αλλά και έντονο συναισθηματισμό, μας συστήνει μία ηρωίδα με όνειρα και πάθη, που αρνείται να υποκύψει στα θέλω της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

8+2 λόγοι για να δείτε την παράσταση ”Γαμήλιο Εμβατήριο” στο Σύγχρονο Θέατρο

main_gamilio_emvatirio_3

6.Άξιες ερμηνείες και από τις υπόλοιπες αδερφές της οικογένειας  Πέτρα Μαυρίδη και Γιώτα Τσιότσκα που δένουν απίστευτα πάνω στην σκηνή και μας συγκινούν!

7. Μέσα από την σκηνική προσέγγιση, ο θεατής, επικεντρώνεται και κατανοεί ότι η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά, ανοίγοντας έναν διάλογο του τότε με το σήμερα.

8. Το έργο γι’αυτό τον λόγο είναι άκρως διαχρονικό και πολλά είναι τα σημεία με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί κανείς.

9. Στο όλο πένθιμο και κατανυκτικό κλίμα της παράστασης, συμβάλλουν η πρωτότυπη μουσική του Στάθη Δρογώση, τα σκηνικά της Δήμητρας Λιάκουρα και τα κοστούμια εποχής από την Μαρία Παπαδοπούλου.

10. Ο Αγγ. Τερζάκης έγραψε το Γαμήλιο εμβατήριο σε μια μεταβατική εποχή για την ελληνική κοινωνία, θέλοντας να καταδείξει το καταθλιπτικό κλίμα, την ασφυκτική ατμόσφαιρα και τις έντονες κοινωνικές ανισότητες, που επικρατούσαν στην Ελλάδα του 1930. Και μέσα από αυτή την καλοδουλεμένη και καλοστημένη παράσταση οι εικόνες αυτές αποτυπώνονται στην σκέψη μας για τα καλά!

 

Γαμήλιο Εμβατήριο του Άγγελου Τερζάκη σε σκηνοθεσία Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη!
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45- Κεραμεικός)

Δείτε ακόμη:

Αφιέρωμα : ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ – Τα δύσκολα χρόνια πριν την καταξίωση!

Η μαγική δίαιτα που έκανε η Αλίκη Βουγιουκλάκη

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Αφιέρωμα : Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ (50 Χρόνια μετά)

Υπολοχαγός Νατάσα: Στα παρασκήνια της θρυλικής ταινίας – Μέρος 1ο

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google news και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΌλο το ελληνικό θέατρο έδωσε το παρών στην κηδεία του Τρύφωνα Καρατζά
Επόμενο άρθροΚική Δημουλά: «Δεν είναι ξεκάθαρη καιρική συνθήκη η ευτυχία»