Αρχική ΔΙΑΦΟΡΑ Πως απεγκλωβιζόμαστε από ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται στο νερό; Συμβουλές επιβίωσης.

Πως απεγκλωβιζόμαστε από ένα αυτοκίνητο που βυθίζεται στο νερό; Συμβουλές επιβίωσης.

53265489_394143341163762_2414605514022322176_n

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαβάζουμε για δυστυχήματα ανθρώπων που χάθηκαν παγιδευμένοι μέσα σε ένα βυθιζόμενο όχημα, καθώς δεν κατάφεραν να βγουν έξω από αυτό.

Αποκαρδιωτικό είναι το ποσοστό των εκείνων που χάνουν τη ζωή τους έτσι, παρόλο τη σπανιότητα της περίπτωσης να βρεθούν σε τέτοια δεινή θέση, ωστόσο ο λόγος είναι ένας: η αμάθεια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σωστά ενημερωμένοι για το πως πρέπει να δράσουν σε μια τέτοια περίπτωση, επομένως είναι αναγκαίο να τονίσουμε κάποιους βασικούς κανόνες-κλειδιά, βάσει των οποίων θα πρέπει να δράσουμε σε ανάλογη περίπτωση.
Αρχικά, είναι σκόπιμο να τονιστεί το λάθος το οποίο γίνεται συχνά και είναι η βασική αιτία θανάτου.

Πιστεύεται, πως το σωστό είναι να παραμείνουμε στο όχημα μας με κλειστά παράθυρα και πόρτες μέχρι αυτό να βυθιστεί εντελώς, όμως κάτι τέτοιο μας διασφαλίζει βέβαιο θάνατο αφού λόγω πίεσης κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι αδύνατον να ανοίξουμε πόρτες ή παράθυρα, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να εγκλωβίζονται μέσα σε αυτό.

Για το λόγο αυτό οι πραγματογνώμονες υποστηρίζουν πως είναι ζωτικής σημασίας να δράσουμε γρήγορα και να καταφέρουμε να βγούμε από το όχημά μας προτού αυτό βυθιστεί.
Το Α και το Ω για να μπορέσει κάποιος να αντιδράσει σωστά σε τέτοια κατάσταση είναι η ψυχραιμία.

Αν πανικοβληθεί θα χάσει και τα ελάχιστα κρίσιμα δευτερόλεπτα ( 10 δευτερόλεπτα- 1 λεπτό ) που έχει στη διάθεσή του για να γλιτώσει αφού μετά το αμάξι θα βυθιστεί λόγω βάρους του κινητήρα που θα το τραβήξει στο βυθό. Αρχικά, απασφαλίστε τη ζώνη. Πάνω στον πανικό μας δυστυχώς συχνά ξεχνιέται.

Αν για κάποιο λόγο είναι αδύνατον να απασφαλιστεί τότε ρίξτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε την πλάτη του καθίσματος και βγείτε από πάνω. Το επόμενο βήμα είναι η έξοδός σας από το αυτοκίνητο, που πρέπει να γίνει από τα παράθυρα. Αν έχετε ηλεκτρονικά παράθυρα θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα πριν τεθούν εκτός λειτουργίας, λόγω νερού που θα βραχυκυκλώσει το μηχανισμό τους. Αν δεν προλάβετε να ανοίξετε τα παράθυρα ή αν ανοίγουν μέχρι την μέση πρέπει να τα σπάσετε.

Για να γίνει αυτό, τοποθετήστε το σώμα σας κάθετα στο κάθισμα και με το αριστερό σας χέρι κρατείστε το σημείο στήριξης της ζώνης στην κολώνα και χτυπήστε το τζάμι με κάποιο αντικείμενο που μπορεί να έχετε (κλειδαριά τιμονιού, ομπρέλα), με την αγκράφα της ζώνης ασφαλείας ή να αφαιρέσετε το προσκέφαλο από το κάθισμα σας. Μην χάσετε χρόνο προσπαθώντας να σπάσετε το παρμπρίζ, γιατί πολύ απλά δεν θα τα καταφέρετε, καθώς είναι κατασκευασμένο από κρύσταλλο ασφαλείας και απλά θρυμματίζεται.

Μην προσπαθήσετε να ανοίξετε τις πόρτες από τη στιγμή που έχει βυθιστεί το κάτω μέρος της, καθώς κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν κολλήσει από την πίεση που ασκεί το νερό. Αν αποφασίσετε να μην κάνετε τα παραπάνω, περιμένετε να γεμίσει όλη η καμπίνα του οχήματος με νερό για να εξισορροπηθεί η πίεση και τότε μόνο προσπαθήστε να ανοίξετε την πόρτα. Παρά ταύτα κάτι τέτοιο είναι ριψοκίνδυνο καθώς μέσα στον πανικό δεν είναι βέβαιο πόσο θα μπορείτε να κρατήσετε την ανάσα σας.

Αν μέσα στην ένταση της στιγμής ή από την πτώση χάσετε τον προσανατολισμό σας για να κατευθυνθείτε σωστά προς την επιφάνεια ακολουθείστε τις φυσαλίδες που θα δημιουργηθούν κατά τη βύθιση ή αφήστε το σώμα σας χαλαρό ώστε να κινηθεί προς την επιφάνεια. Τέλος, εξίσου απαραίτητη είναι και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό σας για να αντιμετωπιστούν τυχόν τραυματισμοί ή να αποκλεισθεί ο κίνδυνος υποθερμίας.

Είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε ακόμη και για πράγματα που θεωρούμε απίθανα να συμβούν καθώς η γνώση είναι δύναμη και η ασφάλεια μας δε μπορεί να περιμένει

Σχολή Οδηγών Γιαννούκας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ 147
ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Τ.Κ 15772
Τηλ : 210 77.91.888
Κιν : 6975 61.00.56

E-mail: xristos.giannoukas@gmail.com

Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



ΠΗΓΗfire
Προηγούμενο άρθροΜαύρος Μάρτης.. Πέθανε ο ιδρυτής της επιχείρησης ”γλυκά Στεργίου”
Επόμενο άρθροΔημήτρης Παπαμιχαήλ, Αλέξανδρος Κατσαντώνης: Γιατί αποκλήρωσαν τα παιδιά τους;… – Οι άγνωστες ιστορίες τους!