Αρχική Health Δίαιτα Grind: Ένας καλός λόγος για να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου...

Grind: Ένας καλός λόγος για να εντάξεις την άσκηση στη ζωή σου – Συνέντευξη από τον αθλητή Βασίλη Θέμη

54432862_936173626732507_2935517650400313344_n

Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για ν’ αλλάξουν τρόπο ζωής, να βελτιώσουν τις φυσικές τους ικανότητες και την σωματική τους υγεία είναι να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πεισματικά ένας άνθρωπος θα υποστηρίξει πως δεν μπορεί ή δεν έχει το θάρρος και τη δύναμη να αρχίσει τη σωματική άσκηση, αλλά υπάρχει μονάχα ένας που θα τον παρακινήσει να σηκωθεί και ν’ αναλάβει δράση, κι αυτός είναι ο λόγος του πολυχώρου γυμναστικής και πολεμικών τεχνών Grind ενάντια στον δικό του, και πιστέψτε με είναι ισχυρότερος.

Κάποιοι ίσως να διαφωνήσουν, αλλά ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι νοητικά υγιής αν πρώτα δεν έχει φροντίσει για τη σωματική του ευεξία. Οι αρχαίοι Έλληνες ακολουθούσαν με ιερότητα και πίστη το ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί», όμως, το Grind έρχεται να το ανατρέψει αυτό υποστηρίζοντας πως αυτά τα δύο μπορούν να εξισορροπηθούν δίχως το ένα να επιβάλλεται και να προηγείται του άλλου, αλλά να αλληλεξαρτώνται, όπως τα δύο σου πόδια, που το ένα δεν μπορεί να κάνει άλμα δίχως να ακολουθήσει το άλλο.

53785424_2750186515021443_7905815485080403968_n

Κι αφού νικήσεις τους φόβους σου και δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία στον αθλητισμό, το μόνο που σου μένει είναι να σκεφτείς ποιος θα ήταν ο ιδανικότερος χώρος που θα σου ταίριαζε, που θα μπορούσες να μάθεις μια πολεμική τέχνη ή να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση με σωστή και αποτελεσματική γυμναστική. Αναζήτησε το Grind, μάθε γι’ αυτόν τον χώρο ή απλώς μην κάνεις τίποτα και διάβασε όσα συζητήσαμε με τον ιδρυτή του Grind, Βασίλη Θέμη, για τη δημιουργία του πολυχώρου, για τα οφέλη της γυμναστικής και των πολεμικών τεχνών, καθώς και για τ’ όνειρό του, το οποίο κατόρθωσε με πείσμα και κόπο για να το βλέπει τώρα να γίνεται πραγματικότητα.

Ο Βασίλης Θέμης είναι αθλητής και εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών με πολλές διακρίσεις και μετάλλια σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πέρα από αυτό είναι ένας πάντοτε χαμογελαστός τύπος, επαγγελματίας στη δουλειά του, ευγενικός, κι έχει τον δικό του τρόπο ώστε να σε κάνει να ευχαριστηθείς την προπόνηση. Το σημαντικότερο για εκείνον δεν είναι να μάθεις να χειρίζεσαι σωστά τις τεχνικές του αθλήματος, όσο το να ενστερνιστείς τους κανόνες πειθαρχίας και σεβασμού που απαιτούν οι πολεμικές τέχνες.

Πότε δημιουργήθηκε το Grind και γιατί επιλέξατε να του δώσετε αυτή την ονομασία;

Η αρχή ενός ονείρου

Πριν φτάσουμε στο Grind, θα ήθελα να σου μιλήσω για το πώς όλα πήραν τον δρόμο τους καταλήγοντας στον χώρο αυτό. Τ’ όνειρό μου να δημιουργήσω έναν χώρο εκμάθησης και εξάσκησης πολεμικών τεχνών άρχισε να εκπληρώνεται το 2013, όταν με τον τότε συνεργάτη μου ανοίξαμε στου Ζωγράφου ένα γυμναστήριο, μια σχολή πολεμικών τεχνών. Αυτό που μας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση ήταν η αγάπη που είχαμε για τις πολεμικές τέχνες, είχαμε τέτοιο ζήλο γι’ αυτό που κάναμε, που περνούσαμε όλη την μέρα μας σ’ ένα γυμναστήριο κάνοντας προπόνηση.

Η απόφαση πηγάζει από τη θέληση και το πάθος

Με θέληση και όρεξη να μάθουμε και να εξελιχθούμε μέσα από αυτό, αλλά και να το μοιραστούμε και με άλλους, φτιάξαμε έναν χώρο ο οποίος απευθυνόταν στο ευρύ κοινό που ήθελε να μάθει πολεμικές τέχνες και που ήθελε να βάλει τον αθλητισμό στη ζωή του -σε αυτή την περίπτωση ενσωματώσαμε στο πρόγραμμα του γυμναστηρίου το fitness για γυναίκες κι άνδρες που είτε επιθυμούσαν να χάσουν βάρος είτε να ενδυναμωθούν και να έχουν μια υγιή φυσική κατάσταση.

Έπειτα, το 2017, μεταφερθήκαμε σε αυτόν τον πανέμορφο χώρο εδώ, στην Υμηττού. Όταν αλλάξαμε τοποθεσία άλλαξαν κι άλλα πράγματα, στηριχθήκαμε φυσικά και στις πολεμικές τέχνες, αλλά ο σκοπός άλλαξε κάπως όταν αρχίσαμε να εξελισσόμαστε και να επεκτεινόμαστε σε κάτι πέρα από αυτό, όπως το TRX, το Functional Training και το Fitness.

Το Grind

Το Καλοκαίρι του 2018, με τον τότε συνεργάτη μου διακόψαμε την συνεργασία μας, οπότε επέλεξα εγώ να κρατήσω τον χώρο εδώ στο Παγκράτι και ν’ αλλάξω την ονομασία του Pagration Arena στο μοναδικό Grind.

Ποια η σημασία αυτής της ονομασίας

Η ονομασία αυτή δεν είναι τυχαία, τουλάχιστον όχι για μένα. Τη λέξη Grind τη χρησιμοποιούν πάρα πολύ στο εξωτερικό θέλοντας να πούνε «Σήκω, προχώρα, ξεκίνα να προπονείσαι, μην κάθεσαι, σήκω από τον καναπέ σου, σήκω από εκεί που κάθεσαι και αθλήσου, κάνε κάτι». Για εμένα αυτό από μόνο του λέει πολλά, λέει αυτό που αντιπροσωπεύει το Grind, τη κίνηση, τη δράση, τη θέληση και το πάθος. Στα ελληνικά, η μετάφραση σημαίνει «τρίβω, ακονίζω» που κι αυτό έχει μια σημασία από μόνο του.

Το χρώμα που το αντιπροσωπεύει

Το ροζ χρώμα, που από κάποιους δεχτήκαμε αρνητικά σχόλια κι από άλλους θετικά, επιλέχθηκε γιατί θέλουμε ένα γυμναστήριο που ν’ απευθύνεται σε όλον τον κόσμο, από μικρά παιδιά, σε γυναίκες, σε άντρες, σε ανθρώπους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ, σε όλους όσοι ψάχνουν έναν τρόπο να εκφραστούν, να εκτονωθούν και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Το έντονο ροζ που βλέπει κάποιος στην επιγραφή του γυμναστηρίου είναι αυτό που προσελκύει και προβληματίζει, έχει μέσα του τη δύναμη, την ορμή, αλλά και την καλοσύνη, την πειθαρχία και τον σεβασμό.

Ποιος ήταν ο πρωταρχικός σου σκοπός σκεπτόμενος ν’ ανοίξεις έναν τέτοιο χώρο;

Δεν υπήρξε συγκεκριμένος σκοπός, υπήρχε και υπάρχει κίνητρο. Αρχικά το κίνητρο, αυτό που με παρακινείσαι να μη σταθώ μονάχα στα αγωνίσματα και στην ατομική μου προπόνηση, ήταν η αγάπη που τρέφω για τις πολεμικές τέχνες και την γυμναστική, γι’ αυτό θέλησα να φτιάξω πολλές ομάδες ανθρώπων, που αν το σκεφτεί κανείς, μοιραζόμαστε τον ίδιο σκοπό, τον αθλητισμό. Σκεφτόμουν πως αυτό που δεν μου πρόσφεραν οι γονείς μου όταν ήμουν μικρός, θέλησα να το προσφέρω εγώ στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Καταλαβαίνω γιατί οι γονείς μου δεν με άφηναν ν’ ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες, γιατί τότε υπήρχε η νοοτροπία ή μάλλον η προκατάληψη πως με το κικ μποξ ασχολούνται μόνο οι μπράβοι, οι άνθρωποι της νύχτας, πως είναι ένα «αλήτικο» άθλημα, πλέον αυτό έχει αλλάξει.

Ποιο είναι το κίνητρό σου τώρα;

Το κίνητρό μου τώρα είναι οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει το Grind για κάτι τόσο σημαντικό όσο είναι η προσωπική τους άσκηση. Γιατί ο κόσμος έχει αγαπήσει το Grind γι’ αυτό ακριβώς που του παρέχει, κι είναι πολλά εκείνα που ψυχικά και σωματικά του προσφέρει, το βλέπω και μου προκαλεί συγκίνηση η απήχηση που έχει αυτός ο χώρος. Νομίζω τα έχω καταφέρει.

54515830_2200534206929560_191518355574751232_n

Τι είναι αυτό που διδάσκουν οι πολεμικές τέχνες;

Οι πολεμικές τέχνες διδάσκουν την πειθαρχεία, τον σεβασμό, σου μαθαίνουν παρά σου διδάσκουν πώς ν’ αντιμετωπίζεις καταστάσεις με ψυχραιμία, να ελέγχεις τον θυμό σου, να έχεις αυτοπεποίθηση, αυτοσυγκράτηση, οξύνει τις αισθήσεις της συγκέντρωσης, σου μαθαίνουν αυτοάμυνα, κάτι που σε μια δύσκολη στιγμή μπορεί να σε βοηθήσει ώστε να σωθείς κι εσύ αλλά να σώσεις και τη ζωή κάποιου άλλου κ.ά, που μόνο όσοι το δοκιμάσουν το βλέπουν και αναγνωρίζουν την αλλαγή στο σώμα και τη σκέψη τους. Παράλληλα γυμνάζεσαι, ενώ το πιο σημαντικό πράγμα που σου προσφέρουν οι πολεμικές τέχνες είναι η ψυχοθεραπεία. Σου φαίνεται περίεργο αλλά εγώ για παράδειγμα αισθάνομαι λες και με μια προπόνηση τα έχω αποτινάξει όλα, σαν να είπα τους προβληματισμούς μου σε κάποιον, και ν’ ανακουφίστηκα, καθαρίζει το μυαλό μου, μετά από μια σκληρή και πολύωρη προπόνηση, αισθάνομαι γαλήνιος.

Πώς μοιάζει μια καθημερινή μέρα στο Grind;

Το Grind είναι ανοιχτό από τις 9 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Κάθε ώρα περιλαμβάνει κι ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή πολεμικών τεχνών. Υπάρχουν τμήματα που διαχωρίζονται στα παιδικά και στον ενηλίκων. Το μεσημέρι το γυμναστήριο είναι ανοιχτό για όσους θέλουν να γυμναστούν ελεύθερα. Όσων αφορά τις πολεμικές τέχνες έχουμε πρωινά τμήματα, απογευματινά, και βραδινά. Αλλά μια καθημερινή μέρα περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους που γυμνάζονται μαζί, ομαδικά, προπονητές να προσπαθούν να προπονήσουν μικρούς και μεγάλους με όλη τη καλή τους διάθεση, και τον επαγγελματισμό τους. Άνθρωποι όλων των ηλικιών γυμνάζονται, αλληλοεπιδρούν με άλλους, γελούν και μαθαίνουν. Κάθε μέρα στο Grind είναι πλήρης απ’ όλες τις απόψεις, είναι σαν να έχουμε επιτελέσει έναν σκοπό.

Σε ποια άτομα και σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το γυμναστήριο αυτό;

Οι ηλικίες που απευθύνεται το Grind είναι από τριών ετών -όσο τρελό κι αν σου φαίνεται αυτό- βέβαια το παιδί να έχει βγάλει την πάνα εννοείται (χαχα) έως και 70 χρονών -η γυμναστική δεν σταματάει σε καμία ηλικία.

Ποιοι είναι οι καλύτεροί σας μαθητές; Τα παιδιά ή οι ενήλικες;

Τα παιδιά! Οι μικροί μαθητές είναι οι αγαπημένοι μου, είναι το αγαπημένο μου τμήμα. Κάνω εδώ κι έξι χρόνια προπόνηση με τα μικρά παιδιά και πιστεύω πως δεν θα κουραστώ ποτέ. Το να διδάσκεις σε παιδιά πολεμικές τέχνες, σε μια τόσο μικρή ηλικία, σαφώς και είναι πολύ δύσκολο και κουραστικό. Μία ώρα μάθημα σε παιδιά ισοδυναμεί με δέκα ώρες σε μεγάλους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά έχουν το νου τους στο παιχνίδι ενώ εσύ πρέπει, ταυτόχρονα, μέσα σε μία ώρα να φροντίσεις για την εκγύμνασή τους, την πειθαρχία τους, το παιχνίδι και την τεχνική τους, όλα αυτά σε μία ώρα. Βέβαια είμαστε δύο δάσκαλοι, και τρεις πολλές φορές, αλλά όταν μιλάμε για παιδιά είναι, αυτό που λέμε σε «ξεζουμίζουν», σου ρουφάνε όλη την ενέργεια, αλλά με έναν μαγικό τρόπο σου την επιστρέφουν πίσω. Δεν θα σταματήσω ποτέ να διδάσκω σε παιδιά, μπορώ να παραχωρήσω στους συναδέλφους μου όλες τις ώρες που διδάσκω στους μεγάλους για να κάνω μάθημα στα παιδιά, τις παιδικές ώρες δεν τις δίνω σε κανέναν…

Μπορεί κάποιος από ερασιτέχνης να γίνει επαγγελματίας αθλητής πολεμικών τεχνών;

Ναι! Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αλλά απαιτεί προσπάθεια, μόχθο, ιδρώτα, πείσμα, πολύωρες προπονήσεις, σκληρή γυμναστική, ταλέντο, μα πάνω από το ταλέντο θέληση και όρεξη.

Πόσο σημαντικό είναι ένας γονιός να βάζει το παιδί του στη νοοτροπία του ν’ αθλείται;

Είναι ό,τι πιο σημαντικό για την σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού. Αρχικά γιατί σε ένα τόσο κρίσιμο στάδιο της ζωής του ανθρώπου, όπως είναι η παιδική του ηλικία, πρέπει να γυμνάζεται για την υγεία του, για το παιχνίδι του, την ευλυγισία του, την αντίληψή του, να ομαδοποιείται κ.ά.

Τι είναι για εσένα οι πολεμικές τέχνες;

Δεν θα σου πω είναι τα πάντα, γιατί είναι κάτι πολύ κοινό αυτό. Θα σου πω μόνο, κι από αυτό θα καταλάβεις, πως όταν κλείνει το γυμναστήριο μια-δυο μέρες και δεν κάνω κάτι, δεν γυμνάζομαι, μου λείπει φρικτά, θέλω πάλι ν’ ανοίξει το γυμναστήριο, να αθληθούμε, να προπονηθούμε, είμαι αθεράπευτα ερωτευμένος με το Grind.

Παίρνεις μέρος σε αγώνες;

Κατεβαίνω σε αγώνες, ναι. Έχω συμμετάσχει σε αγώνες MMA που γίνονται μέσα σε κλουβί, Muay Thai και Brazilian Jiu Jitsu κι από κάποια έχω αποκομίσει και διακρίσεις. Θα ήθελα πάρα πάρα πολύ να κατεβαίνω σε όλους τους αγώνες, παρόλο το άγχος και το στρες που σου δημιουργεί η σκέψη της προετοιμασίας κι όλης της διαδικασίας του αγώνα (να φτάσεις τα απαιτούμενα κιλά, να φτάσεις σε αυτό που θέλει να δείξει η ζυγαριά, μετά ν ’αγχωθείς για τον αντίπαλο, μετά ν’ αγχωθείς για τον εαυτό σου). Πραγματικά κάθε φορά, πριν από κάποιο αγώνα, πιάνω τον εαυτό μου ν’ αναρωτιέται γιατί δέχτηκα να παίξω πάλι και να μπω σε αυτή τη διαδικασία (;) αλλά μετά από όλα αυτά συνειδητοποιώ πως αυτές οι στιγμές είναι που μένουν για να θυμάμαι και που με κάνουν πιο δυνατό.

Θα ήθελα πολύ να παίξω ξανά σε αγώνες ΜΜΑ, έχω σταματήσει εδώ κι ένα χρόνο περίπου, θα ήθελα πολύ να συνεχίσω, αλλά δυστυχώς η σχολή αυτή, το γυμναστήριο, μου έχει τραβήξει τόσο πολύ την ενέργεια, και περνάω τόσο πολύ χρόνο εδώ, που δεν μου μένει καθόλου χρόνος να προπονηθώ για να κατέβω σε τέτοιους αγώνες, οπότε ποτέ δεν λέω όχι αλλά ο θεός ξέρει αν θα κατεβούμε.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου αθλητής πολεμικών τεχνών;

O αγαπημένος μου αθλητής και γνώστης πολλών πολεμικών τεχνών είναι ο  Ζορζ Σεν-Πιερ. Τον θεωρώ πρότυπο για όλους τους αθλητές οποιασδήποτε μορφής αθλημάτων. Αυτό που θαυμάζω στον Πιερ είναι η ειλικρίνειά του απέναντι στον αντίπαλο και σε όλους. Η φυσικότητα και η μετριοφροσύνη του γι’ αυτό που είναι κι έχει καταφέρει, είναι οι λόγοι που τον αγαπάνε και τον σέβονται όλοι.

Ποιος θα ήταν ένας σοβαρός λόγος για να τα παρατήσεις ως δάσκαλος;

Ο μόνος λόγος που μπορώ να φανταστώ είναι αν κάνω μια οικογένεια με πολλά παιδιά, που να μην μπορώ ν’ ανταπεξέλθω, τότε θα τα παρατήσω ως δάσκαλος και θα πηγαίνω απλά σε ένα γυμναστήριο να προπονούμε -δεν θα σταματήσω να προπονούμε, είναι αυτό που μου δίνει ζωή.

Ο τραυματισμός δεν είναι σοβαρός λόγος;

Όχι, έχω τραυματιστεί, έχω τραυματιστεί κι άσχημα, έχω προκαλέσει στα γόνατά μου δύο χιαστούς, έχω σπάσει δόντια, χέρια, δεν μιλάω για ώμους, δεν μιλάω μύτες… αλλά στέκομαι ακόμη εδώ.

Και παρόλα αυτά σου αρέσει…

Θα συνεχίζω να το κάνω μέχρι να μου φύγουν όλα τα δόντια, μέχρι να σπάσω ξανά πόδια, χέρια, μύτη (χτύπα ξύλο), δεν σταματάω ποτέ, είναι μέσα στη δουλειά μας ο τραυματισμός, όσο αγαπάς κάτι, με άλλο τόσο πάθος θα τραυματίζεσαι, δεν γίνεται αλλιώς, δυστυχώς.

Χρειάστηκε να κάνεις κάποιες προσωπικές θυσίες για να μπορεί να υπάρξει το Grind;

Πολλές! Αρχικά δεν έχω προσωπική ζωή, κι αυτό γιατί φεύγοντας από το γυμναστήριο το βράδυ, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με πολλούς ανθρώπους, ειδικά με μια κοπέλα που σίγουρα έχει κάποιες «απαιτήσεις» από μία σχέση, δεν μπορώ ν’ ανταποκριθώ. Δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ και το μεσημέρι που μένουν λίγες ώρες για να ξεκουραστώ, δεν μου μένει ενέργεια, θέλω αυτή τη μία ώρα το βράδυ να κάτσω στον καναπέ μου και να χαζέψω στην τηλεόραση ή ν’ ακούσω μουσική, χωρίς να μιλάω σε άνθρωπο, οπότε αυτό δεν μπορούν να το καταλάβουν οι γυναίκες, και είναι κατανοητό, γι’ αυτό και καμία μου σχέση δεν με έχει «αντέξει».

Φτάσαμε στο τέλος! Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Grind; Γιατί κάποιος να επιλέξει τον συγκεκριμένο χώρο ανάμεσα σε πολλούς άλλους;

Το Grind για μένα είναι το πιο όμορφο γυμναστήριο στον κόσμο (χαχα), είναι το σπίτι μου βασικά, κι άσχημο να ήταν ωραίο θα το έβλεπα εγώ… Γιατί κάποιος να έρθει στο  Grind; Γιατί έχει την αναγκαία ύλη, τους πυλώνες για τη σωστή άσκηση. Υπάρχει οργάνωση, καθαριότητα, είναι ευγενικό και ευχάριστο το περιβάλλον, υπάρχει κατανόηση και σεβασμός ανάμεσα στους εκπαιδευτές και τους μαθητές. Το πιο σημαντικό είναι πως οι προπονητές του Grind είναι πολύ καλοί επαγγελματίες στην δουλειά τους, ο καθένας που είναι εδώ, σε αυτό που κάνει είναι επαγγελματίας, είτε στα κομμάτια της γυμναστικής,  είτε στις πολεμικές τέχνες. Άλλος ένας λόγος, και για μένα ο πιο βασικός, είναι πως το γυμναστήριο αυτό δεν απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες αθλητές, αλλά σε ανθρώπους που αγαπάνε τη γυμναστική ή δεν έχουν γυμναστεί ποτέ, απλό κόσμο θα ήθελα να έχω εδώ μέσα, ανθρώπους που έχουν πρόβλημα με τη μέση, ανθρώπους που έχουν πρόβλημα κινητικότητας, συγκέντρωσησ, που θέλουν και επιδιώκουν μια αλλαγή στη ζωή τους, σε αυτόν τον κόσμο απευθυνόμαστε και τον περιμένουμε οποιαδήποτε στιγμή πάρει την απόφαση να περάσει το κατώφλι αυτού του γυμναστηρίου, του Grind μας.

Μάθε περισσότερα για το Grind στο https://grindathens.gr/

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Άντρας απειλεί ότι θα πέσει από την ταράτσα
Επόμενο άρθρο«Πρωταθλήτρια» η Κρήτη στην κακοποίηση των ζώων – Σοκάρουν τα στοιχεία