Αρχική RETROLOVERS Αλίκη Βουγιουκλάκη Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ αποχαιρέτησε την Αλίκη Βουγιουκλάκη [Aφιέρωμα & Video]

παπαμιχαήλ αλίκη

Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είδε την Αλίκη για τελευταία φορά πριν πεθάνει.

Ήταν 23 Ιουλίου του 1996 όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη σώπασε για πάντα. Όταν άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο που νοσηλευόταν χτυπημένη από την ανίατη ασθένεια.

Οι δικοί της άνθρωποι γνώριζαν ότι το τέλος ήταν κοντά, σε εκείνη, όμως, δεν είχαν πει τίποτα. Στη Βοστόνη, οι γιατροί της είχαν δώσει μόλις 15 ημέρες ζωής. Εκείνη τους διέψευσε, καταφέρνοντας να μείνει δυνατή για τρεις ολόκληρους μήνες. Στα μέσα του καλοκαιριού του 1996, οι ζωτικές τις λειτουργίες την εγκατέλειψαν, η καρδιά της, όμως, εξακολουθούσε να χτυπά.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ την επισκέφτηκε στο Ιατρικό Κέντρο για να τη χαιρετήσει. Γνώριζε.

«Βλέπω ξαφνικά τον Παπαμιχαήλ με αργό βήμα, δακρυσμένο, με γκρι πουκάμισο –ήταν περίπου δύο με τρεις τα ξημερώματα- καταβεβλημένος, δακρυσμένος. Τον είχαν καλέσει από το Ιατρικό να πάει να δει την Αλίκη. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ξαφνικά, πίσω από τις γλάστρες όπως ήμουν εγώ και κοιμόμουν στον καναπέ, πήγε πάνω. Τον φωτογράφισα.

Ο Κλεισθένης, ο φωτογράφος της, που ήταν συνέχεια σχεδόν εκεί είπε: «Έπρεπε να δεις τον Παπαμιχαήλ όταν μπήκε στο δωμάτιο. Έπεσε πάνω της, την αγκάλιασε, έκλαιγε και της έλεγε Αλικάκι μου μαζί θα φύγουμε», ξαναζώντας τις στιγμές εκείνες. (Ν.Νικολιζάς)

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ θυμάται:

Πήγα στον σπίτι του πατέρα μου.

-Πρέπει να έρθεις, του είπα. Η μαμά θα φύγει πολύ γρήγορα. Εκεί θυμάμαι κλάψαμε σαν μικρά παιδιά αγκαλιασμένοι. Ήταν η μόνη φορά που ήρθε στο νοσοκομείο. Μπήκε στο δωμάτιο με αργά βήματα. Πλησίασε το κρεββάτι της. Σκούπισε τα δάκρυα του, της χάιδεψε το κεφάλι και της είπε: «Σήκω….Σήκω Πίπη μου, να φύγουμε». Εκέινη δεν μπορούσε να μίλησει. Από τα χείλη της βγήκε ένας βαθύς αναστεναγμός, σαν να ξελάφρωνε και η ίδια ακούγοντας τη φωνή του Δημήτρη της.

-Γιάννη, άσε μας για λίγο μόνους, μου είπε ο πατέρας μου με τη γνωστή βροντερή φωνή του. Υπάκουσα και έκλεισα τη πόρτα πίσω μου. Μετά από καμιά ώρα, η πόρτα άνοιξε. Ο πατέρας μου, κλαμένος και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση βγήκε έξω. Τον αγκάλιασα.

-Δεν μπορώ να το αντέξω, ψέλλισε. Κάθισε για αρκετή ώρα στον όροφο και μετά αποχώρησε με πολύ μεγάλη δυσκολία.

Στις 22 Ιουλίου είχε ήδη πέσει σε κώμα. Δεν καταλάβαινε τίποτα. Και εμείς δεν καταλαβαίναμε τίποτα απλώς κλαίγαμε. Έμοιαζε σαν την Ωραία Κοιμωμένη, που ένας άγγελος θα την ξυπνούσε από τον λήθαργο. Τόσο ξεκούρασο έδειχνε το μουτράκι της. Το επόμενο πρωί ξημέρωσε η 23η Ιουλίου. Η μητέρα μου δεν είχε καθόλου σφυγμό. Ήταν 10:15 όταν ξεψύχησε παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών να την επαναφέρουν.

(Απόσπάσμα από το βιβλίο ”Εχω ένα μυστικό”)

Το τελευταίο αντίο του Δημήτρη

Η αγκαλιά του Δημήτρη άνοιξε τεράστια με λαχτάρα, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία για το πρώτο νεκροταφείο, για να αγκαλιάσει το άψυχο φέρετρο που έκρυβε την Αλίκη του.

Πολύ καιρό πριν από την ημέρα του θανάτου της ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ είχε αρχίσει να κλαίει.Τις περισσότερες φορές στο εξοχικό του θρηνούσε για το κακό που είχε προδιαγραφεί: Για το χαμό της Αλίκης. Και όλο αυτόν τον καιρό, φόρτωνε μέσα του τη πίκρα, απόγνωση, απογοήτευση και μνήμες από ένα παρελθόν που το είχε σημαδέψει η κοινή τους πορεία.

Το μεσημέρι εκείνης της Πέμπτης

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ημέρα της κηδείας ο Δημήτρης δεν άντεξε. Κατέρρευσε. Αλλά πριν γίνει αυτό, είχε πει με θέρμη και με πόνο το τελευταίο ”αντίο” στην αγαπημένη του, στην παλιά του σύντροφο που εγκατέλειψε πρόωρα τα εγκόσμια, έτσι ακριβώς όπως την γνωρίζαμε. Νεανική, αναλλοίωτη, αγέραστη.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ πήγαινε πολλές φορές έξω από το νεκροταφείο τα βράδια και της μιλούσε. Δεν μπόρεσε ποτέ να δεχτεί πως η γυναίκα της ζωής του έφυγε τόσο ξαφνκά και αναπάντεχα.

παπαμιχαήλ
Οι συγκλονιστικές στιγμές του αποχαιρετισμού

Δείτε την συγκλονιστική συνέντευξη του Δημήτρη που μιλάει για την Αλίκη στον Τέρενς Κουίκ:

 

Μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον για τη ζωή και τον θάνατο της μεγάλη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου παραμένει αμείωτο. Γι’ αυτό και ό,τι σχετίζεται με εκείνη, θα μας αφορά πάντα…

Χ.Τ

Δείτε ακόμη:

Η Αλίκη του καλοκαιριού (Φωτογραφίες και δηλώσεις της αξέχαστης σταρ)

Τζένη Καρέζη: Η αυστηρή δίαιτα και το μαρτύριο των 2 αυγών!

Αφιέρωμα : Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ (50 Χρόνια μετά)

Υπολοχαγός Νατάσα: Στα παρασκήνια της θρυλικής ταινίας – Μέρος 1ο

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στην Κύπρο [Pics & Video]

 


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθροΚρήτη: Ηλικιωμένη ζαλίστηκε, έπεσε από το μπαλκόνι και σκοτώθηκε
Επόμενο άρθροΓαλάτσι: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο
Η αγάπη μου για το θέατρο και τον κινηματογράφο ξεκίνησε πριν 20 χρόνια περίπου. Στο αρχείο μου υπάρχουν πάνω απο 20.000 φωτογραφίες που σκιαγραφούν την χρυσή αυτή εποχή, που όλοι αγαπήσαμε. Τόμοι με περιοδικά και εφημερίδες (1940-1990) συνθέτουν το αρχείο αυτό για να σας δίνω κάθε δυνατή πληροφορία, σε κάθε άρθρο μου. Η δουλειά του συλλέκτη χρειάζεται πόλυ αγάπη , μεράκι , ατελειώτες ώρες ταξινόμησης καθώς και εύρεση υλικού σε καθημερινή βάση. Μαζί λοιπόν θα απολαύσουμε όλη εκείνη την επόχη αλλά και το σήμερα μιάς και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ είναι η μεγάλη μου αγάπη!