Αρχική ΒΙΒΛΙΟ Ρεπορτάζ Οι άθλιοι του Βίκτωρ Ουγκώ αφυπνίζονται σε όλες τις εποχές – Ένα...

Οι άθλιοι του Βίκτωρ Ουγκώ αφυπνίζονται σε όλες τις εποχές – Ένα βιβλίο δίδαγμα

img_20170908_200715_286

Που να ήξερες Βίκτωρ πως τίποτα δεν άλλαξε από τον 17αιώνα και να που βρισκόμαστε ξανά εδώ , ύστερα από τέσσερις αιώνες να κάνουμε κύκλους γύρω από μια αιωρούμενοι σφαίρα , μέσα σε έναν κόσμο που εξελίσσεται ενώ οι ψυχές σκουριάζουν , μουχλιάζουν και μαραίνονται στην εξαθλίωση της εκάστοτε κοινωνίας .

Σε μια ασπρόμαυρη εικόνα που ποδοπατήθηκε , που ταξίδεψε σε πολιτισμούς και χώρες αναπτυγμένες και μη , ο Ουγκώ παραμένει διαχρονικός και οι «άθλιοι» είναι οι ίδιοι άνθρωποι που χάνονται στο πλήθος έξω από το μετρό , στα παγκάκια , παγωμένοι από το κρύο , στους σκοτεινούς δρόμους που όλοι τρώνε για να μην τους φάνε και στις δικές μας ψυχές που χανόμαστε σε κολλάζ δυστυχισμένων προσώπων , πολιτικών και κρατών που επανέρχονται στον ίδιο παλμό με το 1789 της γαλλικής επανάστασης και του 1821 της ελληνικής .

Δεν έχουν σημασία οι σελίδες όσο το θλιμμένο πρόσωπο του εξωφύλλου , ένα αδύνατο και χλωμό κορίτσι με μια μοίρα καταδικασμένη , να πεινάει , σαν παιδί να μην έχει μια κούκλα να παίξει και σαν μεγάλη  φίλες να σεργιανίζει στις πλατείες , να αγαπά , να μαθαίνει να διδάσκει και να διδάσκεται μέσα από την ζωή . Η μητέρα της πέθανε με την ελπίδα να την δει , να μυρίσει και να αγκαλιάσει την κορούλα της που την άφησε στα χέρια πραγματικών «Αθλίων» . Δεν ξέρουμε κατά πόσο άθλιος ήταν ο ανθρωπάκος ή ο «ανθρωποφάγος» .

Κάποιοι φτωχοί ψυχικά και σωματικά πουλάνε ψυχές και σώματα για δύο δεκάρες και κάποιοι για μια νέα ζωή , για την κόρη τους , για την μετάνοια , ζουν κυνηγημένοι έως τον θάνατο , ο Γιάννης Αγιάννης δεν ήταν άθλιος αλλά ένας «άθλος» . Σημασία δεν έχει πόσους θα κάνεις ευτυχισμένους , δεν έχει νόημα πόσους θα σώσεις από την μοίρα τους αλλά ποιόν από τον βάλτο θα τραβήξεις και θα τον αφήσεις μόνο του να περπατήσει . Γιατί όποιος κι αν είσαι έχεις δικαίωμα να αλλάξεις .

Εδώ κοιμάται . Αλλόκοτη του στάθηκε η μοίρα .
Έζησε σε μια θείας αγάπης πλημμύρα
Και πέθανε σαν έχασε τον άγγελο του .
Έτσι έσβησε -σαν νύχτα που ‘ρχεται- το φως του.

                                                        ~ Βίκτωρ Ουγκώ

Μια εναλλαγή εικόνων μεταξύ πολέμου , αγάπης , φτώχειας και ανθρωποκυνηγητού δίχως τέλος . Δεν ξέρουμε κατά πόσο το “Happy end” είναι μια παρομοίωση της πραγματικής ζωής , των υπόγειων κόσμων που ζούμε . Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι δυνατό ένα μυθιστόρημα να αλλάξει τον κόσμο , ξέρουμε όμως πως ο Ουγκώ φεύγοντας άφησε τα τελευταία λόγια του και αυτά μέσα από μια απόχρωση σκοτεινού και φωτεινού κόσμου , με τον παράδεισο να αναδύεται μέσα από την κόλαση .

Τόσο ελκυστικό , με ιστορίες ηρώων αποκομμένες και ύστερα με μια τραβηγμένη γραμμή να μπλέκονται στην ίδια μοίρα .

« Είμαστε ευτυχισμένοι επειδή είμαστε καλοί ή είμαστε καλοί επειδή είμαστε ευτυχισμένοι ; » .

Μόνο αυτό αναλογιστείτε .


Ακολουθείστε το Koitamagazine.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα καλλιτεχνικά νέα!

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθήστε μας στο instagram



Προηγούμενο άρθρο“Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της”: Ένα έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία του κ. Ανδρέα Ζάκα, από την θεατρική ομάδα της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης.
Επόμενο άρθροΓιατί οι γονείς πληγώνουν τόσο βαθειά;